Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване на пикочна киселина в урината Лабораторни изследвания Анализ на урина

Изследване на пикочна киселина в урината

Изследване на пикочна киселина в урината - изображение

Тестът за изследване на пикочна киселина в урината се използва за измерване на количеството пикочна киселина в 24-часова урина. Пикочната киселина в организма се получава при нормалното разпадането на клетките, както и от храната, която приемате.
По-голяма част от пикочната киселина се отстранява с урината. Малка част от пикочната киселина може да се отдели и с изпражненията. При образуване на големи количества пикочна киселина нивото и в урината се повишава. Ако бъбреците не могат да отстранят пикочната киселина от кръвта, тогава нивата на пикочната киселина в урината спадат.
Високите нива на пикочна киселина в кръвта може да доведат до образуване на кристали в ставите. Това състояние се нарича подагра. Ако подаграта не се лекува тогава кристалите от пикочна киселина се натрупват в ставите и тъканите и могат да доведат до формиране на плътни депозити наречени тофи. Високите нива на пикочна киселина в урината могат да доведат и до формиране на уратни камъни в бъбреците.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на пикочната киселина в урината се провежда в следните случаи:

 • За изследване и оценка на произхода на бъбречни камъни;
 • За откриване на причината за високите нива на пикочна киселина в кръвта и избор на подходящо лечение.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Обикновено не се налага да правите нищо преди изследването. Не е необходимо да избягвате да консумирате определени храни или напитки. Приемайте повече течности преди провеждане на изследването.
По време на събирането на 24-часова урина не консумирайте алкохол, защото алкохола намалява количеството на елиминирана пикочна киселина през бъбреците.
Приемът на някои медикаменти може да промени резултата от теста. Ето защо ако приемате някакви лекарства трябва да съобщите на Вашия лекар.
Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Изследването за пикочна киселина в урината включва изследване на количеството на пикочна киселина в 24-часова урина.


Как се взема 24-часова проба урина?

 • Започвате да събирате урина от сутринта. След като станете от сън отидете до тоалетна, без да събирате отделената първа урина, а само отбележете часа и спрямо този час отбележете 24-часовия период;
 • Събирайте урината, която отделяте през следващите 24 часа. Вашия лекар или лабораторията, в която се провежда изследването ще Ви снабдят с достатъчно голям съд (~ 4 l). В този контейнер има малко количество консервант. Отделяйте урината първо в по-малък, чист съд, след което я изливайте в големия контейнер като внимавайте да не докосвате с ръце вътрешната му повърхност;
 • През тези 24 часа съхранявайте големия контейнер с урина в хладилника;
 • Отделете последната урина в края на 24-часовия период или малко преди изтичането му и я добавете към големия контейнер като отново отбележете часа;
 • Внимавайте да не попаднат тоалетна хартия, косми, фецес (изпражнения); менструална кръв или др. в пробата.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

При това изследване не се усеща дискомфорт или болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземането на проба урина няма опасност от възникване на проблеми.

 

Резултати от проведеното изследване:

Тестът за изследване на пикочна киселина в урината се използва за измерване на количеството пикочна киселина в 24-часова урина.
Резултатите могат да варират между различните лаборатории. Обикновено изследването е готово за 1-2 дни.
Нормалните стойности на пикочна киселина в урината са 250 - 750 mg (в 24-часова урина) или 1.5 - 4.4 mcmol (в 24-часова урина).
Жените обикновено имат малко по-ниски стойности на пикочна киселина от мъжете.  
Много състояния могат да променят нивото на пикочна киселина в урината. Ако имате отклонения от нормалните резултати Вашия лекар ще Ви съобщи на какво може да се дължи и дали имате нужда от лечение.

