Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Инфекция и имунитет Имунитет Естествена устойчивост на макроорганизма към инфекции

Естествена устойчивост на макроорганизма към инфекции

Естествена устойчивост на макроорганизма към инфекции - изображение

Естественото съпротивление срещу инфекции, което не е свързано с прилагането на антибиотични средства, е мощен защитен механизъм. Макроорганизмът е подложен на постоянен контакт с различни по вид микроорганзми. Тези взаимодействия могат да бъдат преходни или постоянни. Първоначалната реакция на гостоприемника спрямо тези безброй микроби разчита на вродената имунна система. Вродената имунна система се състои основно от бариери, които имат за цел да предпазят макроорганизма от вируси, бактерии, паразити и други чужди частици или да ограничат способността им да се разпространяват в тялото. Резистентността към инфекции се поддържа на много фронтове.

  • Защитни механизми - като секрети, лигавици, жлъчка, стомашна киселина, слюнка, сълзи и пот.
  • Общи имунни отговори - като възпаление, комплемент и неспецифични клетъчни отговори. Възпалителният отговор активира имунните клетки на мястото на инфекцията, като увеличава притока на кръв към областта. Комплементът е имунен отговор, който маркира патогени за унищожаване. Устойчивостта позволява на организма да се приспособи към промените в околната среда и да се бори с микробната инвазия. Системата на отбраната срещу нахлуването на микроорганизми разчита на различни органи, тъкани и клетки. Тяхното действие варира в зависимост от микроорганизма, мястото на навлизане, действията му и неговите ефекти.

Генетичното минало на детето, възрастта, телесното му тегло и общото здравословно състояние оказват влияние върху неговата съпротива. Недохранването и хипопротеинемията (наблюдавани при малабсорбция и нефротични синдроми) предотвратяват реализирането на адекватни ответни реакции. Микроорганизмите, които обикновено обитават дихателните пътища и стомашно-чревния тракт влияят и на резистентността. Инфекцията с по-малко вирулентен щам на патогенен вирус може да предотврати инфекцията с по-вирулентен щам. Този факт формира основата за орална имунизация с полиовирус и за търсене на инхалационна ваксина срещу респираторни патогени.

При пробив на бариерите на домакина се мобилизират различни клетки. Тези клетки включват макрофаги, моноцити и полиморфонуклеарни левкоцити на фагоцитната система и лимфоцитите на имунната система. Някои фагоцити се намират в специфични органи, като например Купферовите клетки в черния дроб и макрофагите в белия дроб. Лимфоцитите, излъчвани от костния мозък, лимфните възли, слезката и черния дроб се превръщат в плазмени клетки, произвеждащи антитела на хуморалния имунитет. Т-лимфоцитите продуцират лимфокини - основните медиатори на забавена свръхчувствителност и клетъчно медиирания имунитет. Еозинофилите, базофилите и мастните клетки също играят роля в защитата на гостоприемника.

Макрофагите и дендритните клетки в комбинация с неутрофили, са основните вродени ефекторни клетки, които образуват първата линия на защита на гостоприемника, за да се предпази от инфекция и да се поддържа хомеостазата на тъканта.
Вродената имунна система непрекъснато реагира на заобикалящата я среда и регулира производството и функцията на вродените ефекторни клетки, за да съответства на микробното предизвикателство в сегашната си среда. Това не се ограничава до мукозата, а важи и за системното кръвообращение, което показва дълбокото въздействие на микробите върху оформянето на цялата имунна система. Това фундаментално микробно програмиране на вродения имунитет позволява икономично използване на ресурсите, като се избягва ненужното производство на потенциално увреждащи тъканите молекули като ROS, като същевременно се измерва необходимото ниво на имунно активиране за ефективно справяне с инфекцията. Микробното програмиране на вродения имунитет, което води до засилена защита срещу инфекция, може да бъде медиирано от безброй микроби.

Имуноглобулините представляват важен компонент на имунологичната активност, открита в млякото и коластрата. Те са от основно значение за имунологичната връзка, която възниква, когато майката прехвърля пасивен имунитет към новороденото. Имуноглобулините навлизат в стомашно-чревния тракт на новороденото. Въпреки че тази среда е насочена главно към храносмилането, имуноглобулините остават достатъчно стабилни, за да осигурят защитни преимущества за новороденото чрез преминаване в съдовата система на новороденото.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4256436/
https://www.khanacademy.org/test-prep/mcat/organ-systems/the-immune-system/a/innate-immunity
https://www.healio.com/pediatrics/journals/pedann/1976-6-5-6/%7Bc0fba4ec-149e-4174-bf06-5c5759438ebc%7D/introduction-host-resistance-to-infection

ПОДРАЗДЕЛИ НА Естествена устойчивост на макроорганизма към инфекции

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияМикробиологияНовиниТестовеЗдравни съветиФизиологияХранене при...Алт. медицинаДиетиЛюбопитноЛеченияИсторияОрганизацииСнимкиСпортЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиБотаникаСоциални грижи