Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Подагра и алтернативни методи на лечение

Подагра и алтернативни методи на лечение

Подагра и алтернативни методи на лечение - изображение

Какво представлява подаграта и какви са причините за заболяването?

Натурални средства и добавки в терапията на подагра.

Билки при подагра.

Домашни техники и средства при подагра.

Промени в начин на живот и хранене при подагра.

Средства за потискане на възпалението на ставите.

Справяне с болката в ставите при подагра.

 


Подагра е артритно заболяване, което се характеризира с внезапна, силна болка, зачервяване, подуване, чувствителност и болезненост в ставите. Обикновено засегната е ставата на големия пръст на крака, но симптомите могат да се появят в глезените, коленете, ръцете и китките. Атаките обикновено продължават около пет до десет дни.

Подаграта (или още хиперурикемия) се причинява от натрупването на кристали пикочна киселина - отпадъчен продукт, който се образува от разпадането на пурини (вещества, намерени в естествено състояние в тялото и в някои храни). Други възможни причини са прекомерна консумация на алкохол, понижена физическа активност, стрес и прекомерен прием на протеини. Заболяването е наричано още "болестта на кралете", тъй като в миналото най-често хората от това потекло са имали достъп до питателни храни и спиртни напитки.

Сред рисковите фактори за развитие на подагра се включват още:

Оказва се, че има и генетично предразположение към развитието на подагра - вродена аномалия в организма, при която е затруднено преработването на пикочната киселина. Реално, предразположението не означава непременно развитие на симптомите - при спазване на определени съвети и препоръки и най-вече, при ограничаване приема на протеини, мазнини и алкохол, болестта може дори да не се прояви.

Повече информация за заболяването може да откриете в Подагра.

Доказано е, че приемът на подходящи медикаменти има най-съществен ефект за лечението на подагра. Но също така, при всички пациенти с подагра и алтернативни методи на лечение може да бъдат от голяма полза за справяне със симптомите. Препоръчва се алтерните средства и методи да се прилагат като допълваща терапия, а не да заменят основното лечение.

Натурални средства и добавки в терапията на подагра

Витамин С

Хранителни добавки, съдържащи витамин C може да намалят нивата на пикочна киселина в кръвта, като разбира се, не трябва да се прекалява - препоръчителния прием е около 500 мг до 1 грам на ден. Направете консултация с лекуващия си лекар, относно дозата витамин С, която е разумна за вас. Не забравяйте, че основното количество от витамина може да си набавите като приемате повече плодове и зеленчуци, особено цитруси и червени чушки.

Череши

Антиоксидантните свойства на черешите ги правят полезни в терапията на подагра. Антоцианините в тях имат свойството да намаляват възпалението и да намалят честотата на обострянията. Правени са проучвания, при които пациенти са консумирали по 300 грама череши на хранене, след което е установен спад в нивото на пикочната киселина и намаляване на възпалението.

Препоръчва се между 1 чаша и половин килограм на ден, като пациенти със синдром на раздразнените черва трябва да бъдат внимателни с приема на череши в такива количества. По-добри резултати се наблюдават, ако черешите се приемат сутрин. Алтернативен вариант е ежедневно да се приема прясно изцеден сок от череши.

Яденето на повече череши и други тъмни на цвят плодове, като къпини, боровинки, лилаво грозде и малини, може да бъде добро допълнение към вашето хранене и здравословен начин на живот. Установено е, че вишната има още по-голям ефект, отколкото сладката череша.

Банани

Бананите са богати на калий и помагат за по-бързо превръщане на кристалите на пикочната киселина в течна форма, която се отделя с урината. Умереното съдържание на витамин С в тях пък, помага за намаляване на отока и болката. Консумацията на един или два банана на ден е достатъчно. Друг вариант е да добавите един узрял банан към чаша кисело мляко.

 

Ябълка

Широко разпространен е изразът „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен.” Експерти предполагат, че ябълчената киселина в ябълките помага за неутрализиране на пикочната киселина и по този начин облекчава възпалението на ставите при подагра. Може да замените ябълката с прясно изцеден ябълков сок. Заедно с ябълката, може да се добави и по един суров морков.

 

Млечни продукти

Установено е, че приема на млечни продукти води до значително понижаване нивата на пикочна киселина, особено при пациенти, които консумират кисело мляко най-малко веднъж на ден. Смята се, че приема на 1 до 5 чаши обезмаслено кисело мляко на ден, понижава риска от подагра с 43 на 100.

