Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Микробиологично изследване на перитонеална течност

Микробиологично изследване на перитонеална течност

Микробиологично изследване на перитонеална течност - изображение

Перитонеалната течност се открива в малки количества между слоевете на перитонеума. Обикновено съдържа малко левкоцити, но не съдържа еритроцити и микроорганизми. При определени условия в перитонеалната кухина може да проникне инфекция.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Микробиологично изследване на перитонеална течност се прави в случаите, когато се подозира инфекция в перитонеалната кухина. Това може да се получи при разкъсване на апендикса, перфорация на черво и др.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Специална подготовка за микробиологично изследване на перитонеална течност не се налага. Съобщете на лекаря за всички медикаменти, които приемате, както и за алергии, ако имате такива.

 

Метод на провеждане на изследването:

Пробата перитонеална течност за изследване се взема посредством манипулация, наречена парацентеза. Подробности може да научите тук:

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Манипулацията се прави под упойка и не се усеща болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При извършване на парацентеза съществуват някои рискове. Повече информация може да получите тук:

Резултати от проведеното изследване:

Перитонеалната течност при здрав човек не съдържа микроорганизми. Нормално не се откриват микроорганизми в оцветен по Грам препарат.

Когато се открият микроорганизми, микробиологичното изследване на перитонеална течност продължава с посевки и антибиограма, за да се изолира чиста култура и да се провери чувствителността към антибиотици, което насочва лекаря към избор на подходящо лечение.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Строго противопоказано е извършването на парацентеза при остър корем. Относителните котраиндикации са дебела коремна стена, бременност, метеоризъм, пълен пикочен мехур, интраабдоминални сраствания.

0.0, 0 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Микробиологично изследване на перитонеална течност

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияСпециалистиЗаведенияОрганизацииЛайфстайлИсторияСнимкиНормативни актовеПсихологияНовиниЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноСпортЛечения