Начало Медицинска енциклопедия Лечения Пребиотици

Пребиотици

Пребиотици - изображение

В нашия организъм живеят голям брой микроорганизми (дрожди и бактерии), които вземат участие в различни жизнени процеси. Само в храносмилателния ни тракт наброяват над 500 вида - т. нар. пробиотици. Те участват в храносмилането, синтеза на витамини и много други функции. Пробиотиците се подхранват от пребиотици - специални растителни фибри (влакна), които са несмилаемата съставка на въглехидратите приемани с храната. Съществената разлика между пробиотиците и пребиотиците е, че първите са живи организми, а вторите са тяхната храна.

Повече за положителното действие на "добрите" бактерии и функциите им в организма, може да прочетете тук:

Пребиотиците действат като "тор", насърчавайки растежа и развитието на естествената флора в стомаха и червата. Освен това, те може да се набавят само с храната.

Пребиотиците и пробиотиците имат огромно значение за състоянието на имунната система. Това от своя страна има огромно значение за състоянието на храносмилателната система и здравето на организма като цяло.

Функции на пребиотиците в организма:

  • подобряване състава на чревната флора;
  • засилват чувството за ситост;
  • редуциране симптомите на колит;
  • увеличават обема на фекалната маса, способствайки за по-лесното отделяне;
  • ускоряват усвояването на калция и магнезия;
  • подобряват симптомите при синдром на раздразнените черва;
  • имат инхибиторен ефект върху преканцерозни лезии на дебелото черво;
  • увеличават производството на мастни киселини в колона;
  • чернодробна енцефалопатия;
  • лечение на запек и други стомашно-чревни заболявания.

Един от най-убедителните аргументи за значението на пробиотиците и пребиотиците за организъма, е наличието в човешката кърма както на пробиотици (най-вече бифидобактерии), така и пребиотици (галактоолизахариди), с които бактериите да се хранят.

Пробиотиците са много по-ефективни, когато се приемат в комбинация с пребиотици. Комбинацията между пробиотици и пребиотици се нарича синбиотик. Добър пример за естествен синбиотик е киселото мляко - то съдържа както пробиотици, така и фибри, които ги подхранват. Добър вариант за здравословна закуска или десерт е кисело мляко с банани, а добавянето на овесени ядки я прави още по-полезна.

Пребиотици са: инулин, пектин, олигофруктоза, фруктоолигозахариди (FOS), галактоолигозахариди (GOS), лактулоза. Едни от най-важните са инулина и олигофруктозата, като само един вид от тях не е достатъчен за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Пребиотична добавка с пълен спектър е съдържащата олигофруктоза обогатена с инулин (OEI).

Естествени пребиотици се съдържат в:

  • плодове и особено банани, ябълки, горски плодове;
  • зеленчуци - лук, домати, аспержи, чесън, праз, артишок;
  • други растения - агаве, цикория;
  • бобови култури;
  • зърнени храни, овесени ядки;
  • шоколад;
  • мед;
  • кленов сироп;
  • червено вино;
  • млечни продукти - кисело мляко, цвик, кефир.

Освен това, те са достъпни за прием под формата на таблетки, прахове и супозитории.

Предимството на пребиотиците пред пробиотиците е, че първите не може да бъдат разрушени вследствие на термична или друга обработка - например пастьоризацията убива голяма част от полезните бактерии в киселото мляко. Освен това, те достигат червата почти незасегнати от храносмилателните ензими. Освен това е доказано, че пребиотиците имат някои съществени ползи, които липсват при пробиотиците - например при колит.

Пробиотиците и пребиотиците са от съществено значение за здравето ни. Те са жизнено необходими, особено при стомашно-чревни проблеми, затлъстяване, отслабена имунна система, често боледуване.

Повече информация за фибрите, както и храните, в които може да ги намерим, може да прочетете тук:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Алтернативна медицинаНовиниДиетиСпортНормативни актовеСнимкиТестовеПроизводителиИсторияХрани и ястияБотаникаКлинични пътекиАнкетиСоциални грижиОрганизацииЗаведенияИнтервютаОткритияОбразование