Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Анализ на перитонеална течност

Анализ на перитонеална течност

Анализ на перитонеална течност - изображение

Перитонеалната течност се съдържа в малки количества между перитонеалните слоеве. Тя се произвежда от мезотелиалните клетки и служи за намаляване на триенето между външните повърхности на органите.

Голям брой заболявания и състояния могат да причинят перитонит (възпаление на перитонеума) или натрупване на голямо количество течност в перитоналната кухина (асцит). Анализ на перитонеална течност включва група от изследвания, които целят откриване на причината за натрупаната течност.

Двете главни групи причини за натрупване на течност в перитонеалната кухина са:

 • Нарушен баланс между налягането в кръвоносните съдове и съдържанието на протеини в кръвта. При това положение от кръвоносните съдове излиза течност, която се натрупва в телесните кухини - трансудат. Най-честата причина е застойна сърдечна недостатъчност или цироза.
 • Нараняване или инфекция на перитонеума. В тези случаи натрупаната течност се нарича ексудат. Натрупването на ексудат може да бъде и вследствие от туморен процес или автоимунно заболяване.

Различаването на двата вида натрупана в перитонеума течност има голямо значение за диагнозата и лечението на заболяването. След определянето на вида течност обикновено се правят и други изследвания за откриване на заболяването, причинило асцита.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Анализ на перитонеална течност се прави в следните случаи:

 • Асцит с неизвестен произход
 • Абдоминална (коремна) болка и напрежение
 • Перфорация на черво
 • Подозрение за тумор в коремната кухина

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Обикновено не се налага специална подготовка за анализ на перитонеална течност. Преди вземането на пробата трябва да уведомите лекаря за всякакви алергии и прием на медикаменти.

 

Метод на провеждане на изследването:

Материал за анализ на перитонеална течност се взема посредством парацентеза. Повече за манипулацията може да прочетете тук:

 

Какво ще усещате по време на изследването?

При парацентеза не се усеща болка, поради това, че манипулацията се извършва под упойка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

За рисковете, които крие парацентезата, прочетете тук:

Резултати от проведеното изследване:

Трансудат - деветдесет процента от случаите на асцит. Причинява се най-често от застойна сърдечна недостатъчност или чернодробна цироза. Характеризира се:

 • Бистра течност
 • Ниско съдържание на албумин
 • Присъствие на малък брой левкоцити

Ексудат - може да бъде причинен от множество заболявания и състояния. Характеризира се:

 • Жълтеникав при чернодробни заболявания, зеленикав от съдържание на жлъчка, червеникав при съдържание на кръв, мътен при съдържание на микроорганизми и/или левкоцити
 • Химически - понижена глюкоза при инфекции (нормално приблизително равна на кръвната), повишена амилаза при панкреатит, съдържа туморни маркери при някои ракови заболявания
 • Микроскопски - повишени левкоцити при инфекции или тумори, могат да се открият туморни клетки
 • Микробиологично изследване

Откриването на някои находки при анализ на перитонеална течност налага извършването на допълнителни, по-специфични тестове.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Абсолютно контраиндицирана е парацентезата при остър корем. Сред относителните противопоказания попадат бременност, метеоризъм, дебела коремна стена и др.

0.0, 0 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Анализ на перитонеална течност

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияНормативни актовеЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ЛеченияНовиниСоциални грижиЛайфстайлПсихологияИсторияНаправления в медицинатаЗаболявания (МКБ)СпециалистиИнтервютаОрганизацииПроизводителиЗаведенияСнимкиСпорт