Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Болести на мъжките полови органи Орхит и епидидимит

Орхит и епидидимит МКБ N45

Орхит и епидидимит МКБ N45 - изображение

Възпалителното заболяване на единия или двата тестиса, срещано най - често в детска възраст, се нарича орхит. А възпаление на придатъка на тестиса, което най - често засяга полово активната и старческата възраст, се нарича епидидимит.

Обикновено орхит и епидидимит представляват заболявания, които са съчетани.

Най - честата причина за развитие на орхит е предхождащата вирусна инфекция, и то в 70 % от случаите - паротит (заушка). Рядко се касае за бактериална инфекция с N. gonorrhoeae, C. trachomatis, E. coli и други микроорганизми.

Епидидимитът се развива вследствие проникване на бактерии по кръвен път, като усложнение на инфекциозно заболяване или при наличие на гнойно огнище, далече от надсеменника (гнойна ангина, пневмония, цирей, абсцеси, сепсис и други). Инфекцията може да попадне в надсеменника и по каналикуларен път по семеотводните канали. Това се случва при наличието на възпалителен процес в пикочния канал, простатата или пикочния мехур, при травми и инструментални изследвания или продължително задържане на уретрален катетър. Най - честите причинители на епидидимит са C. trachomatis, N. gonorrhoeae и E. coli.

Клиничната изява на орхит и епидидимит е сходна. Различават се следните форми:

Остър епидидимит и орхиепидидимит - характеризира се с остро начало, при което надсеменникът или част от него се подуват бързо, в него се появяват остри болки. Температурата се повишава до 39 градуса, понякога предшествана от втрисане, изпотяване и други прояви, които задържат болния на легло. Възпалителният процес засяга и околните обвивки на епидидима и тестиса, даже и скроталната торба, при което обемът му нараства. При развитие на орхиепидидимит цялата скротална половина е увеличена, с изопната и зачервена кожа. Болките се усещат най-силно в скроталната торба, но обикновено се излъчват по хода на слабинния канал, чак до хълбочната и поясната област и се засилват при движение. Епидидимидът е напрегнат, уплътнен и силно болезнен, с гладка повърхност, но все още силно ограничен от тестисa, който запазва мековатата си консистенция. Когато инфекцията е дошла по каналикуларен път, първоначално се засяга опашката на надсеменника и след два-три дни се обхваща целият. При настъпило възпаление на надсеменника по кръвен път огнището на възпалението обикновено възниква в главата на надсеменника. При нелекувани болни и неблагоприятно септично протичане може да настъпи абсцедиране и фистулизиране (формиране на канал към околните органи или кожата).

Подостър епидидимит - протича по-бавно и с не така бурни прояви, с висока температура и търпими болки, които позволяват опипване на надсеменника.

Хроничен епидидимит - протича с умерено увеличение на епидидима и слаби болки, главно при допир и палпация. Затова и страданието се открива случайно от пациента или лекаря, като малък, болезнен възел на епидидима.

Диагнозата орхит или епидидимит се поставя въз основа на анамнезата, физикалните и клинични изследвания. При опипването на тестикуларната торбичка може да се установи увеличен размер на тестиса и/или надсеменника. Прави се диафаноскопия и ехография на скротума. Желателно е да се вземе урина и семенна течност за бактериална посявка. От лабораторните изследвания може да се установи левкоцитоза, с ускорено СУЕ и фибриноген.

Лечението на острия орхит и епидидимит изисква режим на легло, диета без дразнещи храни, приемане на повече течности. Скротумът се повдига и първите няколко дни се правят студени компреси. Назначават се антибиотици и химиотерапевтици за борба с бактериалната инфекция и противовъзпалителни и обезболяващи средства, витамини и други.

След стихване на острия възпалителен процес се назначават топли процедури - топли компреси на скротума, диатермия и УВЧ за разнасяне на възпалителния инфилтрат.

3.4, 8 гласа

ВИДОВЕ Орхит и епидидимит МКБ N45

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Орхит и епидидимит МКБ N45

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Орхит и епидидимит МКБ N45

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Орхит и епидидимит МКБ N45

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки