Начало Медицинска енциклопедия Лечения Сърдечна хирургия Хирургично лечение

Сърдечна хирургия

Сърдечна хирургия - изображение

Сърдечна хирургия: хирургична интервенция, в областта на сърцето. Прилага се при лечение на заболявания, травми и др. 

Предимствата на сърдечната хирургия се използват както от децата, така и от възрастните. При децата се коригират вродени сърдечни дефекти, отвори на сърдечната преграда, тетралогия на Фало.

При възрастните най - често срещания тип интервенция е байпаса на коронарна артерия. Хирурзите използват интактни артерии или вени от друга част на тялото, с които заобикалят запушените сърдечни съдове. По този начин се намалява гръдната болка и се редуцира риска от сърдечен инфаркт.

Сърдечната хирургия се използва още за подмяна или възстановяване на сърдечни клапи, за замяна на увредени структури на сърцето, при имплантиране на устройства, които контролират сърдечния ритъм и подпомагат кръвотока. Не на последно място се нарежда сърдечната трансплантация - замяна на увреденото сърце със здраво донорско.

Традиционната сърдечна хирургия е отворена - осъществява се чрез отваряне на гръдния кош. Пациентът се свързва към апарат за екстракорпорално кръвообращение. Устройството изземва помпената функция на сърцето като то спира да бие. Много от сърдечните операции се извършват през малки инцизии между ребрата. Наричат се минимално инвазивни операции. Основното им предимство е ускоряване на възстановителния период.

Като цяло сърдечната хирургия спомага за намаляване на симптоматиката от страна на сърцето, подобрява качеството на живот на болните и увеличава неговата продължителност.

Още по темата:

3.8, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Сърдечна хирургия

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияИсторияКлинични пътекиНормативни актовеСнимкиСпециалистиЗаведенияЛайфстайлФизиологияЗдравни съветиХранене при...СпортОрганизацииАлт. медицинаИзследванияБотаникаВидеоПсихологияИнтервютаАнкетиНаправления в медицината