Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на дихателната система Интраплеврално налягане

Интраплеврално налягане

Интраплеврално налягане - изображение

Двуслойната серозна обвивка, покриваща белия дроб се нарича плевра. Тя е изградена от два листа - външен и вътрешен. Външният (париетален) лист прилепва към стената на гръдния кош, а вътрешният (висцерален) лист покрива белите дробове. По този начин, двата листа на плеврата формират затворена кухина, така наречената плеврална кухина.

плеврална кухинаБелите дробове в човешкото тяло изпълват плътно пространството на гръдния кош, който представлява затворена система. По този начин не съществува разлика в обемите им. Такава ще се наблюдава при отваряне на плевралната кухина, при което белите дробове се свиват и заемат по-малък обем.

Основната причината за свиването на белите дробове е в така нареченото негативно интраплеврално налягане, което е по-ниско от атмосферното. Свиването на белите дробове се обяснява със съществуването на тенденцията, белите дробове да се отдалечават от гръдната стена и да се свиват към хилуса си.

Това се дължи на наличието на еластични нишки, които се разтеглят при вдишване, при което в тях се създава еластично напрежение. Съществува също така повърхностно напрежение, дължащо се на водния слой, покриващ отвътре епитела на алвеолите, което поражда сили на свиване на алвеолите и следователно на белите дробове. Негативното интраплеврално налягане в плевралната кухина предпазва белите дробове от свиването им към хилусите (колапс).

При отваряне на гръдния кош, херметичността на плевралното пространство се нарушава и белите дробове се прибират плътно към хилуса. Това състояние се нарича пневмоторакс.

При запазена херметичност на плевралната кухина, белите дробове следват пасивно движенията на гръдния кош. Субатмосферното налягане в плевралната кухина е достатъчно да предизвика разширение на белодробния паренхим, като той изпълва гръдния кош независимо от противодействието на еластичните и капилярните сили, които от своя страна се стремят да се свият към хилуса.

В края на вътреутробното развитие, епителът на алвеолите започва да произвежда липопротеин, който е повърхностно активно вещество наречено сърфактант. Разтеглянето на белите дробове е възможно благодарение на сърфактанта.

Негативното налягане в плевралната кухина води до понижаване налягането на цялото торакално пространство. Този факт улеснява притока на венозна кръв от преминаващата през медиастинума v. cava thoracica, което своевременно увеличава притока на венозна кръв към сърцето.

3.7, 11 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC435995/

http://www.interactivephysiology.com/demo/misc/assignmentfiles/respiratory/Pulmonary_Ventilation.pdf

https://www.quora.com/Why-is-the-intrapleural-pressure-negative

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

доц. Янков; "Физиология"

ПОДРАЗДЕЛИ НА Интраплеврално налягане

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияИзследванияЗдравни съветиИсторияСпециалистиЛюбопитноЗаведенияХранене при...ПатологияЛайфстайлСпортЛеченияАлт. медицинаСнимкиБотаникаКлинични пътекиНовиниОрганизации