Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания КТ на белите дробове Инструментални изследвания Образна диагностика Компютърна томография, КТ (Скенер)

КТ на белите дробове

КТ на белите дробове - изображение

Компютърната томография (скенер) често намира приложение при диагностиката на заболяванията на дихателната система. Компютърната томография е неинвазивен медицински метод с голяма разделителна способност, при който с помощта на компютър се приема, обработва и представя визуално числовата информация от отслабването на рентгеновите лъчи при облъчване на човешкото тяло.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Основните показания за извършване на компютърна томография (CT scan) на бял дроб са:

 • Интерстициални белодробни заболявания
 • Уточнение на огнищна белодробна лезия (кръгла сянка)
 • Стадиране на белодробния карцином
 • Визуализиране на течни или течно-въздушни кухини
 • Травма на гръдния кош (пневмоторакс, хемоторакс)
 • Идентифициране на източника и количеството на кървене или друго натрупване на течност в белите дробове, плеврата, медиастинума
 • Методът е подходящ за съставяне на диагностичен план, предшестващ бронхоскопия или друга биопсична процедура.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Лекарят или рентгеновият лаборант ще Ви обяснят процедурата и ще имате възможност да зададете всички въпроси, които Ви интересуват относно изследването -  компютърна томография (КТ).

 • Ако за СТ е необходимо използването на контрастно вещество, ще трябва да подпишете формуляр за съгласие. Прочете формуляра внимателно и при наличие на въпроси се обърнете към лекаря.
 • Трябва да уведомите лекаря ако сте алергични към контрастната материя.
 • Ако приемате метформин, трябва да преустановите лечението за 48 часа преди изследването.
 • Ако сте бременна или подозирате бременност трябва задължително да съобщите на рентгенолога.
 • Уведомете лекаря ако страдате от някои от следните заболявания: бъбречна недостатъчност, диабет, астма, заболяване на сърцето или на щитовидната жлеза.
 • Уведомете изследващия, ако имате пиърсинг на гърдите или корема.
 • Непосредствено преди извършване на компютърна томография е необходимо да се отстранят всички бижута, метални предмети, зъбни протези, очила, за да не пречат на качеството на изследването.
 • По време на изследването пациентът трябва да е с леко и удобно облекло.

Метод на провеждане на изследването:

Изследването се извършва се в рентгеново отделение в специално оборудвана лаборатория.

Компютърната томография (CT) се прави от лекар - рентгенолог и рентгенов лаборант. Изследването се извършва със специални апарати — томографи, които правят прослойни снимки - томограми.

Апаратът за скениране се нарича гентри. Пациентът лежи на специална маса, която се плъзга през гентрито. Изображенията се произвеждат с помощта на тесни снопове рентгенови лъчи и детектори, които се въртят около пациента. Чрез компютър се осъществява реконструкция на образите във формата на картина от последователни напречни срези.

КТ на бял дроб продължава приблизително 10 минути.

По време на процедурата пациента трябва да лежи неподвижно и за кратко време да задържи дъха си.

В някои случаи компютърната томография се съпровожда с амплициране на контрастна материя.

Какво ще усещате по време на изследването?

Компютърната томография е неинвазивен и неболезнен метод на изследване.

Дискомфорт може да усетите ако масата в залата е неудобна или от необходимостта да стоите неподвижни на нея.

Някои хора, страдащи от клаустрофобия имат известни притеснения относно процедурата. Повечето скенери обграждат само части, а не цялото тяло на пациента, затова е малко вероятно да развиете клаустрофобия.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Някои хората могат да проявят алергични реакции към контрастното вещество, което се използва при СТ. В такива случаи се прилага лекарство за облекчаване на симптомите. При употребата на контрастни материи съществува и известен риск за бъбреците.

При извършването на компютърна томография с въвеждане на контраст, жените, които кърмят трябва да преустановят кърменето за най-малко 24 часа.

Тъй като при КТ се използва радиация, съществува минимален риск от по-късно развитие на рак. Децата са по-чувствителни на радиация, в сравнение с възрастните. Количеството на излъчена радиация варира в зависимост от вида на скенера. Съвременната апаратура предоставя изображения с високо качество при възможно най-ниската доза на рентгеново облъчване.

Ползите от компютърна томография (КТ) винаги трябва да бъдат претеглени срещу възможните рискове.

Резултати от проведеното изследване:

   Нормални стойности:

Томографията е широко разпространен метод при рентгеновата диагноза на белодробните заболявания и при значителен брой от тях замества по-неприятната за болния бронхография. Чрез метода се получават допълнителни сведения относно локализацията, изходното място, разпространението, строежа и съотношението на засенчването с околните органи и тъкани, което има съществено значение за изграждането на диагнозата, както и за определяне фазата на развитие и усложненията на болестния процес.

СТ на бял дроб има извънредно голямо приложение при ранната диагноза на рака на белия дроб, при бронхиектазии и други заболявания на белия дроб.

Получаването на образа при КТ се основава на пролъчването на изключително тънки слоеве от човешкото тяло, което обусловява получаването на фин срез без суперпониране на сенки от съседно лежащи органи. Разликата в структурата на отделните тъкани се отчита в т.нар. Хънсфилдови единици (НЕ) отразяващи в цифрова стойност степента на отслабване на рентгеновите лъчи след преминаването им през съответната структура. НЕ единици варират от - 1000 (стойността на въздуха) до +1000 (плътността на кортикалната кост), като в тези граници основните тъкани имат определена известна стойност, даваща възможност за идентифицирането им.

Чрез компютърната томография могат да се визуализират патологични процеси, дори когато рентгенография е нормална.

Оценката на компютърната томография на бял дроб се прави поотделно на белодробен, медиастинален и костен прозорец, позволяващи разделното визуализиране на белодробния паренхим и структурите на гръдната стена и медиастинум.

   Отклонения от нормата:

Според плътността на различните тъкани (измерва се с единици на Хънсфилд) процесите биват:

хиперденсни - с по-висока плътност от нормалната
изоденсни - с плътност равна на нормалната
хетероденсни - с редуващи се участъци с по-ниска и по - висока плътност.

На снимката хиподензните сенки се представят в черно, а хипердензните - в бяло (силна сянка).

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Единственото абсолютно противопоказание за извършването на компютърна томография е бременността.

За диагностика на бременни жени се използват други методи - ултразвук и ядрено-магнитен резонанс.

Изследването на бременна жена трябва да се извърши само при животозастрашаващи случаи.

Противопоказани за аплициране на контрастна материя са лица с алергия към йодни препарати или бъбречна недостатъчност.

Ако пациентът знае, че е алергичен към контраст трябва да съобщи това преди изследването. В този случай може да се наложи подготвителна медикаментозна терапия.

При назначаване на скенер, пациентът трябва да информира лекаря за скоро прекарани заболявания, както и за наличие на заболявания на сърцето, бъбреците, щитовидната жлеза, за диабет, астма. Тези състояния могат да повишат риск от странични ефекти при подготовката и използването на контраст за изследването.

Още по темата:

4.4, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА КТ на белите дробове

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСпециалистиЗаведенияОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиЗдравни съветиНовиниИсторияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеЛеченияФизиологияХранене при...ПатологияБотаникаПсихологияСоциални грижиСпорт