Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Адаптогени - билки за естествено освобождаване от стреса

Адаптогени - билки за естествено освобождаване от стреса

Адаптогени - билки за естествено освобождаване от стреса - изображение

Ако търсите начин да намалите стреса и да се чувствате по-енергични - адаптогените са перфектното естествено решение. Редица активни спортисти ги наричат "синергични медикаменти за здрави хора", тъй като те могат силно да повишат издръжливостта и възстановяването в организма без странични ефекти на фармацевтичните продукти.

Какво е адаптоген?

Адаптогените са специален клас растителни билкови лекарства, използвани в древната аюрведа и китайската медицина в продължение на векове за насърчаване на усещането за благополучие. В тези традиционни лечебни системи тези растения се приемат за "крале" и "кралици" от билки за възстановяване на здравето, жизнеността, имунитета, издръжливостта и насърчаване на дълголетието.

Адаптогенните билки се използват в древната аюрведа и китайската медицина от векове. По-късно, съветските учени преоткриват мощните им свойства. В продължение на десетилетия съветските учени изследвали полезните ефекти от специфични растения върху физическата сила и атлетичната издръжливост. Концепцията за адаптогените първоначално е създадена от руския фармаколог Н. Лазарев (N.V. Lazarev) през 1947 година, описвайки "естествените средства за защита, които повишават устойчивостта на организмите към биологичен стрес".

Съветски изследовател на име Israel I. Brekhman изучава адаптогените, за да даде състезателни ползи на съветски олимпийски спортисти, военни и космонавти.

Първата адаптогенна билка, която Brekhman изследва, е азиатският женшен, считан за билка за дълголетие в традиционната китайска медицина. Brekhman изучава и сибирския женшен и способността му да противодейства на стреса и да повишава издръжливостта и производителността. Съветските спортисти били особено доволни, тъй като сибирският женшен значително подобрил представянето им при различни физически условия. В крайна сметка, били преоткрити и други адаптогенни билки и внимателно формулирани за съветските спортисти, космонавти и военните.

Съветските фармаколози Dr. Brekham & Dardymov през 1968 година определят някои от основните характеристики на адаптогените:

Един адаптоген трябва да бъде извлечен от растението и да причинява минимална вреда на тялото.
Действието на адаптогена трябва да бъде неспецифично в своята гама от антистресови ползи.
Адаптогенът нормализира телесните параметри срещу патологичните състояния.

Съветски учени са установили, че някои комбинации са по-ефективни преди състезание или след състезание, за ускоряване на възстановителния процес. Те открили, че адаптогени като сибирски женшен (Eleutherococcus sinensis), Аралия, Кирайски лимонник (Шизандра), Маралов корен (Левзея), действат синергично за бързо оздравяване и възстановяване.

Въпреки че много адаптогени често се използват успешно самостоятелно, съветските учени създали балансирана комбинация от билкови адаптогени. Тези билки играят жизненоважна роля за възстановяване на чувствителността на хипоталамуса и периферните рецептори към кортизола, като възстановяват баланса на хипоталамо-хипофиза-надбъбречната ос. Резултатът е нормализиране на ежедневните биоритми, балансиране на надбъбречните хормони, повишаване на енергията, издръжливостта и възстановена жизненост.

Адаптогенните билки допринасят за:

 • намаляване на физически, психически и емоционален стрес по естествен път;
 • забавяне процеса на стареене и намаляване на свободните радикали;
 • повишена жизненост, енергия и издръжливост;
 • подобряване на бдителността и остротата на ума;
 • подобряване на работоспособността и спортните постижения;
 • подобряване на съня;
 • подкрепа на всички основни органи в тялото;
 • подкрепа и насърчаване на функцията на имунна система;
 • подобряване на устойчивостта и възстановяването при заболяване;
 • подкрепа на храносмилателната система и оптимизиране на метаболизма;
 • насърчаване на здравето на сърцето и кръвообращението;
 • поддържане на сексуалната енергия.

Билковите адаптогени може да са от ползи при:

Адаптогени за борба със стреса

Един от основните хормони на стреса в организма е кортизолът. Високото ниво на кортизола поставя организма в режим на "борба или бягство", чрез стимулиране на нервната система и надбъбречните жлези. Постоянното състояние на стрес намалява способността на организма да храносмила, да мисли, да възстановява, да се справя с ежедневната стимулация и дори, да намалява способността за пълноценна почива. Високият кортизол ускорява стареенето.

Като естествени съединения, контролиращи кортизола, адаптогените са мощно и ефективно решение за противодействие на вредните ефекти от стреса. Адаптогените са естествени растителни вещества, които помагат на тялото да се адаптира и да се възстанови от стреса. Тъй като те спомагат за балансиране на хормоните на стреса, адаптогените са мощен инструмент за хора, които са подложени на постоянен стрес или умора.

Американски женшен (Panax quinquefolius)

Корен Американски женшенСпомага за коригиране на дисбаланса на хипоталамо-хипофиза-надбъбречната ос, често настъпващ при надбъбречна умора. Подхранва централната нервна система, облекчава умората, засилва имунната система, подобрява издръжливостта.

 

 

Корен Ашваганда

Корен АшвагандаТрадиционен китайски и аюрведа тоник, който се използва за подобряване на енергията, паметта и ученето, насърчаване на либидото и предотвратяване на преждевременно стареене. Действа успокояващо и противовъзпалително. Използва се за подобряване на съня, намаляване на тревожността, подобряване на паметта и намаляване на възпалението и оксидативния стрес. Подсилва имунната система, успокоява артрита и повишава плодовитостта.

Може да се използва с доза 3 до 6 грама изсушена билка под формата на капсули на ден или 1 до 4 мл (20-80 капки) тинктура, във вода, 3 пъти на ден.

Внимание! Ашваганда не трябва да се използва по време на бременност! Да се използва с повишено внимание при чувствителност към растенията в семейство Картофови (Solanaceae, Nghtshades)! Не комбинирайте с фармацевтични седативи и болкоуспокояващи.

Коренища от ехинопанакс (Echinopanax elatum)

Ехинопакс листаРоднина на женшен, но с много различни качества. За разлика от истинския женшен, който може да има странични ефекти при дългосрочна употреба, Ехинопанакса проявява по-скоро непряк ефект. Особено ефективен е за регулиране на кръвната захар и защита на сърдечната функция.

 

Сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus)

Сибирски женшенПрактикуващите традиционна китайска медицина препоръчват сибирски женшен за стимулиране на енергията и жизнеността вече повече от 2000 години. Руски изследователи го определят като "крал на адаптогените". Той показва широк спектър от ползи и защитни действия в тялото, включително способността да подпомага усвояването на глюкоза от клетките.

В неотдавнашен доклад се посочва, че голям брой химични, фармакологични и клинични проучвания и значителни фармакологични експерименти на сибирския женшен, проведени в световен мащаб убедително демонстрират, че коренът притежава антистрес, противовъзпалителна и чернодробна активност. В статия, публикувана в изданието Journal of Ethnopharmacology се стига до извода, че активните съставки в него спомагат за облекчаване както на физическата, така и на умствената умора.

В едно проучване 20-дневният курс на тинктура сибирски и женшен показва намаляване на коагулацията на кръвта, предизвикана от интензивната физическа активност, а билката увеличава енергийния капацитет и рехабилитацията сред спортистите.

German Commission E (немски еквивалент на Администрацията по храните и лекарствата, FDA), определя сибирския женшен като "тоник за стимулиране и укрепване при умора и слабост или намален капацитета за работа и концентрация, също по време на възстановяване."

Екстракт от глог

глогЕдин от малкото билкови адаптогени от Запада, глогът също може да се използва като сърдечен тоник. Той спомага за понижаване на високото кръвно налягане и е от полза за почти всеки проблем, който засяга сърцето или кръвоносната система - от висок холестерол до перниоза. Подпомага разширението на коронарните артерии и подобряване на циркулацията на кръвта. Високите му антиоксидантни нива помагат за защита на капилярите.

Екстрактът от плода на глог подобрява способността на сърцето да изпомпва ефективно кръвта, като подобрява контрактилитета на сърдечния мускул.

Аралия

АралияМоже да се приема през устата за отслабване, умора, слабост, главоболие, депресия, стрес, за засилване на имунната система, стимулант и адаптоген за цялостно здраве и възстановяване.

 

 

 

Гъби Рейши

Гъби РейшиГъбите Рейши се считат за свещен тоник в китайската медицина, за подхранване и поддръжка на надбъбречната функция. Добре познати са за засилване на имунитет, устойчивостта към настинки и инфекции и намаляване на възпалението, гъбите Рейши спомагат и за поддържането на естествените способности на организма да се детоксикира от експозицията на замърсявания от околната среда. Също така, действат успокояващо върху нервната система, насърчават дълбокия и възстановителен сън.

Може да се приемат в доза 3-9 грама изсушени гъби Рейши дневно под формата на капсули или таблетки или 2-4 милилитра тинктура, разредена в малко вода 2-3 пъти дневно.

Внимание! Не използвайте Рейши, ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта и лекарства, които понижават кръвното налягане поради риск от лекарствени взаимодействия.

Розов златовръх (Родиола)

Розов златовръхЕкстрактът от Родиола насърчава баланса на емоционалното състояние, поддържа мозъчната дейност, усилва имунната функция и балансира хормоните. Подсилването на имунната система понижава риска от инфекции и намалява възпалението. Може да се използва при хронична умора и фибромиалгия. Действа кардиопротективно и подобрява възстановяването на сърдечния ритъм веднага след интензивно физическо натоварване. Родиола е подходяща за отслабване, тъй като увеличава способността на тялото да използва липиди (мазнини) като източник на енергия.

Взимайте 200-400 мг Родиола под формата на капсули или таблетки дневно или 2-3 мл (40-60 капки) тинктура във вода 2-3 пъти дневно. Използвайте продукти, стандартизирани към съдържание на 2-3% розавин и 0.8-1% салидрозид.

Да не си приема от хора с биполярна депресия или маниакално поведение!

Шизандра

Шизандра плодЕкзотичен, вкусен плод, изключително популярен в традиционната китайска медицина. Интересно за плодовете на Шизандра е, че комбинират петте основни вкуса - сладко, кисело, солено, горчиво и люто. В китайската медицина намира приложение от хилядолетия за дълголетие и цялостна жизненост, забавяне на стареенето, увеличаване на енергията, като премахване на умората и като сексуален тоник. Плодовете имат важни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които спомагат за поддържането на здрава клетъчна функция. Счита се за една от най-мощните от всички лечебни растения и плодовете и се включва в много традиционни билкови формули за подобряване на енергията и психическото здраве. Подпомага оползотворяването на кислород в клетките. Може да намали прекомерната секреция на стомашна киселина, което я прави полезна за хората склонни към язви.

Корен от женско биле

Корен женско билеБогат на сапонини и флавоноиди, коренът от женско биле е с мощно противовъзпалително действие. Структурата на сапонините силно наподобява тази на надбъбречните хормони. Действа като подобрява функционирането на имунната система и подпомага ролята на черния дроб в хормоналния баланс.

Корен от женско биле обикновено се използва в Аюрведа за подобряване на зрението, силата, сексуалната сила и либидото. Подобно на много адаптогени, се смята, че усилва ефекта от други билки, поради което се използва широко в комбинирани формули. Обикновено препоръчваната доза е 500 мг на ден.

Още алтернативни начини за справяне със стреса може да научите в статията Енергийни точки за облекчаване на стрес, депресия и емоционален дисбаланс

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://fiveseasonsmedicine.com/adaptogenic-herbs-natures-stress-busters/
https://www.betternutrition.com/features-dept/adaptogenic-herbs-for-stress
http://janeshealthykitchen.com/adaptogenic-herbs-natures-stress-busters/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноСпортПсихологияСоциални грижиНовиниХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияСнимкиТестовеМикробиологияФизиологияДиетиОрганизацииИсторияСпециалистиНормативни актове