Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Флуоресцентна ин ситу хибридизация (FISH)

Флуоресцентна ин ситу хибридизация (FISH)

Флуоресцентна ин ситу хибридизация (FISH) - изображение

Флуоресцентната ин ситу хибридизация (FISH) е тест, който „картографира“ генетичния материал в клетките на индивида. Този тест може да се използва за да се видят специфични гени или части от тях.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

С флуоресцентната ин ситу хибридизация (FISH) се откриват специфични хромозомни аномалии, които не могат или трудно се определят с конвенционални цитогенетични методи.

  • Откриване на анеуплоидии : FISH се използва главно за пренатално откриване на най-честите геномни хромозомни аберации
  • Микроделеционни синдроми
  • Туморна диагностика - на разположение са много сонди, които откриват характерни за някои видове тумори хромозомни абераци.

Необходима ли е предварителна подготовка?

За FISH теста е необходима проба от клетки, съдържащи ДНК. Пробите могат да са от кръв, костен мозък, околоплодна течност, или туморни клетки, в зависимост от клиничната индикация.

Подготовката за вземане на проба зависи от съответният материал, който ще се изследва.

За извличане на материал, необходим за FISH теста може да се извърши биопсия на костен мозък или туморна тъкан, или да вземе кръвна проба.

При пренаталното изследване проби се добиват главно чрез амниоцентеза или хорионна биопсия.

Получените тъканни проби се изпращат в лаборатория за анализ.

Метод на провеждане на изследването:

За изследването - флуоресцентната ин ситу хибридизация е необходима тъкан, от която може да се изолира генетичен материал. Изследваният материал подлежи първо на денатурация - процес при, който двойноверижната ДНК се превръща в едноверижна под действието на топлина в разтвор от формалдехид. Към изследваната проба се добавя специфична флуоресцентно белязана ДНК проба (сонда). Следва реакция хибридизация целта, на която е да се свържат две допълващи се (комплементарни) единични вериги, съответно от сондата и от ДНК на пациента. За този процес е необходимо известно време и температура 37°С. Крайният етап е отчитане на флуоресцентните сигнали под флуоресцентен микроскоп.

Резултати от проведеното изследване:

   Отклонения от нормата:

Тази техника се използва, за да се докаже наличието на допълнителни генни копия (дублирани или амплифицирани гени) и генетични последователности, които липсват (генни делеции) или са преместени (генни транслокации). При някои генетични заболявания се наблюдават увеличен брой хромозоми, те също се диагностицират чрез FISH технологии (тризомия 21 или синдром на Даун, например).

Аномалиите, които се серащат при изследване на ракови клетки включват:

  • Транслокация - част от една хромозома е отчупена и преместена върху друга хромозома.
  • Инверсия - част от хромозомата е в обратен ред.
  • Делеция - част от хромозомата липсва
  • Дупликация - част от хромозомата е копирана (дублирана) и в клетката се съдържат повече копия.

Транслокациите се свързват с някои видове левкемия, лимфоми и сарком.

Кога не трябва да провеждате изследването?

С FISH тестове не могат да се открият всички хромозомни и генетични аномалии. Използваните сонди са специфични за конкретни мутации. Стандартните FISH тестовете са предназначени за откриване на най-често срещаните генетични промени.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниНормативни актовеИсторияКлинични пътекиЛюбопитноЛайфстайлНаправления в медицинатаСнимкиЛеченияПатологияХранене при...ИнтервютаАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаСпециалистиПсихологияСпортСоциални грижиЗаведенияОрганизации