Поради неблагоприятния ефект на мазните храни при пациенти с подагра, млечните продукти трябва да са обезмаслени или с ниска масленост, но трябва задължително да присъстват в хранителния режим.

 

Кафе

Изследвания са установили връзка между пиенето на кафе (както кофеиново, така и безкофеиново) и по-ниски нива на пикочната киселина, въпреки че нито едно проучване не е доказало как или защо, кафето може да има такъв ефект. Това разбира се не означава, че трябва да се прекалява с кафето - една до две чашки дневно са достатъчни. Ако няма други препоръки, е желателно към кафето да се добавя малко захар (дори и 1/4 чаена лъжичка), която в известна степен неутрализира действието на кофеина.

Ако по някаква причина не понасяте кафето или е противопоказано за вас, не го включвайте в режима си!

Ябълков оцет

Киселинността в ябълковия оцет може да помогне за облекчаване на острата болка. Може да се добави и мед, който притежава противовъзпалителни свойства. Добавете 1 чаена лъжичка суров, нефилтриран ябълков оцет към чаша вода. Пийте 2-3 пъти на ден.

Сода

Като основна причина за развитието на подагра се посочва повишеното количество на пикочна киселина в организма. Сода бикарбонат може да помогне за намаляване на количеството на пикочна киселина, което да облекчи болката. Смесете половин чаена лъжичка сода бикарбонат с чаша вода и пийте четири пъти на ден (не повече)! Прилагайте в продължение на две седмици. Ако сте над 60-годишна възраст, не приемайте повече от три пъти на ден.
Това средство не се препоръчва при наличие на високо кръвно налягане!

Билки при подагра

 Джинджифил

Противовъзпалителните свойства на джинджифила могат да бъдат много полезни за облекчаване на болката и възпалението. Може да се приложат следните рецепти:

Смесват се равни количества джинджифил на прах, сминдух на прах и куркума на прах. Една чаена лъжичка от сместа се добавя към чаша топла вода и се приема 2 пъти на ден.

Паста от джинджифил е друг вариант за приложение на джинджифила при подагра. Смесете джинджифил на прах с малко вода и получената паста нанесете върху засегнатата област. Оставете да престои 30 минути. Прилагайте веднъж ден.

Джинджифил може да се добавя и към различни ястия, да се яде суров или да се приготви чай (половин чаена лъжичка настърган корен от джинджифил на чаша вряла вода). Чаят трябва да се приема поне веднъж на ден.

Препоръчва се употребата на чай от коприва или кориандър. Тези билки помагат на бъбреците да отделят от организма пикочната киселина.

Друга полезна билка е глухарче. Варете под капак в продължение на 1 час 2-3 корена от глухарче в 1 л вода. Пийте чая 3 пъти на ден преди ядене.

Домашни техники и средства при подагра

Ароматизирана вана

Вземете гореща ароматизирана вана, като добавите към водата 30 капки лавандулово масло, а при болки по 30 капки масло от чаено дърво или лайка по избор.

Загряващ компрес

Направете загряващ компрес, като разтворите в съд с топла вода 12 капки лавандулово масло и 12 капки хвойна. Оберете с парче плат от повърхността масления слой и наложете върху засегнатата става. Покрийте с хавлиена кърпа, отгоре поставете термофор и оставете да подейства 30 мин. Практикувайте предложения метод когато възпалението не е остро.

Масажи

Пригответе си масажно олио, като смесите 10 чаени лъжички зехтин или масло от жожоба с 5 капки лавандулово масло и по 2 капки от следните масла: хвойна, черен пипер и лайка. Мажете всекидневно засегнатите стави.

Английска сол

Английската сол също се нарежда сред полезните домашни средства в терапията на подагра и други форми на артрит. Накиснете засегнатите части на тялото във вана с английска сол. Останете във ваната докато водата изстине. Прилагайте веднъж седмично. Това ще допринесе за отпускане на отпускане на мускулите и намаляване на болката. Високата концентрация на магнезий в английската сол подобрява дейността на сърцето и понижава кръвното налягане.

Активен въглен

Известно е, че активният въглен абсорбира пикочната киселина. Това го прави подходящо средство при подагра.
Смесете половин чаена лъжичка активен въглен на прах с малко вода, до получаването на паста. Добавете към вана или подходящ съд и накиснете засегнатата част в продължение на поне 30 минути. Повтаряйте два или три пъти седмично. Методът е особено подходящ при засягане на глезена и палеца. Ако са засегнати други стави по тялото, може да приложите получената паста директно върху кожата. Оставете да престои 30 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Студена вода

Поставянето на засегнатата област в студена вода ще намали отока и болката. Когато страдате от подагра, не прилагайте директно лед върху кожата. Това може да увреди кожата и да влоши състоянието. Дръжте възпалената и подута става в студена вода за 10-15 минути. Повтаряйте няколко пъти на ден.

