Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Хранително отравяне - как да си помогнем у дома

Хранително отравяне - как да си помогнем у дома

Хранително отравяне - как да си помогнем у дома - изображение

Хранителното отравяне представлява остро състояние, предизвикано от консумация на храна, заразена с инфекциозни агенти, включващи бактерии, вируси, гъбички или техни токсини. Бактериите, способни да предизвикат отравяне най-често попадат в месо, морски дарове и млечни продукти, макар че, случаи на хранително отравяне има и от маруля, пъпеши и други плодове и зеленчуци, както и някои видове опаковани готови храни. В зависимост от механизма на възникване и точния причинител, хранителното отравяне може да бъде определено като токсикоза или токсикоинфекция.

Токсикоза настъпва след консумация на храна, в която се съдържат токсични вещества, отделени от попаднали в нея микроорганизми (екзотоксини). Най-често причина за проява на токсикоза у човека са наличие на Стафилококус ауреус, Стрептококи, Клостридиум ботулинум и други патогени в храната. В тези случаи храната, която ядем е предварително замърсена с микроорганизмите, които отделят токсични субстанции (екзотоксини) в нея. Попаднали в червата тези токсини бързо преминават чревната бариера и предизвикват токсикоза. Характерно за това състояние е бързият развой и начало на симптомите – обикновено 4 до 24 часа.

За развитие на токсикоинфекция е необходимо наличието на жив микроорганизъм в храната, който чрез нея, попада в храносмилателния тракт на човека. Най-чести причинители на токсикоинфекции са Салмонела, Ешерихия коли (E. coli O157:H7), Клостридиум перфрингенс, кампилобактерии). Достигайки до червата, една част от патогенните микроорганизми умират и отделят токсични вещества (ендотоксини), които нарушават  чревната бариера. Увредената чревна бариера става входна врата и за навлизането на микроорганизми в кръвта. Този процес може да продължи около 24 до 72 часа (времето, за което може да се развият и симптомите).

Най-характерните симптоми на хранително отравяне са:

 • гадене
 • повръщане
 • водниста диария
 • спазми и болки в корема
 • повишена температура

Началото на симптомите може да настъпи от няколко часа до ден-два след консумацията на храната, като това зависи в голяма степен от конкретния причинител, количеството на изядената храна и съответно броя на попадналите микроорганизми, също така възрастта, теглото, имунната система и цялостно здраве на човека. Високо-рискови групи са:

 • Възрастни хора – имунната система при възрастните хора не може да реагира толкова бързо и ефективно както при по-младите.
 • Бременни жени – по време на бременността настъпват промени в обмяната на веществата и кръвообращението, които повишават риска от хранително отравяне. Симптомите на хранително отравяне при бременни може да бъдат значително по-силно изразени. Рядко, но е възможно бебето също да бъде засегнато.
 • Малки деца и кърмачета – имунната им система все още не е добре развита.
 • Хора с хронични заболявания – диабет, заболявания на черния дроб или СПИН, рак,  (химиотерапия, лъчева терапия).

Инфекциозните причинители и техните токсини могат да попаднат в храната във всяко едно звено от технологичният процес - от добива на хранителния продукт до поставянето му на масата. Едни от честите причинители на хранително отравяне и начините за тяхното разпространение са:

Кампилобактерии – замърсено месо (включително от птици), мляко и вода.

Клостридиум ботулинум – консервирани храни с ниска киселинност, неправилно консервирани търговски храни, пушени или солени риби и други храни съхранявани при висока температура за дълъг период от време.

Клостридиум перфрингенс – месо, яхнии, сосове. Често се размножава, когато храната не е съхранявана правилно.

Ешерихия коли O157:H7 – признак на фекално замърсяване на храната. Може да попадне още в непастьоризирано мляко и ябълков оцет, кълнове от люцерна и замърсена вода.

Гиардия ламблия – в процеса на производство на готови за консумация храни и замърсена вода. Може да се разпространи и от ръцете на човека, обработващ замърсената храна.

Хепатитен вирус А  - замърсени готови за консумация храни, миди от заразена вода. Може да се пренесе с  ръцете на човек, обработващ такава храна.

