Начало Медицинска енциклопедия Лечения Електроконвулсивна терапия

Електроконвулсивна терапия

Електроконвулсивна терапия - изображение

Един от най-ефективните и най-безопасни методи за лечение на депресия е т. нар. електроконвулсивна терапия (ЕКТ), известна още като електрошокова терапия.

Електроконвулсивна терапия се използва обикновено, когато другите методи на лечение (психотерапия и медикаменти) не дават резултат, или когато пациентите представляват сериозен риск за себе си или околните и е прекалено рисковано да се изчака лекарствата да проявят ефекта си.

При ЕКТ върху скалпа на пациента се поставят електроди, през които се пропускат фино регулирани електрически импулси. Това продължава за около 8 секунди, през което време се индуцира кратък епилептичен припадък. Манипулацията се осъществява под обща анестезия, при което мускулите са напълно отпуснати и не се наблюдават мускулни контракции (липсват гърчове). Възможно е да се наблюдава единствено само леко потрепване на ръцете и краката. Пациента се събужда няколко минути след завършване на процедурата.

Електрическите импулси се изпращат към префронталния кортекс - областта от мозъка, която е свързана с настроението. Ефекта се дължи на промяна на мозъчната химия - включително невротрансмитери като серотонин, естествени болкоуспокояващи, наречени ендорфини и катехоламини като адреналин.

Електроконвулсивна терапия може да се провежда до 2-3 пъти на седмица, за около 3 седмици. След това се прави поддържаща терапия (за да се избегне рецидив) - един път седмично, което се редуцира на до един път месечно. През това време се прилагат и стандартните средтсва на терапия при депресия - психотерапия, когнитивна терапия, семейна терапия, антидепресанти.

Електроконвулсивната терапия е един от най-бързите начини за овладяване симптомите при пациенти със силно изразена депресия, халюцинации и суицидни мисли. Процедурата е много резултатна и при пациенти, страдащи от мании или други психически заболявания. Ефективността възлиза на около 75%.

Полза от провеждане на електроконвулсивна терапия може да има, когато:

 • е налице нужда от бърз отговор към лечението, например при бременност;
 • пациентът отказва да се храни, което води до недохранване и вреди на организма;
 • при редовна злоупотреба с алкохол и/или наркотици;
 • пациентът приема твърде много лекарства (особено при възрастни хора);
 • има противопоказания за лечение с антидепресанти;
 • пациентът е в кататонен ступор;
 • депресията е придружена от други симптоми на психическо заболяване;
 • се лекува биполярно разстройство, включващо мания и депресия;
 • се лекува мания;
 • пациентът проявява сериозен риск от самоубийство;
 • се лекуват пациенти с предишен отговор към електроконвулсивна терапия;
 • пациентът страда от шизофрения или болест на Паркинсон.

Странични ефекти при електроконвулсивна терапия

Страничните ефекти от ЕКТ като цяло се дължат на анестезията. Те може да включват известно объркване, гадене, главоболие и болки в челюстта непосредствено след процедурата. Може да се наблюдава и краткотрайна, временна загуба на паметта. Други възможни странични ефекти са:

 • повишаване на кръвното налягане;
 • промени в сърдечния ритъм;
 • предизвикване на гърчове за по-голям период от очаквания;
 • ретроградна амнезия (за събития преди лечението), което в някои случаи може да се окаже положително;
 • мускулни болки.

Важно е да се спомене, че рисковете от нелекуваната тежка депресия са значително повече и по-тежки от рисковете от провеждането на електроконвулсивна терапия.

Въпреки че електроконвулсивна терапия се провежда още от 30-те години на миналия век, методът остава неразбран от широката общественост. Голям принос за това имат медиите, които осъждат използването на метода и го наричат "варварски", въпреки че пациентът не изпитва никаква болка по време на процедурата. Много от рисковете и страничните ефекти всъщност са свързани с неправилна употреба на апаратурата или неправилно обучен персонал.

Може да прочетете още:

За повече информация относно другите видове терапии използващи електро-имулси, прочетете:

  3.6, 12 гласа

  ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Електроконвулсивна терапия

  ВСИЧКИ

  ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

  КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

  СнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияЛеченияАлт. медицинаЛайфстайлНовиниСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиСпортХранене при...ВидеоТестовеЗдравни проблемиИзследванияБотаникаСпециалистиИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиЗаведенияНормативни актове