Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология и функции на кожата Обривни единици Петнисти обривни елементи

Петнисти обривни елементи

Петнисти обривни елементи - изображение

Обривът по кожата се нарича екзантем (exanthem). Различават се няколко групи обривни единици:

 • Обривни единици вследствие от промяна на цвета на кожата;
 • Петнисти обривни единици;
 • Плътни обривни единици;
 • Ексудативни обривни единици;
 • Обривни единици вследствие нарушение на цвета на кожата;
 • Отпадъчни обривни единици;
 • Обривни единици вследстие видоизменение на кожната тъкан.

Петнистите обривни единици се дължат на нарушения в циркулацията (хиперемия, кръвоизливи, пигментация). Основният термин, които се използва за означаване на този тип обривни единици, е macula (макула, петно). Макулата се различава от околните участъци на кожата само по цвят, поради което се означава като дискретна лезия. Петното се разполага на нивото на кожата и не може да се опипа (да се палпира).

Петна, които се дължат на промяна в кръвообращението на кожата:

 • Macula hyperemica (хиперемно петно) –дължи се на временно разширение (дилатация) на macula hyperemicaкръвоносните съдове. Наблюдава се задръжка на кръв в тях (конгестия). Характерно е, че при натиск петното изчезва. Петната, които са резултат от активна хиперемия са яркочервени и топли, а тези, които се дължат на пасивна хиперемия са синкавочервени и студени. Малките бледорозови петна, които са с големина на лещено зърно, се наричат розеоли. Срещат се при коремен тиф, сифилис и милиарна туберкулоза. По-големите и дифузни петна са известни като еритеми. Те се наблюдават при свръхчувствителност към антибиотици и храни. Обхващането на цялата кожа се означава като еритродермия. Хиперемните петна са израз на възпалителен процес в кожата при общи инфекции (скарлатина, морбили, рубеола), при вазомоторни реакции, при механични, химични или лъчеви въздействия.
 • Macula anaemica (анемично петно) – дължи се на вродена липса на капиляри или на съдов спазъм в naevus anemicusограничен кожен участък. Пример за анемично петно е naevus anemicus, при което се наблюдава по-силно зачервяване на околната тъкан при фрикция.
 • Macula teleangiectatica (телеангиектатично петно) – тази обривна единица е резултат на трайно разширение на капилярите в даден macula teleanecticaучастък на кожата. Този тип петно може да се наблюдава по рождение (naevus araneus) или да се дължи на придобито състояние (rosacea). В зависимост от окислението на хемоглобина в съдовете, петното може да се характеризира с яркочервен или виолетов цвят. При натиск телеангиектатичното петно избледнява.
 • Macula haemorrhagica (хеморагично петно – дължи се на кръвоизлив в кожата или лигавиците. macula haemorrhagicaЦветът на петното зависи от дълбочината и времетраенето на кървенето. В началото повърхностните хеморагични петна имат червен, а дълбоките - синкав цвят. Поради трансформацията на екстравазалния (извънсъдовия) хемоглобин, петното се характеризира с постепенна промяна в цвета. Цветът преминава от червен във виолетов, синкав, зеленикав и жълтеникав. Хеморагичните петна са ясно ограничени и при натиск не изчезват. В зависимост от големината си хеморагичните петна се разделят на точковидни (petechia), с големина на монета (ecchimosis), ивичести (vibices), големи подкожни кръвоизливи (sufusio, sugilatio). Масивните подкожни кръвоизливи, при които има ограничена тумороподобна колекция от кръв се наричат хематоми. С термина пурпура се означава състояние, което протича с различни по големина и форма кожни кръвоизливи.

Петна, които се дължат на промяна в кожната пигментация:

 • Macula hyperchromica (хиперхромно петно) – възниква в резултат на натрупване на меланин, macula hyperchromicaкаротин, хемосидерин или отлагане на чужди за кожата пигменти – тежки метали, туш и други (например татуировките). Хиперпигментните петна могат да бъдат вродени или придобити. Пример за вродени хиперхромни петна са ефелидите и лентигото, а за придобити - мелазма.
 • Macula hypochromica, achromica (ахромично петно) – свързва се с липса или намалено количество на меланин в епидермиса. Левкодермичните макули могат да бъдат вродени (macula hypochromicaнапример при албинизъм или naevus depigmentosus) или придобити (витилиго). В някои случаи хипохромните петна могат да бъдат вторични – например след отзвучаването на други обриви.

Съчетанието от хиперпигментни с ахромични участъци се нарича macula dyschromica.

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Exanthem

https://www.medscape.com/viewarticle/734882_2

https://backpackermedics.files.wordpress.com/2013/07/clinical-dermatology.pdf

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЗдравни съветиХранене при...ИсторияАлт. медицинаЛюбопитноБотаникаЛеченияНаправления в медицинатаПсихологияПатологияНовиниНормативни актовеСпециалистиВидеоЛайфстайлМикробиологияСпортСнимкиПроизводителиКлинични пътекиИзследванияЗаведения