 

Високите нива на пикочна киселина могат да се дължат на:

 • Индивидуални различия на начина, по който се произвежда и извежда от организма пикочната киселина.
 • Някои състояния и заболявания:

          1. Заболявания и увреждания на бъбреците.
          2. Повишено разрушаване на клетки, което се среща при някои видове рак (левкемии, лимфоми, мултиплен миелом), при лечение на ракови заболявания, при хемолитична анемия, при сърповидно клетъчна анемия, при сърдечна недостатъчност.
          3. Други заболявания и състояния като алкохолна зависимост, прееклампсия, чернодробни заболявания (цироза), затлъстяване, псориазис, хипотиреоидизъм, ниски нива на паратхормона.
          4. Гладуване, нарушено хранене, оловно натравяне.
          5. Рядко наследствено заболяване – синдром на Lesch-Nyhan.

 • Прием на някои лекарства като диуретици, витамин C, ниски дози на аспирин (75 - 80 mg/ дневно),  ниацин, някои лекарства за лечение на левкемия, лимфоми, туберкулоза.
 • Контрастни материали за рентгеново изследване;
 • Консумиране на храни богати на пурини – субпродукти (черен дроб, мозък), червени меса (говеждо, агнешко), дивеч (лос, елен), някои морски храни (сардини, херинга, миди).
 • Прием на големи количества алкохол и бира.

 

Ниските нива на пикочна киселина може да се дължат на:

 • Подагра в случаите, когато има нормално производство на пикочна киселина, но отстраняването и от бъбреците е нарушено (намалено).
 • Увреждания или заболявания на бъбреците, които водят до нарушение във филтрирането на пикочната киселина от кръвта.
 • Дефицит на фолиева киселина или отравяне с олово.
 • При консумиране на недостатъчно количество протеини.
 • Някои медикаменти: алопуринол, инсулин, някои диуретици, аспирин.
 • Прием на алкохол по време на 24-часовото събиране на урина.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на урина може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни при невъзможност да се събере 24-часова урина.

High values

Високите нива на пикочна киселина могат да се дължат на:

·        Индивидуални различия на начина, по който се произвежда и извежда от организма пикочната киселина.

·        Някои състояния и заболявания:

1.      Заболявания и увреждания на бъбреците.

2.      Повишено разрушаване на клетки, което се среща при някои видове рак (левкемии, лимфоми, мултиплен миелом), при лечение на ракови заболявания, при хемолитична анемия, при сърповидно клетъчна анемия, при сърдечна недостатъчност.

3.      Други заболявания и състояния като алкохолна зависимост, прееклампсия, чернодробни заболявания (цироза), затлъстяване, псориазис, хипотиреоидизъм, ниски нива на паратхормона.

4.      Гладуване, нарушено хранене, оловно натравяне.

5.      Рядко наследствено заболяване – синдром на Lesch-Nyhan.

·        Прием на някои лекарства като диуретици, витамин C, ниски дози на аспирин (75 - 80 mg/ дневно),  ниацин, някои лекарства за лечение на левкемия, лимфоми, туберкулоза.

·        Контрастни материали за рентгеново изследване;

·        Консумиране на храни богати на пурини – субпродукти (черен дроб, мозък), червени меса (говеждо, агнешко), дивеч (лос, елен), някои морски храни (сардини, херинга, миди).

·        Прием на големи количества алкохол и бира.

Low values

Ниските нива на пикочна киселина може да се дължат на:

 • Подагра в случаите, когато има нормално производство на пикочна киселина, но отстраняването и от бъбреците е нарушено (намалено).
 • Увреждания или заболявания на бъбреците, които водят до нарушение във филтрирането на пикочната киселина от кръвта.
 • Дефицит на фолиева киселина или отравяне с олово.
 • При консумиране на недостатъчно количество протеини.
 • Някои медикаменти: алопуринол, инсулин, някои диуретици, аспирин.
 • Прием на алкохол по време на 24-часовото събиране на урина.

Още по темата:

2.3, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Изследване на пикочна киселина в урината

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСпециалистиАлт. медицинаИсторияФизиологияЛюбопитноНовиниОрганизацииНормативни актовеБотаникаИнтервютаЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлВидеоАнкетиХранене при...Клинични пътекиЛеченияЗаведенияДиетиПатологияНаучни публикацииПсихологияСоциални грижиСпорт