Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни средства за лечение на симптомите на множествена склероза

Алтернативни средства за лечение на симптомите на множествена склероза

Алтернативни средства за лечение на симптомите на множествена склероза - изображение
  1. Билки използвани в терапията на множествена склероза
  2. Витамини и добавки при множествена склероза
  3. Апитерапия при множествена склероза
  4. Магнитна терапия
  5. Рефлексология
  6. Упражнения
  7. Управление на стреса

 Множествената склероза е хронично, автоимунно заболяване на централната нервна система. Засяга основно главния мозък, гръбначния мозък и зрителния (оптичен) нерв.

Патогенетичният механизъм на заболяването включва увреждане на защитното покритие на нервите (миелинова обвивка) под въздействие на собствената имунна система, която погрешно ги разпознава като „чужди”. Нарушението на миелиновата обвивка, от своя страна, води до нарушение в преноса на нервните импулси между нервните клетки. Наименованието на заболяването произлиза именно от наличието на много области на склероза (белези), представляващи области на демиелинизация в предела на нервната система на човек.

Симптомите на множествена склероза варират от леки, интермитентни до тежки и трайна инвалидизация. Най-често включват прогресивна слабост, умора, зрителни нарушения, проблеми с паметта, нарушение на движението, баланса и координацията, променена чувствителност на крайниците (усещане за парене, бодежи, изтръпване), дисфункция на пикочния мехур, когнитивни увреждания и други.

Все още не е открито средство или метод за пълно излекуване от болестта. Лечението е насочено предимно към забавяне развитието на заболяването и облекчаване на вече проявените симптоми.

Още информация за същността и особеностите на множествена склероза може да научите в: Множествена склероза МКБ G35 и Миелин базичен протеин тест.

Използването на допълнителни и алтернативни средства за лечение на симптомите на множествена склероза е все по-разпространена практика. Много хора се обръщат към неконвенционалните методи за лечение, когато традиционната медицина не успява да подобри техните симптоми.

Билки използвани в терапията на множествена склероза

Ашваганда

Ашваганда е билка, известна с различни имена, сред които Индийски женшен, асани и Withania somnifera. Сред полезните и свойства са стимулиране на нервната дейност, освобождаване от стреса и тревожността, насърчаване на имунната функция. Понякога се използва при хронична болка и възпаление.

 

 

Амрит Калаши

Амрит Калаши е хранителна добавка, използвана в Аюрведа за подпомагане на имунната дейност и забавяне на дегенеративните промени в централната нервна система.

Астрагалус

Астрагалус е билка, използвана в традиционната китайска медицина. Съществуват много разновидности на билката, но за медицински цели най-често използвани са Astragalus membranaceus и Astragalus mongholicus. Има данни, че астрагалус взаимодейства с лекарства, предназначени за контрол на имунната дейност, поради което трябва да се приема с повишено внимание при прием на такива. Все още са необходими допълнителни изследвания при хора, за да се установят напълно ефектите на астрагалуса върху човешкия организъм.

Берберис

Берберис е билка, която отдавна намира приложение в Индийската и източната медицина като средство за облекчаване на възпаление, борба с инфекции, лечение на диария и антиацидно средство.

 

 

 

Джинджифил

Джинджифилът отдавна се използва с лечебна цел при стомашно-чревни проблеми, гадене, ставни и мускулни болки. Някои изследвания откриват, обаче и противовъзпалителния и невропротективния потенциал на билката. Повечето хора могат да използват джинджифил в разумно количество, без никакви странични ефекти.

 

 

Ехинацея

Ехинацеята е билка, която може да се открие под различна форма за употреба. Тя е известна с приложението си срещу простудни заболявания и инфекции на горните дихателни пътища. При хора, страдащи от множествена склероза научните изследвания са насочени към противовъзпалителния потенциал на билката и способността й да подобрява функцията на имунната система.

Някои хора може да са алергични към ехинацея, поради което трябва да се внимава с употребата й! Извън риска от алергична реакция, обикновено билката е безопасна.

Гинко билоба

Гинко билоба е билка, известна със способността да подобрява паметта и умствената дейност. Съществуват данни, че екстрактът от гинко билоба е ефективен за подобряване на паметта и мисленето, облекчаване на болки в краката и свръхактивни нервни реакции. Повлиява проблеми със зрението и намалява световъртежа.

 

 

 

Камшиче

Употребата на камшиче в лечението на редица заболявания датира от векове, основавайки се на антивирусните, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на билката. Съществуват обещаващи данни от проучвания, изследващи свойствата на билката, отнасящи се до някои от симптомите на множествена склероза.

