Начало Медицинска енциклопедия Лечения Трансплантация на панкреас Хирургично лечение

Трансплантация на панкреас

Трансплантация на панкреас - изображение

Трансплантация на панкреас е хирургическа трансплантация на орган, което представлява имплантиране на панкреас от съвместим донор.

Панкреасът е жизненоважен орган, изпълняващ функции, необходими в процеса на храносмилането и отделянето на хормони  - инсулин, глюкагон и соматостатин.

Към настоящия момент трансплантации на панкреаса се извършват на хора с инсулинозависим захарен диабет, при който могат да се развият тежки усложнения.

В повечето случаи трансплантацията на панкреаса се извършва при лица с диабет тип 1 и бъбречно заболяване в краен стадий.

Диабет тип I е автоимунно заболяване, което води до селективна загуба на инсулин продуциращите бета-клетки на Лангерхансовите острови.

Усложненията след операцията включват тромбоза, панкреатит, инфекция, кървене и отхвърляне на трансплантанта.

Отхвърлянето се дължи на това, че органа идва от друг организъм и този начин имунната система на получателя реагира срещу "чуждия" орган.

Прогнозата след трансплантация на панкреас е много добра и е една от последните възможности за лечение.

Още по темата:

3.8, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИсторияНовиниНормативни актовеИзследванияЗдравни съветиХранене при...ПатологияЛюбопитноФизиологияАлт. медицинаКлинични пътекиБотаникаЛайфстайлСнимкиСоциални грижиСпортСпециалистиАнатомияОрганизацииИнтервютаЗаведенияНаправления в медицината