Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Синдром на раздразненото черво Синдром на раздразненото черво без диария

Синдром на раздразненото черво без диария МКБ K58.9

Синдром на раздразненото черво без диария МКБ K58.9 - изображение

Синдромът на раздразненото черво без диария се среща при 10-15 % от възрастните хора. По-често се среща при жените на средна възраст, по-често след 30 годишна възраст.

Синдром на раздразненото черво без диария е другата форма на колон иритабиле, при която има предимно констипация.
Синдромът се характеризира с повишена активност на червото, повишен отговор на червото спрямо въздействие с холецистокинин. Промяна в моталитета на раздразненото черво и абнормен ритъм на червата.

Клинична картина на синдром на раздразненото черво без диария
Клинично заболяването протича с прояви на констипация (запек), коремни болки с различен интензитет и локализация, тенезми (болезнени позиви за дефекация), слуз в изпражненията. Болката е силна, но не до тази степен да събужда болния през нощта. Описаната болка често се придружава с метеоризъм (подуване на корема). Болката изчезва временно след дефекация (изхождане). Може да има и гадене и повръщане, които са много редки симптоми. Тези симптоми се обострят по време на стрес или по време на менструалния цикъл при жените.

В диференциално - диагностично отношение трябва да се мисли за възпалителни заболявания на червата (улцерозен колит, болест на Крон), малабсорбционен синдром и др.

Диагноза на синдром на раздразненото черво без диария
Диагнозата на заболяването се поставя въз основа на клиничните оплаквания на болните и се потвърждава с помощта на рентгеново изследване с бариева каша. Сигмоидоскопията и колоноскопия не показва лезии (увреждания) на чревната лигавица.

Лечение на синдром на раздразненото черво без диария
Лечението на това заболяване е труден и продължителен процес. Най-важно е провеждането на определен хранителен режим. Болните трябва да се хранят по-бавно и по-често на по-къси интервали. Задължително се избягват: пикантна храна, газирани напитки, алкохол, мазна и тлъста храна, кафе и кофеинови напитки. Задължително е увеличаването на количеството фибри в диетата. Понякога се налага и медикаментозно лечение с миорелаксанти (мускулни релаксанти) или спазмолитици, лаксативни средства, средства срещу газове и психотерапия с цел контролиране и избягване на стресовите ситуации.

Повече за синдром на раздразненото черво можете да прочетете при:

3.0, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Синдром на раздразненото черво без диария МКБ K58.9

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Синдром на раздразненото черво без диария МКБ K58.9

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияСимптомиЗаболявания (МКБ)ЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаИсторияЛайфстайлСнимкиФизиологияБотаникаСпортРецептиИзследванияЛечения