Промени в начина на живот и хранене

Хранете се правилно

Ето някои съвети, които ще ви бъдат от помощ:

  • Приемайте между 8 до 12 чаши течност всеки ден (около 2 до 3 литра), като поне половината трябва да е вода.
  • Избягвайте приема на силен чай, какао, както и на шоколад и шоколадови изделия.
  • Ограничете приема на газирани и подсладени напитки, особено с високофруктозен царевичен сироп.
  • Приемайте умерено количество протеини и то от сигурни източници.
  • Ограничете консумацията на месо - до 113 грама на ден за жените и 170 за мъжете; и на яйца - до едно яйце на ден.
  • От рибите, полезни за пациенти с подагра са единствено сьомгата и пъстървата - консумацията на другите видове трябва да се ограничава.
  • Приемайте повече плодове и зеленчуци (с изключение на аспержи, целина, карфиол и спанак).
  • Тъй като бобовите растения имат свойството да засилват отделянето на пикочна киселина е желателно да ги избягвате.
  • Приемайте пълнозърнести храни, но също в разумни количества.
  • Изключете маргарина от менюто си и ограничете количеството слънчогледово олио. Препоръчва се употребата на зехтин и ленено масло.
  • Включете в менюто си поне 1 шепа ядки - повечето от тях имат противовъзпалителни свойства.
  • Бъдете внимателни със солта и захарта.
  • Не консумирайте субпродукти, колбаси, туршии и мариновани риби, меса и зеленчуци.

Храни, богати на пурини, които трябва да се изключат от менюто:

  • бира, вино и други алкохолни напитки;
  • аншоа, сардини в олио, херинга, скумрия;
  • мая;
  • миди, хайвер;
  • субпродукти (черен дроб, бъбреци, момици);
  • бобови растения (боб, грах);
  • месни екстракти, бульон, сосове;
  • гъби, спанак, аспержи, карфиол.

Повече информация за позволените храни и напитки, конкретни грамажи и примерен дневен режим може да намерите тук:

Поддържайте здравословно тегло

Загубата на излишни килограми може да намали нивата на пикочната киселина в организма ви. Но направете това бавно и постепенно, тъй като резкият спад в теглото също е противопоказен. Постигнете и поддържайте здравословно телесно тегло. Намалете размера на порциите и увеличете броя на храненията (приемайте храна по 4-5 пъти на ден, в умерени количества). Придържайте се към балансираното хранене.

Как да редуцирате теглото си с помощта на здравословното хранене може да прочетете в: Здравословно тегло и Здравословен хранителен режим.

Алкохолът е противопоказен

Избягвайте приема на алкохол - той значително влошава състоянието на пациентите с подагра и е една от основните причини за отключване на симптомите. Според последни данни, дори бирата и виното може значително да засилят симптомите, особено при мъжете. До два пъти седмично се позволява 1 питие за жените и до 2 за мъжете.

Прочетете още: Намаляване на приема на алкохол.

 

Редуциране възпалението в ставите

Установено е, че някои храни имат свойството да намалят възпалението в ставите и да подпомагат възстановяването им. Такива са:

  • овесена каша, киноа, кафяв ориз, ечемик - обратно, белите рафинирани брашна имат свойството да подсилват възпалението;
  • куркума - традиционната индийска подправка значително намаля болките в ставите;
  • орехи - съдържат някои вещества, които противодействат на възпаление, включително омега-3 мастни киселини (но поради високата калоричност се ограничете до 1 шепа на ден);
  • зеле - изключително богато на хранителни вещества, които са свързани със здравето на ставите, включително антиоксиданти, бета-каротин, витамин C и калций.

Справяне с болката

Освен предложените по-горе компреси, някои техники за релаксация и практики, могат да помогнат за справяне с пристъпите на болка.

Повече може да научите:

Преди да предприемете, каквато и да е форма на терапия, е желателно да се консултирате с лекуващия си лекар, тъй като той може най-точно да прецени подходящите за Вас алтернативни методи на лечение.

Прочетете още:

3.7, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиАлтернативна медицинаИсторияМедицински изследванияБотаникаЛюбопитноЛеченияХранене при...НовиниСпециалистиДиетиОрганизацииИнтервютаНормативни актовеКлинични пътекиАнкетиСнимкиСпортЛайфстайлЗаведения