Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Кифоза и лордоза Плосък гръбначен стълб

Плосък гръбначен стълб МКБ M40.3

Плосък гръбначен стълб МКБ M40.3 - изображение

Плосък гръбначен стълб е състояние, което се характеризира с увреждане нормалната структура на гръбначния стълб, което може да доведе до травми, нарушена походка, и като цяло влошаване начина на живот на пациентите.

При хората с плосък гръбначен стълб се срещат следните патологии: гръбначният стълб е леко разпънат, горният торакален дял е във флексия, долният торакален дял е прав, лумбалният дял е прав (във флексия), а тазът е наклонен назад.

Нормалният лумбален дял на гръбначния стълб има лека изтеглена назад извивка, наречена лордоза. При индивиди със стойка тип "плосък гръб" тазът е наклонен назад и лумбалният дял е загубил лордозната си извивка, изправяйки я, което всъщност флексирана позиция на тази част на гръбнака. Хора с такава стойка ще стоят изправени с техните колена и таз, които ще са свръх изправени, а главата ще е приведена напред.

Това отклонение от идеалните извивки на гръбначния стълб е маркирано от наклонен назад таз. Това описва ротацията назад на горния илиачен бодил спрямо пубиса на таза.

Плоският гръбначен стълб води много често до травми на кръста. Плоският гръб от всички различни от нормалната стойка води до най-висок процент травми на кръста. Намалените извивки на гръбнака предразполагат към по-голям риск от нараняване вследствие намалените способности на гръбнака да действа като "амортисьор" .Плоският гръб, както беше споменато по-горе, се отнася за аномалия на позата, при която лумбалният дял на гръбнака е изгубил естествената си извивка(лордоза). Той е свързан с така наречена изразена кифозна извивка на гръбначния стълб и приведената напред глава. Плосък не трябва да се свързва с неутрален. Неутрална позиция е тази, при която естествените извивки на гръбначния стълб не са нарушени по никакъв начин.

3.9, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия