Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на дихателната система Газова обмяна в тъканите

Газова обмяна в тъканите

Газова обмяна в тъканите - изображение

В резултат на извършващите се в организма окислителни процеси, в клетките се образува въглероден диоксид, който навлиза в плазмата под влияние на концентрационния си градиент. Около 65 % от въглеродния диоксид се транспортира до белите дробове под формата на хидрогенкарнбонатен анион, 27 % от него се свързва с дезоксихемоглобина на еритроцитите под формата на карбхемоглобин, а останалите 8 % остават физикално разтворени в плазмата.

въглероден диоксидИзвършването на газовата обмяна в тъканите става в приблизително следната последователност: около 92 % от образувания въглероден диоксид навлиза в еритроцитите под влияние на концентрационния си градиент. Това обстоятелство е свързано с намаляване афинитета на хемоглобина (Hb) към кислорода (ефект на Бор). Кислородът преминава чрез дифузия в плазмата, а оттам преминава в тъканите.

Деоксигенираният хемоглобин е в пъти по-слаба киселина от оксихемоглобина и поради това притегля водородните катиони и се превръща в дезоксихемоглобин (ефект известен като "изохидрично действие на Hb", защото допринася за запазване pH на кръвта). Една част от дезоксихемоглобина много бързо се свързва с въглеродния диоксид (в действителност връзката се осъществява между глобина и въглеродния диоксид), като се образува карбаминохемоглобин. При деоксигенирането на калиевия оксихемоглобин се освобождава калиев катион, тъй като редуцираният хемоглобин (който е слаба киселина), не може да задържа алкалните йони.

газова обмянаОколо 2/3 от навлезлия в еритроцитите въглероден диоксид, се свързва с водата, като по този начин образува въглеродна киселина. Процесът се катализира от ензима карбоанхидраза и е обратен на този, който става в еритроцитите, когато кръвта навлиза в белите дробове. Въглеродата киселина дисоциира на водороден катион и хидрогенкарбонатен анион, които навлизат в плазмата чрез дифузия и се свързват със свободния натриев катион. Вследствие на това се образува натриев хидрогенкарбонат, който се транспортира с плазмата до белите дробове, където протичат по-горе описаните процеси.

Излизането на хидрогенкарбонатният анион в плазмата се съпътства от навлизането на хлорни аниони в еритроцитите. Този процес възстановява йонното равновесие в еритроцита. Същевременно, под влияние на увеличеното осмотично теглене, в еритроцита навлиза и малко количество вода. Това е основната причина, обемът на еритроцитите, а с това и хематокритът на венозната кръв да са по-големи от тези на артериалната. По този начин, отдаването на кислород в тъканите се улеснява от навлизането на въглероден диоксид, като същевременно отдаването на въглероден диоксид от белите дробове се улеснява навлизането на кислород.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ptdirect.com/training-design/anatomy-and-physiology/peripheral-gas-exchange-internal-respiration

https://opentextbc.ca/anatomyandphysiology/chapter/22-4-gas-exchange/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6757371

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

доц. Янков; "Физиология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЛеченияИсторияЛайфстайлБотаникаЗаведенияНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиСпортПроизводителиИзследванияСнимкиСпециалистиКлинични пътекиПатологияХранене при...