Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания КТ на лимфни възли Инструментални изследвания Образна диагностика Компютърна томография, КТ (Скенер)

КТ на лимфни възли

КТ на лимфни възли - изображение

КТ (компютърна томография) на лимфни възли е неинвазивен медицински диагностичен метод на изследване на лимфните възли.

Лимфните възли са част от лимфната система, която е част от имунната система. Лимфните възли могат да реагират в отговор на инфекция или болест, като най-често увеличават своите размери - подуват се.

Информация за структурата и функцията на лимфните възли може да прочетете тук:

КТ на лимфните възли е радиографска образна техника, при която се използват рентгенови лъчи и се осигуряват срезови образи на изследваните тъкани. В човешкото тяло има множество лимфни възли, но най-често изследваните лимфни възли са шийните, подчелюстните и възлите, разположени в гръдния кош.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

КТ на лимфните възли се препоръчва да се извърши при съмнение за следните патологични състояния:

  • Възпаление на лимфните възли
  • Инфекциозен процес, обхващащ лимфни възли
  • Метастази (разпространение) на ракови образувания от други съседни органи в лимфните възли
  • При подути лимфни възли (рядко се извършва КТ) - инфекциозна мононуклеоза, тонзилит (възпалителен процес на сливиците), лимфом, болест на Ходжкин, левкемия, туберкулоза, саркоидоза, токсоплазмоза, вторичен сифилис

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предварителна подготовка от страна на пациента при извършване на КТ на лимфните възли. Необходимо е лекарят - специалист да обясни методиката и целта на изследването, за да може пациентът активно да съдейства за правилното провеждане на компютърната томография. Пациентът трябва да премахне всички метални предмети от тялото си - метални аксесоари, накити или зъбни протези, докато трае изследването.

 

Метод на провеждане на изследването

По време на извършване на компютърна томография на лимфните възли не се използва анестезия. Диагностичният метод е неинвазивен и не предизвиква болкови усещания за пациентите.

Скенерът е сложен уред, който извършва срезови образи на вътрешни органи и структури. Скенерът се състои от източници на рентгенови лъчи и съответни детектори, позволяващи получаването на образи от различен ъгъл в дадена равнина на тялото. Срези образи се обработват от компютър, в резултат на което се получава един точен образ на прицелния анатомичен слой. Образът може да бъде документиран на носител. Движението трябва да се сведе до минимум, да се спира дишането под инструкции на оператора за постигане на по-ясен образ.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на извършване на КТ на лимфни възли пациентите не усещат болка или дискомфорт.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Не са описани рискове или усложнения от провеждането на КТ на лимфните възли. Единствено може да се отбележи, че съществува минимално облъчване за пациента, което в никакъв случай не води до усложнения за неговото здраве.

 

Резултати от проведеното изследване

Нормални стойности:

  • лимфните възли в изследваната анатомична област не показват данни за промяна в големината, морфологията, формата и разположението си
  • липсват обемзаемащи и туморни формации

Отклонения от нормата:

  • патологично променена структура, големина и морфология на лимфните възли в изследваната анатомична област
  • наличие на туморни образувания

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Не са описани състояния, при които има противопоказание за извършване на КТ на лимфните възли. При бременни жени е необходима предварителна консултация със специалист поради риск от настъпване на усложнения за развитието на плода.

Още по темата:

4.1, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияБотаникаСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияЗаболявания (МКБ)ФизиологияЛайфстайлНовиниХранене при...ИсторияОрганизацииЛюбопитноСпортСнимкиНормативни актовеПсихологияСоциални грижи