Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ухото и мастоидния израстък Други болести на ухото Оталгия и отделяния от ухото Оталгия

Оталгия МКБ H92.0

Оталгия МКБ H92.0 - изображение

Оталгията представлява медицинския термин за болка в ушите. Когато болката в ушите се причинява от заболявания на ухото, тя се нарича първична оталгия. Тя може да се дължи и на други причини като заболявания на зъбите, синузити (възпаление на синусите), тонзилити (възпаление на сливиците), възпалителни и туморни процеси в носа и фаринкса и сензорна аура, която често предхожда мигренозен или епилептичен пристъп. Дразненето на нервите, инервиращи ухото и отдалечените им клонове води до възприемането на болката в зоната на ухото.

Типичните причини за оталгия са външен отит, среден отит (възпаление на средното ухо), мастоидит (възпаление на мастоидния израстък), травма на ухото, наличие на чужди тела в ухото, при рязка смяна на наляганията при пътуване със самолет, особено при наличие на дисфункция на Евстахиевата тръба (каналът, който свързва средното ухо с фаринкса).

Най-честите причини за болки в ушите са възпаленията на външното ухо - фурункули, фоликулит, карбункули, еризипел, екземи, абсцес на ухото, прекомерно количество на ушна кал, средни отит, холестеатома и травмите в областта на ухото. Особено силна и внезапна е оталгията при удар в ухото с перфорация на тъпанчевата мембрана.

При някои пациенти може да се наблюдава "психогенна оталгия", при която не се открива причина за болките в ушите. Среща се по-често при хистерици. Такива пациенти е желателно да се дължат под наблюдение с периодична преоценка.

При наличие на оталгия е препоръчително да се установи причината, която води до поява на болката. Лечението на оталгията се състои в лечение на основното заболяване, довело до болка. За облекчаване на болката се предписват болкоуспокояващи.

3.7, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Оталгия МКБ H92.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Оталгия МКБ H92.0

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Оталгия МКБ H92.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия