Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на дихателната система Особености на дишането и газовата обмяна при променени условия Декомпресия при бързо изкачване на голяма височина

Декомпресия при бързо изкачване на голяма височина

Декомпресия при бързо изкачване на голяма височина - изображение

Настъпващата декомпресия при бързо изкачване на голяма височина в организма води до изменения в организма, дължащи се на пониженото барометрично налягане и кислородната недостатъчност.

стомахЧовешкият организъм е адаптиран към определени стойности на атмосферното налягане. От намаляването на атмосферното налягане най-много се влияят газовете в организма, които имат свойството да се разширяват. Стомахът и червата се раздуват и се получават силни колики, които понякога могат да имат апендицитоподобен характер. Наблюдавани са случаи при летци, които изпадат в безсъзнание заради силна болка в зъб, поради гангрена и мехурчета от газове в пулпата му. При тези обстоятелства, на голяма височина мехурчетата се разширяват и упражняват натиск върху нерва, които причинява много силна болка.

планинаПри бързо изкачване на голяма височина се наблюдават декомпресионни явления. Тези мехурчета се образуват заради намалението на атмосферното налягане, което е под това на общото налягане на газовете, разтворени в кръвта и другите телесни течности. Азотът и другите газове от кръвта навлизат бързо в тъканите. Кожата става бледа, човек се изпотява, появяват се болки в ставите и силен сърбеж. В случаи на запушване на кръвоносните съдове от газовите мехурчета може да се развие газова емболия.

водолазУсловия за увеличено барометрично налягане се създават при потапяне на тялото под вода, което води до увеличен натиск на поетите газове. Това има значение при подводно плуване със или без дихателна апаратура. Изследванията показват, че на всеки 10 м дълбочина, налягането се увеличава приблизително с 1 атмосфера. На тази причина се дължи увеличението на физикално разтворените газове в кръвта и тъканите. По-голямата част от допълнително разтворения кислород се консумира от тъканите, докато азотът се разпределя предимно в мастните тъкани, тъй като там разтворимостта му е 5 пъти по-голяма, отколкото във водна среда.

Симптоми на декомпресионната болест се получават при излизане на повърхността на водата, след продължителен престой под водата, тогава барометричното налягане рязко намалява и газовете бързо се разширяват. При тези условия в кръвта и тъканите се образуват газови мехурчета. Това състояние на бърза декомпресия може да причини загуба на съзнание. За да се избегнат декомпресионните явления е необходимо постепенното намаляване на барометричното налягане, а при по-тежки нарушения - рекомпресия.

4.8, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/decompression-sickness-

https://emedicine.medscape.com/article/769717-overview

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2151873/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлБотаникаСнимкиСпортНовиниОбразованиеОрганизацииХранене при...ПатологияАлт. медицинаКлинични пътекиЗаведения