Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на храносмилателната система Обща характеристика на моторната и секреторната дейност на храносмилателната система

Обща характеристика на моторната и секреторната дейност на храносмилателната система

Обща характеристика на моторната и секреторната дейност на храносмилателната система - изображение

Храносмилателната система представлява тръбеста непрекъсната система, която се има единна функционална структура. Тези нейни характеристики имат значение за общата характеристика на моторната и секреторната дейност на храносмилателната система.

храносмилателна системаПроцесите на придвижване и размесване на стомашно-чревното съдържимо по време на преминаването им през храносмилателния тракт, се осъществяват благодарение на моторната дейност на храносмилателната система. Честотата, формата, амплитудата, също и продължителността на бавните вълни значително варират в различните храносмилателни органи, но имат съществено значение за извършването на двигателната дейност на гастроинтестиналния тракт (ГИТ).

Секреторната дейност на храносмилателната система има значение за осъществяването на смилателната, регулаторната и защитната функции. В ГИТ се намират екзокринни жлези и ентероендокринни клетки, които произвеждат и секретират ензими, вода, мукус и други вещества. Основно е разграждането на хранителните вещества от ензимните системи, съдържащите се в слюнката, стомашния, панкреатичния и чревния сок. Различните по количество и състав секретирани сокове в храносмилателната система осъществяват химични и механични влияния.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2045700/

https://www.sciencelearn.org.nz/resources/1840-digestive-enzymes/

https://www.myvmc.com/anatomy/gastrointestinal-system/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Обща характеристика на моторната и секреторната дейност на храносмилателната система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаПсихологияХранене при...СнимкиИнтервютаСпортНовиниЛеченияТестовеДиетиПатологияКлинични пътекиСпециалистиИсторияЗаболявания (МКБ)СимптомиРецепти