Листерия – месни консерви, непастьоризирано мляко и сирена, немита сурова продукция, заразена вода и почва.

Ротавирус – готови за храна продукти. Може да се разпространи с ръцете на човека обработващ храната

Салмонела  - сурово или замърсено месо, птиче месо, мляко или жълтък. Оцелява и при недостатъчна топлинна обработка. Може да се разпространи със замърсени ръце, ножове и повърхности.

Стафилококус ауреус – месо, салати, кремове и сосове, сладкиши пълни с крем. Може да попадне в храната от замърсени ръце, кашляне, кихане.

Вибрио вулнификус – сурови стриди, сурови или полусурови миди. Може да се разпространява чрез замърсена морска вода.

Симптомите на хранително отравяне варират по тежест. По-често симптомите са сравнително леки и преминават и в домашни условия. Понякога обаче, може да се стигне до хоспитализация.

Как да си помогнем у дома при хранително отравяне?

Ако е минало малко време от консумацията на замърсената храна е добре да предизвикате повръщане. Това ще намали многократно количеството на попадналите патогени в чревния тракт. Това важи за случаите, при които са минали по-малко от 4-8 часа от приема на заразеният продукт.

Когато страдате от хранително отравяне, тялото ви е предразположено към загуба на повече вода от нормалното. Следователно, повишеният прием на вода и избягването на твърда храна са първите стъпки от плана за действие. Леките случаи на хранително отравяне обикновено се подобряват за около 48 часа. За да подпомогнете този процес:

Преустановете приема на храна и течности, различни от вода за около 6 часа. Вода пийте на малки глътки и често. Ако забележите намалена честота на уринирането и потъмняване на урината, опитайте да увеличите количеството на водата.

След преминаване на остра фаза, започнете да се храните с щадящи храни, бедни на мазнини и захар. Подходящи са варен ориз, банани, врени картофи, препечен хляб. Ако усетите гадене, преустановете храненето за още няколко часа.

Не посягайте към някои храни и вещества, докато не се почувствате добре. Такива са млечни продукти, кофеин, алкохол, никотин, храни с много подправки.

Останете в леглото. Това състояние е изключително изтощително за организма  и трябва да пазите силите си.

Когато се касае за по-леки случаи на хранително отравяне, представени предимно със стомашен дискомфорт и неразположение, може да използвате някои продукти от собствената си кухня, за да облекчите състоянието:

Джинджифил

джинджифилДжинджифилът е мощен и широко използван природен лек, прилаган в терапията на множество заболявания и патологични състояния. Причината за това са неговите мощни терапевтични и профилактични ефекти. Той има способността да подобрява абсорбцията и цялостният процес на храносмилане. Действа като бърз лек срещу гадене и повръщане, като по този начин ви дава незабавно облекчение.

За да се възползвате от ефектите му, може да приготвите чай от джинджифил. За целта поставете парче джинджифил в 250 мл вода и оставете да ври в продължение на няколко минути. След премахване от котлона, добавете малко мед или захар за подобряване на вкуса.

Друг вариант е да добавите няколко капки прясно изцеден сок от джинджифил към една чаена лъжичка мед и да го приемате няколко пъти на ден, за да се намали възпалението и болката.

Удачен вариант е и консумацията на суров джинджифил (ако може да понесете острия вкус).

Ябълков оцет

Ябълков оцетВъпреки киселинния си характер, ябълковият оцет има алкален ефект в организма, който се дължи на начина му на метаболизиране. Това може да доведе до облекчение на някои от симптомите на хранително отравяне, да успокои стомашно-чревната лигавица и да убие бактериите.

Нужно е просто да смесите две супени лъжици ябълков оцет в чаша топла вода и да изпиете преди хранене. Друга възможност е приемът на две до три супени лъжи неразреден ябълков оцет.

Лимон

Противовъзпалителните, антивирусни и антибактериални свойства на лимонът може да са от полза при случаи на хранително отравяне. Добавете щипка захар към една чаена лъжичка лимонов сок и пийте два до три пъти на ден. Също така, може да пиете топла вода с лимонов сок за изчистване на храносмилателния тракт.

Босилек

Сок от босилекБосилекът е отлична билка за успокояване на стомашен дискомфорт, причинен от хранително отравяне. Антибактериалните му свойства помагат в борбата с патогенните микроорганизми. Можете да извлечете ползите от босилека по няколко начина:

Пийте пресен сок, извлечен от няколко листа босилек, смесен с една лъжица мед. Може да добавите и малко сок от кориандър. Пийте по 2-3 пъти на ден.

Друг вариант е да добавите няколко капки масло от босилек към 1 литър питейна вода. Пийте бавно, през целия ден.

Добавете листа от босилек, щипка морска сол и щипка черен пипер към три супени лъжици кисело мляко. Яжте от тази смес три-четири пъти на ден, докато симптомите отшумят.

Чесън

ЧесънЧесънът също е много ефективно средство срещу хранително отравяне поради силните си антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Също така, облекчава симптоми като диария и коремни болки.

Яжте по една прясна скилидка чесън, като за по-лесно преглъщане може да я настържете във вода. Друга възможност е да приготвите смес от масло от чесън и соево масло и да го втриете в стомаха.

Кимион

Кимион семенаКимион на зърна може да облекчи дискомфорта в коремната област и възпаление на стомаха, дължащи се на хранително отравяне. За моментален ефект, опитате това:

Сварете една чаена лъжичка семена от кимион в 250 мл вода. Добавете една чаена лъжичка прясно извлечен сок от листа на кориандър и щипка сол. Пийте два пъти на ден, няколко дни подред.

Чай от мента

3-4 чаши ментов чай на ден (или други продукти съдържащи ментол, като дъвки или бонбони) спомагат за успокояване на стомаха и отстраняване на газовете.

Мед

медМедът притежава противогъбични и антибактериални свойства, които могат да бъдат ефективни за лечение на стомашно разстройство и други симптоми на хранително отравяне. Може да го приемате в чист вид или като добавка към чай.

Една чаена лъжичка мед, три пъти на ден може да направи чудеса в случаи на стомашно неразположение. Освен това, меда контролира киселинността в стомаха и може да предотврати прекомерното й нарастване.

Кисело мляко със семена от сминдух

Сминдух и кисело млякоКиселото мляко има антибактериални и антимикробни свойства, които помагат в борбата с бактериите, причиняващи хранителни отравяния. Освен това, семената от сминдух подпомагат лечението на стомашен дискомфорт.

Може да вземете една чаена лъжичка семена от сминдух, заедно с една супена лъжица кисело мляко. Достатъчно е да поглъщате семената, като не е необходимо да ги дъвчете. При комбиниране на ефекта от сминдух с кисело мляко ще получите незабавно облекчение от стомашните болки, а също така и повръщането.

Банани

Плодове богати на калий, като бананите, помагат за облекчаване на симптомите на хранително отравяне. Меката им текстура ги прави леки за обработка от стомаха, а също така помагат за отстраняване на натрупаните газове.

Обезателно потърсете лекарска помощ при:

 • Често, обилно повръщане и невъзможност да се задържат никакви течности.
 • Наличие на кръв в повърнатото или изпражненията.
 • Диария повече от три дни.
 • Силни стомашни боли и спазми.
 • Телесна температура над 38,6° С.
 • Признаци на дехидратация – прекомерна жажда, сухота в устата, понижена честота на уриниране.
 • Неврологични симптоми като замъглено виждане, мускулна слабост, виене на свят,, изтръпване на крайниците.

Как да предотвратим хранително отравяне?

 • Измивайте ръцете си винаги след прибиране у дома и преди хранене!
 • Измивайте съдовете и прибори за хранене с гореща вода и измивен препарат, за да премахнете микроорганизмите попаднали по тях!
 • Използвайте дезинфектант за почистване на кухненския плот, масата и дъски за рязане!
 • Уврете се, че готвите месото достатъчно, за да достигне вътрешна температура, която може да убие бактериите!
 • Избягвайте да ядете прясно набрани гъби!
 • Не консумирайте храна, стояла продължително време в хладилник!

Източници:
http://food.ndtv.com/food-drinks
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions
http://www.homeremedyshop.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаИсторияЗдравни съветиНовиниХранене при...ЛюбопитноПатологияИзследванияЗдравни проблемиБотаникаЛечения