 

 

Куркума

Куркумата е популярна подправка, съдържаща куркуминоиди, които са показали невропротективни свойства и потенциал за облекчаване на симптомите на множествена склероза и други автоимунни заболявания. Въпреки това, пълното въздействие на куркумата върху начина на протичане и развитие на множествената склероза, както и правилното му дозиране, трябва да бъдат проучени допълнително, преди да бъде широко препоръчван за употреба от хора с множествена склероза.

Корен от репей

Репеят е известен със способността си да подобрява кръвообращението и да намалява възпалението. Все още се изучават антиоксидантните и противовъзпалителните му свойства за потенциално въздействие върху рак, диабет, кожни заболявания и стомашно-чревни нарушения. Все още са нужни допълнителни изследвания относно ефективността му в терапията на множествена склероза.

 

Корен от глухарче

Коренът от глухарче се използва като билка за подобряване на енергията у общото здравословно състояние. Проучвания при животни показват, че коренът от глухарче може да намали умората и да подобри имунната дейност. Антиоксидантните и противовъзпалителните му свойства могат да помогнат в облекчаване на симптомите на множествена склероза.

 

 

 

Коча билка

Кочата билка е използвана от някои хора за управление на болката при множествена склероза. Трябва да се има предвид обаче, че кочата билка притежава седативен ефект и може да влоши умората, както и да повлияе върху действието на лекарства със седативен ефект. Изследвания върху хора липсват, но опити върху животни с екстракти от билката показват, че притежава противовъзпалителни свойства и повлиява болката.

 

 

Червена калина

Кората от червена калина намира приложение в лечението на мускулни спазми. Въпреки че, изследването на тази билка върху хора е в начален стадии, изглежда, че тя притежава антиоксидантни и противоракови ефекти, които могат да възпрепятстват растеж на тумори и разпространение на лезии.

 

 

Черна боровинка

Черната боровинка, известна още като Хъкълбери-боровинка, се използва като храна, а плодовете и листата може да се използват и за получаване на растителни екстракти. Използва се за лечение на зрителни нарушения, скорбут, диария и нарушено кръвообращение. Богатото съдържание на антиоксидантни в нея, потенциала да подобри зрението, да намали възпалението и да намали когнитивните увреждания, правят черната боровинка надеждно средство в борбата със симптомите на множествена склероза.

Червена боровинка

Сокът от червена боровинка (неподсладен, 100 % натурален) отдавна се използва в лечението на инфекции на пикочните пътища. Сокът от червена боровинка е подходящо средство при пациенти с множествена склероза с дисфункция на пикочния мехур.

 

 

 

Канабис (Марихуана)

Канабисът е билка, известна предимно с наркотичните си свойства, но през последните години, все повече се употребява понятието медицински канабис (медицинска марихуана), което се свързва с приложение на канабиса и продукти от него за облекчаване и лечение на симптоми на редица сериозни и тежки заболявания, сред които, множествена склероза, ракови заболявания, невродегенеративни заболявания, глаукома, инфаркт, епилепсия. В редица места по света употребата на канабис с медицинска цел е легализирано и регламентирано, но все още се водят множество дебати в това отношение, включително и у нас.
След проведени научни изследвания и изпитвания, е установено, че някои вещества в марихуаната (канабиноиди) водят до значително облекчаване на спастичността на мускулите, сковаността, болката, проблемите с пикочния мехур и тремора при множествена склероза. Освен това, канабиноидите оказват известен невропротективен ефект, което е от особена важност за дългосрочното овладяване на болестта.

Витамини и добавки при множествена склероза

Коензим Q10

Коензим Q10 се използва поради способността му да забавя развитието на нвродегенеративните заболявания. Все още са нужни допълнителни изследвания, преди добавката да бъде широко препоръчвана при хора с множествена склероза, но обикновено се понася добре и като цяло, е безопасна.

Докозахексаенова киселина (DHA)

DHA е омега-3 мастна киселина, която може да бъде получена посредством консумация на растителни масла, мастни риби и омега-3 хранителни добавки. Според националния център за допълнителна и алтернативна медицина (NCCAM), докозахексаеновата киселина е от голяма важност за кръвния поток, мускулната дейност, храносмилането, растежа на клетките и мозъчната дейност. При пациенти с множествена склероза, добавката на докозахексаеновата киселина, може да помогне за защита на централната нервна система и намаляване на тежестта на уврежданията. Страничните ефекти обикновено са слаби, но трябва да се има предвид, че разрежда кръвта и затрудняват кръвосъсирването.

Полиненаситени мастни киселини

Полиненаситени мастни киселини могат да бъдат набавени по естествен път, с помощта на подходяща диета или под формата на добавки. Омега-3 и омега-6 мастните киселини могат да са от полза за намаляване на възпалението и да намалят тежестта и продължителността на рецидивите на множествена склероза.

Масло от черен дроб от треска

Маслото от черен дроб от треска не е същото като обикновените рибни масла. В него, освен омега-3 мастни киселини, се съдържат витамин А и витамин Д, които могат да предизвикат ефекти на предозиране в големи количества. Въпреки това, витамин Д и мастните киселини, открити в черен дроб от риба предлагат разнообразие от ползи за здравето, от които не се изключват хората с множествена склероза.

Магнезий

Магнезият е от съществено значение за редица телесни функции. Недостигът на магнезий може да доведе до слабост, умора, изтръпване, спазми, гърчове, мускулни контракции, изтръпване и други. Някои изследвания показват, че недостигът на магнезий може да има връзка със симптомите на множествена склероза, както и някои други хронични, прогресивни условия. Добавка на магнезий и диета, съдържаща естествени източници на магнезий могат да бъдат от полза за предотвратяване на влошаване на симптомите.

Селен

Селенът е минерал, който все повече се споменава във връзка с подобряване на здравето. Той отдавна се използва за превенция на сърдечни проблеми и различни видове рак, но въпреки това, все още научните факти и доказателства по темата са ограничени. Някои проучвания сочат, че селенът играе роля за подобряване на здравето на очите и имунната система.

Витамин А

Мастноразтворимият витамин А играе важна роля в зрението, репродуктивното здраве и имунната функция. Може да се набави по естествен път от някои храни (листни зеленчуци, месо, плодове и млечни продукти) или да се приема като добавка. Поради риск от предозиране, витамин А не бива да се приема продължително и в големи дози без консултация с лекар! Добавката на витамин А е свързана със забавяне възрастта на дегенерация на макулата. Антиоксидантите във витамин А могат да бъдат полезни за хората с множествена склероза, но връзката все още не е добре проучена.

Витамин В1

Витамин В1, известен още като тиамин, е от огромно значение за правилното функциониране на мозъка, за правилния метаболизъм, дейността на нервите, мускулите и сърцето. Дефицитът на витамин В1 е свързан с различни невродегенеративни заболявания, включително множествена склероза. Недостигът на витамин В1 може да доведе до слабост и умора. Естествени източници са ядки, семена, бобови, пълнозърнести храни, яйца и нетлъсти меса.

Витамин В6

Витамин В6 е особено необходима съставка за правилно протичане на обмяната на веществата. Съдържа се в някои храни като нетлъсто меси, риба и зеленчуци, съдържащи скорбяла. Въпреки че, недостигът на витамин В6 е рядко състояние, ниските му нива не са рядкост при автоимунните заболявания. Дефицитът на витамин В6 може да се свърже с нарушено функциониране на мозъка, депресия, объркване и бъбречни проблеми.

Мултивитамини и мултиминерални формули

Мултиминерални добавки и мултивитамини могат да бъдат открити под формата на хапче или прах, съчетаващи голям набор от витамини и полезни минерали. За предпочитане е те да бъдат набавени в най-голяма степен от естествени източници, при една здравословна и балансирана диета, но това невинаги е възможно при някои хора. Все още се водят спорове сред научните среди, относно значението на мултиминералите и мултивитамините в предотвратяване на широк спектър от здравословни проблеми. Съществуват данни обаче, които подсказват, че някои мултивитамини и мултиминерали може да помогнат за превенцията на проблеми с очите, възпаление на мозъка, невродегенеративни проблеми, умора и когнитивни увреждания.

За някои хора с множествена склероза, мултивитамините и мултиминералите може да са от полза за предотвратяване на дефицитни състояния, които от своя страна да влошат допълнително симптомите на заболяването.

Пробиотици

Пробиотиците са живи бактерии, които се смята за полезни за организма и чревната микрофлора, в частност. Пробиотици могат да бъдат открити под формата на капсули, прахчета или млека. Малък брой изследвания показват, че те могат да са полезни за предотвратяване на малабсорбцията при хора с множествена склероза. От друга страна, пробиотиците могат да имат противовъзпалителни свойства, да стимулират имунната функция и да подобряват нервното здраве.

Апитерапия при множествена склероза

Апитерапията включва всяко лечение, основано на пчелни продукти, като мед, пчелна отрова, пчелно млечице, прополис и пчелен прашец.

Пчелна отрова

Лечението с помощта на пчелни ужилвания също се причислява към апитерапията (пчелната отрова е известна още като апитоксин). При терапията с пчелна отрова, жилото на живи пчели се използва за „инструмент” за инжектиране на отровата в тялото на пациента, с което се цели облекчаване на болката, мускулната слабост и координацията. За разлика от много други билки и добавки, използвани за лечение на множествена склероза и нейните симптоми, пчелната отрова е изследвана специално за въздействието й върху множествената склероза в няколко клинични изпитвания.

Апамин е компонент, съдържащ се в пчелната отрова, за който се предполага, че има свойството да засили преноса на импулси между нервите. Адолапин и мелитин са съединенията в пчелната отрова, за които учените смятат, че предизвикват естествено освобождаване на лечебни съединения за намаляване на възпалението и болката. На това се основава и надеждата, че пчелната отрова може да се използва в помощ на страдащите от множествена склероза.

Пчелен прашец

Пчелният прашец се набавя от залепналия по задните им крачета и тялото прашец от цветята, като в него се съдържат и примеси от нектара и слюнката на пчелите. Той е богат източник на минерали, витамини, ензими и хранителни вещества. По-често се използва под формата на хранителна добавка. Въпреки че, неговите свойства са все още в процес на изследване, изглежда, че притежава известни антиоксидантни и антимикробни способности. Той е изключително богат на минерали и витамини, микроелементи, протеини и аминокиселини. Използва се за ускоряване на зарастването на рани и стимулиране на имунната система, за облекчаване на запек и за подобряване на издръжливостта. Други данни твърдят, че пчелният прашец е полезен за стимулиране на имунната система и борбата с хронични заболявания.

Апитерапията намира приложение в лечение на високо кръвно налягане, лечение на мозъчни увреждания, мозъчен кръвоизлив и нарушение на паметта.
Може да се използва само като добавка към лечението и в никакъв случай не може да замени всички лечения, изписани от лекар! Хората с предполагаеми алергични реакции към пчелни ужилвания, пчелен прашец или мед трябва да избягват всички форми на лечение с помощта на продукти от пчели.

Магнитна терапия

Магнитната терапия е форма на енергийната медицина. Тази терапия използва магнити върху или близко до кожата, които произвеждат магнитна сила. Смята се, че тази сила подобрява функционирането на организма. Някои изследвания сочат, че може да намали умората, но все още няма ясни доказателства дали тази терапия подпомага лечението на симптомите.

Рефлексология

Рефлексологията е практика, включваща прилагането на натиск с ръка върху точки на краката, ръцете или ушите. Смята се, че тези точки са свързани с органите и системите на организма и въздействието върху тези точки подобрява функционирането им. Има слаби доказателства, че рефлексологията помага за лечението на парестезии (изтръпване или друго необичайно усещане по кожата), но все още са нужни допълнителни изследвания, за да се установи дали рефлексологията може да помогне за облекчаване и на други симптоми на множествена склероза.

Упражнения

Упражненията предлагат много ползи за хората с множествена склероза. В допълнение, те подобряват цялостното здраве, мускулната сила, намаляват умората и подобряват функцията на пикочния мехур и червата. Стречинг упражненията намаляват сковаността и повишават мобилността. За да се постигне максимална ефективност и да се избегнат потенциални усложнения, е нужно планът за упражнения да бъде изготвен от специалист, спрямо конкретното състояние на пациента.

Управление на стреса

Връзката между стреса и влошаване на множествената склероза е добре известна – изглежда, че различните видове стрес, повлияват всеки случай по различен начин. За всеки е важно да намери стратегия за управление на стреса, която работи най-добре за него. Подходящи за целта са медитация, акупунктура, рейки терапия.

Изброените билки и методи на терапия далеч не покриват пълния списък от възможности за алтернативно лечение на симптомите на множествена склероза. Статията предлага кратко обобщение на едни от най-разпространените билки, добавки и методи, обсъждани като полезни за хора с множествена склероза. Някои билки, добави, както и техники и методи, могат да причинят лекарствени взаимодействия или усложнения, ако бъдат използване неправилно. Преди да използвате каквито и да е билки, хранителни добавки, алтернативни или допълващи терапии за лечение на множествена склероза, обсъдете всички потенциални ползи и рискове с лекуващия лекар!

3.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияЛюбопитноНовиниЛеченияХранене при...Здравни съветиБотаникаЛайфстайлСпециалистиИнтервютаИсторияПсихологияСпортАлт. медицина