Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата Други видове недоимъчно хранене Недоимък на витамин A Недоимък на витамин A с ксерофталмични цикатрикси на корнеята

Недоимък на витамин A с ксерофталмични цикатрикси на корнеята МКБ E50.6

Недоимък на витамин A с ксерофталмични цикатрикси на корнеята МКБ E50.6 - изображение

Недоимък на витамин A с ксерофталмични цикатрикси на корнеята е заболяване, което не се среща е много често. То се проявява при много тежък недоимък на витамин А.

Анатомия на роговицатаРоговицата (cornea) е куполообразна прозрачна мембрана с диаметър 12 мм, която покрива предната част на окото.  Освен в страничните си части, роговицата не съдържа кръвоносни съдове, но има много нерви и е много чувствителна към болка и допир.
Роговицата е съставена от 5 слоя:

 • Епител
 • Бауманова мембрана
 • Строма
 • Еластична хомогенна мембрана
 • Ендотел

Епителът е най-повърхностният слой, който защитава роговицата от външни въздействия. При нарушения на целостта му, в повечето ситуации има много добра регенерационна способност и оздравителният процес протича бързо.

Роговичната строма е изградена от колагенови влакна, които са подредени по строго определен начин. Доказано е, че тази нейна структура води до прозрачност на роговицата. При увреждане на роговицата от инфекция, травма или недостатъчно количество витамин А, се нарушава подредеността на колагена, при което се нарушава прозрачността на корнеята и могат да се появят белези.

Най-вътрешния слой на роговицата се нарича ендотел. При нарушаване на целостта й и загуба на ендотелни клетки процесът може да бъде необратим.

Недостигът на витамин А е най-разпространен в слабо развитите страни и се дължи на недохранване, малабсорбция и нарушен метаболизъм на витамините. Засяга 5 милиона деца по цял свят всяка година. Най-често срещаните симптоми на състоянието са нощна слепота, сухота в окото, замъглено виждане.

В растителния свят витамин А представлява провитамин, който в черния дроб се превръща до витамин А. Той има огромно значение за правилното функциониране на човешкия организъм. Витамин А е мастноразтворим, който е важен за зрението, участва в състава на зрителния пурпур, както и в растежа и развитието на кожата и лигавиците.Богати на витамин А са рибеното масло, черния дроб, яйцата и млякото.

Допълнителна информация за физиологичното значение на витамин А може да прочетете на:

Недоимък на витамин A с ксерофталмични цикатрикси на корнеята представлява състояние, което се дължи на недостатъчния внос на витамин А в човешкия организъм.

Тежките увреждания на роговицата могат да доведат до цикатрикси (белези) на корнеята.

Цикатрикси на корнеятаБелезите на роговицата могат да бъдат причинени от:

 • увреждане от недостиг на витамин А
 • неправилно поставяне на лещи
 • дълбоки драскотини
 • разкъсвания
 • изгаряния
 • усложнения, причинени от вируси или бактерии

След сериозно увреждане, прозрачната  гладка тъкан на роговицата може да бъде заменена от съединителна тъкан или от нови кръвоносни съдове (процес, наречен неоваскуларизация). Тези белези могат да попречат на нормалното зрение.

Етиологията на заболяването е недостатъчен внос на витамин А чрез храната, както и други състояния като малабсорбция, чернодробни заболявания, цьолиакия или състояния след различни хирургични интервенции на храносмилателната система.

Водеща причина за слепота в детския свят е дефицитът на витамин А. Той протича в следните етапи:
I. недоимък на витамин A с нощна слепота
II. Конюнктивални белези:

III. Корнеални белези:

Причините за възникването на недоимък на витамин A с ксерофталмични цикатрикси на корнеята са основно дефицитът на витамин А, заболяването може да засегне корнеята с развитие на улцерация в последствие и цикартрикси, като преди това процесът е засягал конюнктивата.

При недоимък на витамин А най-напред се повяват общи оплаквания като отпадналост, лесна умора, липса на апетит. У малките деца и подрастващите разтежът спира, наблюдава се развитие на инфекции особено на лигавицата на дихателните и пикочните пътища.

Клинично заболяването протича тежко и се характеризира с наличие на улцеративен дефект на корнеята, развитие на ксероофталмични цикатрикси, прояви на болка, която може да бъде много силна, зачервяване и дразнене на очите, нарушение на зрението.

Цикатрикси на корнеятаСимптомите на заболяването недоимък на витамин А с ксерофталмични цикатрикси на корнеята са:

Диагнозата недоимък на витамин A с ксерофталмични цикатрикси на корнеята се поставя от офталмолог посредством прегледа, анамнезата и клиничната картина.

Диференциална диагноза се прави други очни заболявания, при които има улцеративни промени протичащи със сходна симптоматика.

Лечение и поведение при недоимък на витамин A с ксерофталмични цикатрикси на корнеята:

 • витамин А заместителна терапия
 • използване на изкуствени сълзи, капки за очи и очни мехлеми за овлажняване и омекотяване на очната повърхност, както и антибактериални такива за лечение или предотвратяване на инфекция.
 • лечение на недохранването или основното заболяване
 • при сериозни корнеални цикатрикси да се обмисли корнеална трансплантация или кератопротеза.

При започване на адекватен прием на витамин А в началните стадии на заболяването, при пациентите настъпва доста бързо възстановяване.

3.5, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.medstargeorgetown.org/our-services/ophthalmology/conditions/corneal-scarring/
https://www.aaopt.org/docs/knowledge-base/robertayoung3179.pdf?sfvrsn=1b8a263e_0
https://www.britannica.com/science/cornea

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО