Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Увреждания на нервни коренчета и плексуси Увреждания на брахиалния плексус

Увреждания на брахиалния плексус МКБ G54.0

Увреждания на брахиалния плексус МКБ G54.0 - изображение

Брахиалният плексус е мрежа от нерви, които провеждат сигнали от гръбначния мозък до рамото и ръката. Тези нерви произхождат от 5-ти, 6-ти, 7-ми и 8-ми шиен и 1-ви гръден сегмент на гръбначния мозък и инервират, мускулите и кожата на гърдите, рамото, ръката и пръстите.

Увреждания на брахиалния плексус възникват при наранявания на нервите. Най-честите причини за състоянието включват:

  • травма в областта на рамото
  • тумори
  • възпаление

Като цяло лезиите на брахиалния плексус могат да бъдат класифицирани като травматични или акушерски. По време на трудно раждане може да възникне механично нараняване или раменна дистокия. Притискането на нерв е най-честият механизъм на увреждане на брахиалния плексус. Най-тежката форма на увреждането е откъсване на нервно коренче, което води до пълна слабост в съответните мускули. Обикновено възниква при въздействия с висока скорост - по време на пътно-транспортни произшествия.

Признаците и симптомите могат да включват трудна подвижност или парализа на ръката, липса на мускулен контрол, нарушена сетивност, отслабени рефлекси.

Една от клиничните форми на уврежданията на брахиалния плексус е т.нар. инфраторакален синдром.

Състоянието възниква, когато ребро или фиброзна тъкан компресира брахиалния плексус. Най-уязвими са пациентите, които имат травма на врата или гръдния кош, анатомични аномалии (например наличие на допълнително ребро), многократно натоварване на тази област.

Симптомите при инфраторакален синдром включват болка, скованост, изтръпване в областта на шията и рамото, слабост в ръцете.

Подобрената поза на тялото и упражненията за укрепване на врата и раменете са от полза при някои пациенти и са първа линия на лечението. Въпреки това, в някои случаи може да бъде необходима операция за отстраняване на част или цяло ребро, както и допълнителната тъкан, която е причина за компресията на брахиалния плексус.

Диагнозата може да бъде потвърдена чрез електромиография. Денервацията обикновено е очевидна. Ако няма нервна проводимост 72 часа след травмата, най-вероятно се касае за откъсване на нерв. Чрез ядрено-магнитен резонанс се прави оценка на местоположението, вида и степента на увреждането на брахиалния плексус.

Лечението на увреждания на брахиалния плексус включва шиниране, физиотерапия, а в някои случаи и хирургична намеса. По-леките форми не изискват лечение.

Прогнозата е променлива, в зависимост от тежестта на травмата.

2.5, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Увреждания на брахиалния плексус МКБ G54.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Увреждания на брахиалния плексус МКБ G54.0

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Увреждания на брахиалния плексус МКБ G54.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО