Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Свързан с бременността протеин А тест

Свързан с бременността протеин А тест

Свързан с бременността протеин А тест - изображение

Свързан с бременността протеин А (известен още като PAPP-A) е протеин, който се продуцира първо от плода в последствие и от плацентата. Този белтък предпазва плода от имунната система на майката и участва в образуване на кръвоносните съдове (ангиогенеза) през ембрионалното развитие. При нормална бременност кръвното нивото на този протеин нараства до раждането.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Свързан с бременността протеин А тест е необходим, за да се прецени дали плода има или не хромозомна аномалия, като синдром на Даун или синдром на Едуардс. Риска за дете със синдром на Даун се увеличава с възрастта на майката. Въпреки, че риска при майки над 35 години е по-висок, то процента на родени деца със синдром на Даун е по-голям при по-млади майки, защото при тях раждаемостта е по-висока (около 80%). Поради тази причина препоръчително е да се извършва скрининг за синдром на Даун при всички бременни жени.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не се изисква предварителна подготовка. Необходимо е теста да се извърши през първия триместър от бременността след ултразвуково определяне на гестационата възраст на плода.

Метод на провеждане на изследването:

Използва се имуноензимен метод ELISA.

Какво ще усещате по време на изследването?

Взема се венозна кръвна проба или капилярна кръв от пръста се накапва на специално пригодена за теста хартия.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете за пациента от вземане на кръвните проби са минимални.

Резултати от проведеното изследване:

Серумното ниво на PAPP-A нормално е 8.03±2.75 mIU/L.

Повишения PAPP-A показва повишен риск от синдром на Даун.

Понижения PAPP-A показва повишен риск от синдром на Едуардс.

Около 5 % от нормалните бременности имат фалшиво положителен резултат.

Поради това, интерпретацията на резултата трябва да се направи от генетичен консултант или клиницист, който може да обясни значението на резултатите и да предложи възможности за проследяване. Важно е да се запомни, че скриниращите тестове не са диагностични за фетални абнормалности, но насочват към нормален или повишен риск.

Скрининга през първия триместър може да идентифицира приблизително 85% от жените носещи плод със синдром на Даун и до 75% със синдром на Едуардс. Ако скриниращия тест е позитивен е необходимо да се направят допълнителни потвърждаващи тестове, за да се потвърди диагнозата, като тест от хорионни въси в първия триместър или амниоцентеза през втория триместър. Тези тестове са с минимален риск от аборт и от увреждане на плода.

Резултатите от теста може да варират и зависят от точното ултразвуково определяне на гестационната възраст на плода. Ако гестационната възраст на плода не е била точно определена, резултатът може да е фалшиво положителен или фалшиво отрицателен. При многоплодни бременности (близнаци, тризнаци) изчисляването на риска може да е трудно, защото количеството на PAPP-A е увеличено.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Свързан с бременността протеин А тест не трябва да се провежда преди 11-та гестационна седмица от бременността, защото серумното нивото на протеин А е ниско и отчетените резултати няма да бъдат достоверни.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниЛюбопитноСнимкиИсторияСоциални грижиАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСпортНормативни актовеКлинични пътекиЛеченияСпециалистиЗаведенияОрганизацииНаучни публикацииВидеоПатологияФизиологияЗдравни проблемиПроизводителиХранене при...ИнтервютаБотаника