Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на бъбреците Ендокринна функция на бъбреците Ендотелини

Ендотелини

Ендотелини - изображение

Ендотелините са пептиди, които се произвеждат от съдовия ендотел и в някои случаи от гладкомускулните клетки на интимата. Основният ефект на ендотелините е свиване на лумена на съда и последващо повишаване на кръвното налягане. В бъбреците се намират всички компоненти на ендотелиновата система, които са необходими за синтезата на тези хормони. В нея участват не само ендотелните клетки, а и епителните клетки на гломерулите, мезангиалните клетки, интерстициалните клетки и тубулните епителни клетки. Ендотелините са открити през 1985 година.

Изоформи на ендотелините

Съществуват три изоформи на ендотелините: ендотелин-1, ендотелин-2, ендотелин-3 (ЕТ-1, ЕТ-2, ЕТ-3). В бъбреците се произвеждат ендотелин-1 и ендотелин-3. Те се образуват в клетките на вътрешните медуларни събирателни тубули, като ендотелин-1 е в по-голямо количество. Ендотелин-1 е пептид, изграден от 21 аминокиселини. Той е най-силната вазоконстрикторна субстанция, известна до момента.

Функция на ендотелините

ендотелинови рецепториЕндотелините осъществяват своите функции чрез свързването им с рецептори. До момента са идентифицирани два рецептора: ETA и ЕТБ. ЕТА-рецептора притежава най-висок афинитет към ендотелин-1, а ЕТБ-рецептора – има относително еднакъв афинитет към всички изоформи на ендотелините. ЕТА рецепторите преобладават в бъбречните кръвоносни съдове, а ЕТБ – в тубулните клетки.

Бъбречните кръвоносни съдове са изключително чувствителни на действието на ЕТ-1. ЕТ-1 е основната ендотелинова изоформа и има способността да повишава бъбречното съдово съпротивление, намалява кортикалния кръвоток и гломерулната филтрация и увеличава перфузията на бъбречната медула. ЕТ-1 има натриуретичен и диуретичен ефект, които се изразяват в потискане на натриево-калиевата помпа в клетките на вътрешните медуларни събирателни тубули. Увеличава се натриевата екскреция с урината. ЕТ-1 потиска секрецията на ренин и алдостерон и стимулира секрецията на атриален натрийуретичен пептид. ЕТ-1 потиска действието на антидиуретичен хормон върху реабсорцията на вода в събирателните тубули и увеличава диурезата.

4.4, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Endothelin

http://www.cvphysiology.com/Blood%20Flow/BF012

http://www.endothelins.com/Endothelin%20Biology/

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199508103330607

https://www.rndsystems.com/resources/articles/endothelin-1-et-1

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияБотаникаПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиХранене при...ИсторияНовиниИзследванияЛеченияСпортОрганизацииВидеоДиетиПатологияНаучни публикацииАлт. медицинаКлинични пътекиСпециалистиНормативни актове