Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Хронични болести на долните дихателни пътища Бронхит, неуточнен като остър или хроничен

Бронхит, неуточнен като остър или хроничен МКБ J40

Бронхит, неуточнен като остър или хроничен МКБ J40 - изображение

Катаралният бронхит е възпаление и раздразнение на лигавицата на трахеята и бронхите. Заболяването е познато още като трахеобронхит. Той може да бъде остър или хроничен.

Бронхит, неуточнен като остър или хроничен при лица под 15 години се разглежда като остър бронхит. Той се класифицира в рубриката мкб J20 - Остър бронхит

Причините за бронхит са разнообразни - настинка, дихателни инфекции, тютюнопушене. Острият бронхит обикновено се подобрява в рамките на няколко дни без трайни последици, въпреки че кашлицата може да се задържи за няколко седмици. Повтарящите се пристъпи от остър бронхит водят до развитието на хроничен бронхит, който е по-сериозно състояние и налага медицинска помощ.

  Признаците и симптомите на бронхит, неуточнен като остър или хроничен могат да включват: кашлица, производство на храчки, които могат да бъдат прозрачни, бели, жълтеникави или зеленикави на цвят, умора, леко повишена температура и втрисане, дискомфорт в гърдите.

  Острият бронхит обикновено се причинява от вируси, които причиняват настинки и грип. Най-честата причина за хроничен бронхит е тютюнопушенето.

  Факторите, които увеличават риска от бронхит са:

  • цигарен дим - пушачите или хората, които живеят с пушачи са по-застрашени
  • отслабени защитни сили на организма - по-възрастни хора, бебета и малки деца са по-уязвими
  • експозиция на дразнители на работното място

  Бронхитът може да се усложни с пневмония при някои пациенти. Многократните пристъпи на бронхит могат да бъдат сигнал за астма, бронхиектазии, муковисцидоза, туберкулоза, синуит.

  По време на първите няколко дни от заболяването може да бъде трудно да се разграничат признаците и симптомите на бронхит от тези на обикновена настинка. Диагностицирането обикновено става чрез физикалното изследване. Използват се още рентгенография, култури от храчки, функционални белодробни тестове.

  Целта на лечението на бронхит, неуточнен като остър или хроничен, е да се облекчат симптомите и да се улесни дишането. Необходимо е получаване на повече почивка, приемане на повече течности, дишане на затоплен и влажен въздух. Медикаментозното лечение включва антибиотици, лекарства срещу кашлицата, симптоматични средства, понякога инхалаторни средства. Антибиотици се приемат при подозрение за бактериална инфекция.

  3.5, 4 гласа

  ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

  КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

  ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

  Анатомия