Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Сърдечносъдова система Околосърдечна торбичка

Околосърдечна торбичка (pericardium)

Околосърдечна торбичка (pericardium) - изображение

Перикарда или околосърдечна торбичка представлява затворена серозна торбичка, в която е вмъкнато сърцето. Изграден е от два перикардни листа - вътрешен или висцерален (lamina visceralis) и външен, париетален (lamina parietalis). Вътрешният лист заляга върху сърцето и образува неговия външен слой - епикард. Външният лист е подсилен от фиброзен слой. Върху стволовете на големите сърдечни съдове париеталният лист прехожда в неговия висцерален.

Перикарда е в контакт с редица анатомични образувания. Чрез долната си част той сраства плътно със сухожилната централна част на диафрагмата. Отзад заляга върху бронхите, хранопровода и гръдната аорта. Чрез страничните части той се свързва с лявата и дясната медиастинална плевра. Предната част на перикарда остава непокрита от плеврата в областта на две триъгълни полета - trigonum thymicum и trigonum pericardicum. В областта на тези триъгълници се разполагат повлекла от съединителна тъкан, които осъществяват връзка между предната повърхност на околосърдечната торбичка и гръдната кост - наричат се ligg. sternopericardica.

Между париеталния и висцералния лист на околосърдечната торбичка се загражда цепковидна кухина - cavitas pericardii, която съдържа тънък слой серозна течност - liquor pericardii. Преходът на париеталния лист в неговия висцерален се осъществява на две места - около аортата и белодробния ствол, както и около кухите и белодробните вени. Възходящата аорта и белодробния ствол са покрити от всички страни от висцералния лист на перикарда.

Проходът, който се намира зад аортата и белодробния ствол се нарича - sinus transversus pericardii. В областта на прехода около вените перикардът обхваща общо двете кухи вени и двете десни белодробни вени, след което двата срещащи се листа се насочват наляво и обхващат левите белодробни вени. Пространството, което се образува се нарича sinus obliquus pericardii.

Перикардът огражда сърцето и началото на големите съдове, като ги изолира от всички съседни образувания. При всяко движение на сърцето, двата листа на перикарда се плъзгат помежду си.

3.4, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА Околосърдечна торбичка

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория