Начало Медицинска енциклопедия Лечения Медицински канабис: ползи, лечебни свойства, рискове Неконвенционално лечение

Медицински канабис: ползи, лечебни свойства, рискове

Медицински канабис: ползи, лечебни свойства, рискове - изображение

Дозата прави отровата и това правило е приложимо при почти всички видове билки, лечебни растения, лекарства. Използвана първоначално като лечебно средство, марихуаната (канабис) се превръща в една от субстанциите, с които се злоупотребява най-често, придобивайки широка популярност.

Наред с многобройните хумористични анекдоти, масовото и не особено законно приложение, дълго време е била заклеймена и отнасяна единствено към забранените субстанции.

Не след дълго медицински специалисти и научни работници в хода на многобройни експерименти откриват нови хоризонти пред растението, потвърждавайки неговите лечебни свойства по отношение на редица заболявания.

Към днешна дата на територията на много страни се водят ожесточени дебати относно статута на марихуаната, легализирането на медицинския канабис и евентуалните последици от това.

Медицински канабис: ползи, лечебни свойства и рискове, при легализиране от една страна ще улесни терапията при много пациенти (обикновено се назначава като част от комплексното лечение, алтернативен метод при много заболявания, но само и единствено под строг медицински контрол и проследяване), но от друга страна е възможно подтикване към масова употреба (всеки ще си намери оправдание за употребата на това лечебно средство) и злоупотреба.

Въпреки че субстанцията не води до тежка психическа и физическа зависимост, подобно на много други забранени вещества, то ефектите от употребата му могат да доведат до неблагоприятни последици в дългосрочен план (замъглява преценката, влошава концентрацията, намалява бдителността, а при дългосрочна употреба и злоупотреба води до различни по тежест здравословни проблеми).

При евентуално легализиране на субстанцията достъпът до нея ще се осъществява само с помощта на рецепта (или друг вид идентичен медицински документ), като ще се въведат специални техники, методики и правила за отглеждане, стандартизация и пречистване на медицинската марихуана и прилагане в подходяща лекарствена форма (таблетки, капсули, сироп, масло, хранителни продукти и други) до нейното достигане в съответните, предназначени за продажба и разпространение аптечни мрежи.

Канабисът е известен с много имена (коноп, трева, марихуана, индийски коноп, хашиш и други) и главно със способността си да предизвиква еуфория, спокойствие, изостряне на сетивата, потенциране на творческите способности и други.

Полезна и подробна информация за растението може да намерите в раздел Ботаника:

 Медицински канабис (марихуана): ползи и лечебни свойства

Медицински канабис: ползи и лечебни свойства

Медицинският канабис крие в себе си потенциалните ключови съставки за лечението на редица заболявания, като в основата на всички научни експерименти се оказват две от главните активни субстанции на растението, а именно делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD), обединени под общото название канабиноиди.

Канабиноидите или активните субстанции в медицинската марихуана, за разлика от растението, са включени в състава на няколко лекарства, одобрени в редица страни за легална употреба и терапия на определени заболявания. Въпреки съдържанието на повече от сто различни канабиноиди в канабиса, тези две субстанции са водещи при повлияването на симптомите на определени болести.

Счита се, че делта-9-тетрахидроканабинол (известен още като THC) е една от основните причини за масовата употреба и разпространение на марихуаната, тъй като въздейства на ума, карайки използващите го да се чувстват добре, спокойни, можещи, релаксирани и т.н.

Важна особеност е, че нашето собствено тяло също произвежда различни канабиноиди, като според някои употребата на медицински канабис от една страна води до директно снабдяване с тези субстанции, но от друга страна спомага за повишаване на концентрацията на нашите собствени канабиноиди. В организма канабиноидите участват в редица процеси, като например концентрация, памет, удоволствие, контрол на апетита и болката, сетивата (вкус, допир, мирис, слух) и други.

Основните ефекти на медицинския канабис по отношение на организма включват:

 • промени в съзнанието: употребяващите го споделят за чувство на еуфория, релаксация, щастие
 • изостряне на сетивата: употребяващите го усещат промяна в начина на възприемане на заобикалящата среда, като се наблюдава засилване на слуха, вкуса, мириса, зрението
 • ускоряване на пулса и сърдечната честота
 • повишение на апетита
 • дилатация (разширяване) на зениците, зачервяване на очите
 • влошаване на координацията, равновесието и концентрацията
 • психически прояви: възможни са тревожност, панически атаки, параноя, халюцинации

Ефектите се наблюдават обикновено в рамките на няколко минути, най-силни са между 10 и 30 минути след употребата, като давността им може да продължи до три часа (възможни са вариации в зависимост от използваната форма на канабис, дозата и честотата на прием).

Двата основни канабиноида, изолирани от медицинската марихуана, се използват в комплексното повлияване на различни болестни признаци. Така например THC е включен в състава на няколко различни медикамента, използвани за повлияване на гаденето, съпровождащо често сеансите на химиотерапия при онкоболни пациенти.

Субстанцията намалява гаденето и позивите за повръщане, подобрява апетита, намалява болковия синдром и възпалителните процеси (както и техните външни прояви, като например подуване и зачервяване), както и подпомага мускулната дейност и контрол при скелетно-мускулни заболявания.

Проучвания в областта дори свързват субстанцията с антиканцерогенна активност (убива определени видове ракови клетки) и антиконвулсивна активност (намалява гърчовете), но експериментите са провеждани главно с животински модели и са необходими задълбочени проучвания в областта.

Лечение на определени заболявания с медицински канабис

При проучвания с гризачи се установява, че употребата на високо пречистен екстракт от медицински канабис може да забави растежа на раковите клетки на някои от най-сериозните, агресивни и с неблагоприятна прогноза мозъчни тумори.

Експерименти с мишки показват повишаване на активността на лъчетерапията и облъчването при едновременна употреба с THS или CBD.

Провеждат се многобройни експерименти в световен мащаб за анализиране, идентифициране и утвърждаване ефективността на канабиноидите, съдържащи се в медицинския канабис, за лечение на следните заболявания:

 • болков синдром с различна етиология: болката е най-честата причина за посягане към марихуана, независимо дали се касае за тежко главоболие или болка в резултат от подлежащо заболяване (глаукома, тумори, увреждане на нервите)
 • заболявания, силно засягащи имунната система, като например ХИВ и СПИН
 • множествена склероза
 • злоупотреба със забранени субстанции
 • някои психични и поведенчески разстройства, като например шизофрения, посттравматичен стрес
 • гадене и повръщане след химиотерапия
 • липса на апетит и изразена редукция на теглото (включително кахексия) в резултат от тежко хронично заболяване
 • хранителни разстройства, като например анорексия
 • глаукома
 • болести, протичащи с конвулсии (гърчове)
 • болест на Крон (Crohn)
 • болест на Алцхаймер
 • болест на Паркинсон
 • хорея на Huntington

Медицинският канабис е наличен за употреба под различни форми, като най-често се прилага под формата на сироп, таблетки, цигари за пушене, за вапоризиране, но може да бъде включен и в състава на някои хранителни продукти (бонбони, кексчета и други). Изборът на най-удобната форма за употреба се определя в зависимост от вида на заболяването на пациента, неговата тежест, давност и налични усложнения, както и вида на комплексното лечение.

Към регистрираните, легални и законно разрешени за употреба (при наличие в аптечната мрежа) лекарства, съдържащи канабиноиди (главно THS), се включват дронабинол и набилон.

Използват се главно в комплексното лечение при гадене и анорексия (включително кахексия), съпровождащо тежки заболявания на организма (например при ХИВ и СПИН), както и след провеждане на химиотерапия.

Обикновено се прилагат перорално, под формата на таблетки и капсули, като дозовият режим и продължителността на лечение се контролират строго от лекуващия лекар.

Чести странични ефекти, съпътстващи терапията с тези лекарства, включват главоболие, умора, сънливост, усещане за сухота в устата, понижение на кръвното налягане (хипотония), световъртеж, тревожност и други.

Наличен е препарат, одобрен за употреба в редица страни, базиран на канабиноиди, главно под формата на CBD, използван за лечение на някои форми на епилепсия при деца и някои вродени заболявания.

 Медицински канабис: рискове и противопоказания

Медицински канабис: рискове и противопоказания

Употребата на медицински канабис крие своите рискове, поради което е необходимо предприемане на необходимите мерки при назначаването на субстанцията като част от комплексното лечение при определени пациенти.

Използването на чиста, стандартизирана, контролирана субстанция в подходяща доза и режим намалява рисковете от нежелани прояви.

Определени състояния могат да се окажат пречка при използването на растението, тъй като са възможни различни по тежест странични ефекти, влошаване на общото състояние и настъпване на усложнения в резултат от канабиса.

Така например не се препоръчва употребата на канабис при наличие на някои от следните състояния:

 • възраст под 18 години
 • по време на бременност (не е доказана безопасността на субстанцията)
 • при планиране на бременност (има данни за евентуални вродени дефекти при употреба на канабис в периода преди и по време на забременяване)
 • по време на кърмене (известни количества се излъчват с кърмата и могат да нанесат увреждания у кърмачето)
 • при наличие на сърдечно-съдови заболявания
 • при анамнеза за психоза (независимо дали към настоящия момент или епизод на психоза в миналото)

За намаляване на рисковете от влошаване на общото състояние се препоръчва предварително подробен разпит и преглед на болния.

Едновременната употреба с някои лекарства може да повиши рисковете от нежелани ефекти. Такива например са антихистамини (лекарства, използвани за лечение на различни алергии), седативни лекарства, антидепресанти, мускулни релаксанти, антиконвулсивни средства, лекарства, използвани за лечение при тревожност, някои аналгетици (болкоуспокояващи) и други.

Не се препоръчва консумация на алкохол при употреба на медицински канабис, тъй като се наблюдава повишен риск от нежелани ефекти (влошена преценка, замайване, сънливост, влошена координация).

При лица в напреднала възраст се наблюдава намалена ефективност и повишен риск от изява на нежелани ефекти, особено сънливост, замайване, обърканост.

Най-честите краткосрочни нежелани ефекти, при употреба на медицински канабис, включват замаяност, краткосрочна загуба на памет, еуфория, но при някои пациенти са възможни прояви на тежка тревожност, психоза, халюцинации.

При продължителна употреба са възможни различни по тежест нежелани ефекти, които се различават при всеки отделен пациент и зависят от множество фактори. Възможно е увреждане на белите дробове и развитие на хроничен бронхит с повишен риск от изява на неопластично заболяване на белия дроб (при пушене на марихуаната), екзацербация (влошаване) на подлежащо сърдечно-съдово заболяване, нарушения и увреждане на когнитивния статус (влошена памет, концентрация, нарушения в мисленето).

По различни данни хроничната употреба на канабис може да доведе до намаляване на броя на сперматозоидите при мъжете и увреждане на менструалния цикъл при жените, съответно е налице риск от репродуктивни нарушения.

При употреба на марихуана не се препоръчва шофиране, работа с машини или друг вид дейности, изискващи пълното ви внимание, концентрация и правилна преценка.

За намаляване на рисковете при употребата на канабис се препоръчва използване на пречистена субстанция, получена, стандартизирана и обработена от доверен източник. Много от нежеланите прояви при употреба (и особено при злоупотреба) се дължат на съмнителен произход и чистота на субстанцията, наличие на допълнителни примеси от други субстанции, което промяна активността и потентността на канабиноидите.

Медицински канабис: ползи, лечебни свойства, рискове изисква адекватен контрол над субстанцията, назначаване само при необходимост и липса на противопоказания и мониторинг на пациентите.

 Безопасна употреба на медицински канабис (марихуана)

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana-medicine
https://www.webmd.com/pain-management/features/medical-marijuana-uses
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312634/
https://www.drugs.com/illicit/cannabis.html
https://www.medicinenet.com/medical_marijuana_medical_cannabis/article.htm
https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/qa/what-is-medical-marijuana-used-for
https://www.disabled-world.com/medical/pharmaceutical/marijuana/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноИсторияАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиБотаникаЛеченияКлинични пътекиСпортХрани и ястияФизиологияДиетиСнимкиПатологияАнкетиИзследванияНормативни актовеХранене при...ВидеоЗаведенияИнтервютаОрганизацииСоциални грижиСпециалистиГеографияЛичностиНаправления в медицината