Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Нервна система Главен мозък Ретикуларна формация

Ретикуларна формация (Formatio reticularis)

Ретикуларна формация (Formatio reticularis) - изображение

   Ретикуларната формация е част от мозъка и е разположена по протежение на мозъчния ствол, междинния мозък и достига до гръбначния. В ретикуларната формация се намират структури, които имат висцерални и соматични функции. Съставящите я неврони са с различна големина и форма.

  Ретикуларните ядра на мозъчния ствол се разделят на:
- ядра от латералната зона - се са изградени от малки неврони, които получават сензорни влакна. Тук се намират норадренергични, адренергични и холинергични групи от нервни клетки. Осъществяват се съдови, сърдечносъдови, хеморецепторни и дихателни рефлекси;

- ядра от медиалната зона - те са групирани в ядрени комплекси;

- ядра на срединната група - много от тях са серотонинергични.

   Ретукуларната формация регулира редица процеси, които се извършват в различни отдели на ЦНС. Ядрата й участват в осъществяването на много и сложни рефлекси. Дихателният център се намира в латералната зона. От него се изпраща информация до мотоневроните, инервиращи дихателните мускули. Под дихателния център се намира вазомоторния - до него достига информация за нивото на кръвното налягане и тонуса на кръвоносните съдове. Тук се извършва и регулация на честотата на сърдечната дейност. Центърът на повръщането се намира под дъното на четвъртото мозъчно стомахче. В латералната зона на ретикуларната формация се намира центъра на микцията - в него се получава информация за напълнеността на пикочния мехур и се подават сигнали за неговото изпразване.

3.3, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА Ретикуларна формация

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология