Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на дихателната система Особености на дишането и газовата обмяна при променени условия

Особености на дишането и газовата обмяна при променени условия

Особености на дишането и газовата обмяна при променени условия - изображение

Наблюдават се особености на дишането и газовата обмяна при променени условия, каквито са например изкачването на голяма надморска височина, плуването под вода, влиянието на безтегловността и ускоренията (при излитания) върху човешкия организъм.

При изкачването на голяма височина настъпват изменения поради пониженото парциално налягане на кислорода, което води до състояние на кислородната недостатъчност, недостатъчна сатурация на хемоглобина и хипоксия на тъканите, наблюдават се декомпресионни явления. При подводното плуване дишането се осъществява при повишено барометрично налягане, което води до увеличен парциален натиск на поетите газове.

промени в дишанетоПо време на излитанията, вследствие на ускоренията (радиално и линейно) могат да възникнат сериозни смущения във функцията на някои органи. Така например, рязката промяна в посоката на движение под влияние на центробежните сили може да предизвика откъсването на някои органи. Най-сериозно се засягат разпределението на кръвта в съдовата система и съотношението между формените елементи и плазмата. В състояния на безтегловност могат да се наблюдават нарушения във функцията на вестибуларния апарат, вследствие на което може да се засегне равновесието на тялото в пространството и да се наруши координацията. В условия на безтегловност възникват смущения и в сензорната дейност.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Особености на дишането и газовата обмяна при променени условия

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияСпортЛюбопитноАлт. медицинаИсторияБотаникаСнимкиСпециалистиКлинични пътекиЗаведения