Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други протозойни чревни болести Други уточнени протозойни чревни болести

Други уточнени протозойни чревни болести МКБ A07.8

Други уточнени протозойни чревни болести МКБ A07.8 - изображение

В рубриката други уточнени протозойни чревни болести са разгледани:

  • чревна трихомониаза
  • саркоцистоза
  • саркоспоридиоза

Саркоцистозата е паразитно заболяване, което протича предимно асимптомно или със стомашно-чревно разстройство. Обикновено боледуват животните и по-рядко човек.

Три са патогенните за човека видове: Sarcocystis hominis, Sarcocytis suihominis, Sarcocytis Lindermanni. Човек е краен гостоприемник на първите два вида, а за третия е междинен гостоприемник.

Саркоцистите, както показва името им образуват цисти в мускулите на междинния гостоприемник. Паразитът има три отделни стадия: ооциста, спороциста и саркоциста.

Източник на чревната форма на саркоцистозата е опаразитеният човек, който с изпражненията си отделя инвазиоспособни спороцисти. Последните се появяват около 9 дни след консумация на заразено месо.

Механизмът на заразяване е фекално-орален. Животните се заразяват след приемане на контаминирани със спороцисти трева или фураж. Много от случаите са безсимптомни.

Мускулната саркоцистоза е безсимптомна и не е свързана с възпалителна реакция. В някои случаи може да има мускулна болезненост - миозит в определен отделен мускул, предизвикан от присъствието на паразита и еозинофилия в кръвта.

Чревната саркоцистоза също най-често е безсимптомна, но в някои случаи може да причини гадене, повръщане, коремни болки, диария, некротичен ентерит. Симптомите се появяват 3 - 6 часа след консумиране на опаразитено месо и продължават 48 часа. Във фекалиите се отделят спороцисти.

Материали за изследване за поставяне на диагнозата саркоцистоза са: свежи фекалии, биопсичен материал, взет при аутопсия. Методите на изследване са микроскопия, както и използване на имунологични методи.

Преди всичко лечението е симптоматично, а при необходимост се прилага хирургично лечение (основно при усложнения).

Саркоспоридозата е честа паразитоза при животните и се причинява от вътреклетъчни паразити. Рядко паразитът може да се открие в скелетната или сърдечна мускулатура.

Има две форми на саркоспоридозата при човек. Първата форма най-вероятно се причинява при навлизане на паразита в организма на човек с опаразитена храна и вода и е свързан с близък контакт с краен гостоприемник (домашни и диви животни). Втората форма на паразитозата е т.нар. чревна саркоспоридоза, която възниква чрез приемане на опаразитено месо. Така паразитът попада директно в чревния епител и го инвазира.

Чревната трихомониаза се причинява от Trichomonas hominis davaine. Заразяването се осъществява през устата при поглъщане на паразита от замърсени храна или вода. След това се извършва постепенно заразяване на целия човешки организъм.

Наличие на други инфекциозни агенти в организма - вируси, бактерии или гъбички правят инвазията на чревната трихомониаза по-злокачествена.

Добавените инфекции към вече развила се паразитоза на чревната трихомониаза води до развитие на онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

Профилактиката на други уточнени протозойни чревни болести изисква избягване консумацията на съмнителна храна и вода и спазване правилата на лична и обществена хигиена. 

4.2, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени протозойни чревни болести МКБ A07.8

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други уточнени протозойни чревни болести МКБ A07.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО