Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата Разстройства на други ендокринни жлези Дисфункция на яйчниците Хиперестрогения

Хиперестрогения МКБ E28.0

Хиперестрогения МКБ E28.0 - изображение

Яйчникът е чифтен орган, поддържащ здравето на женската репродуктивна система. Освен, че отделят яйцеклетки, яйчниците също така продуцират полови хормони - предимно естрогени и прогестерон.

Повече за анатомията на яйчника може да прочетете на:

Анатомия на ЖПСОсновно естрогените се продуцират от яйчниците и плацентата. Допълнителни количества се отделят от надбъбречните жлези и от тестисите.

Холестеролът е молекулата, от която се образуват всички стероидни хормони, включително естрогени и прогестерон. Холестеролът се превръща в прегненолон, а той от своя страна в прогестерон.

Етапите на превръщането на прогестерона в основните естрогени са:

 • междинно образуване на андрогени - дехидроепиандростерон, андростендион и тестостерон.
 • андрогените се превръщат в естрогени чрез действието на ензима обратна ароматаза
 • естрадиол се синтезира от тестостерон
 • естрон се образува от естрадиол, а основният му прекурсор е андростендион
 • естриолът се образува от естрон и естрадиол

Хиперестрогения представлява състояние, което се характеризира с излишък от женски полови хормони - естрогени.

Естрогенът е един от най-важните хормони отговорен за правилното функциониране на женската репродуктивна система. В организма той се намира под няколко основни форми естрадиол, естрон и естриол.

Хиперестрогенизмът може да възникне от:

 • ендогенни причини като тумори на яйчниците, генетични заболявания
 • екзогенни причини свръхпотребление на екзогенни източници на естроген, включително медикаменти, използвани при хормонална заместителна терапия и хормонална контрацепция
 • чернодробната цироза е друго състояние, при което нивата на естрогените са повишени. Причината е забавения метаболизъм на естрогените, а не свръхпродукцията

обезитетНивата на естрогените се повишават още при:

 • хроничен стрес
 • обезитет
 • липса на физическо натоварване
 • употреба на някои противозачатъчни
 • неподходяща хормонална заместителна терапия при някои състояния.
 • по време на пубертета, нормално нивата на естрогените нарастват. Това играе важна роля в растежа и развитието на момичето. Има значение за възникване на телархе, менархе и пубархе.

Абнормнагта продукция на естрогени се обозначава като хиперестренизъм. Различават се първичен, вторичен и третичен хиперестренизъм.

 1. Първичният хиперестренизъм се дължи предимно на фоликуларни кисти, които могат да бъдат хормонално активни и да доведат до абнормна естрогенна продукция. Друга причина за прекомерна естрогенна продукция могат да бъдат яйчниковите тумори (гранулозо или тека – клетъчни тумори).
 2. Вторичният хиперестренизъм се дължи предимно на нарушения в хипофизата, при които е засегната секрецията на гонадотропни хормони. Най-често това са тумори на хипофизата, които предизвикват абнормна гонадотропна секреция, която оказва влияние върху яйчника, който отговаря с увеличен синтез на естрогени.
 3. Третичният хиперестренизъм се дължи на нарушения заясгащи хипоталамуса, който може да предизвика повишено отделяне на FSH (фоликулостимулиращ хормон) от хипофизата и предизвика повишена естрогенна продукция.

Повишени естрогенни нива могат да се наблюдават при екзогенен внос на естрогенни хормони.

Най-често срещаните симптоми при хиперестрогенемия са:

Въпреки че естрогените при мъжете са в много малки количества, може да се наруши съотношението между тестостерон и естрогени. Това се проявява с:

ПМСКлинично при хиперестрогения могат да се наблюдават още липса на овулация, стомашно-чревни нарушения, тахикардия, нарушения във функцията на отделителната система и други. Повишените естрогенни нива могат да доведат до възникването на миоми на матката.

Други прояви, които могат да се наблюдават при хиперестрогения могат да бъдат акне и други кожни проблеми, алергии, мускулни болки, понижено либидо, безсъние и нощно изпотяване. Гърдите могат да станат фиброкистични, налице е затлъстяване.

Генетично заболяване, свързано с повишение на нивата на естрогените е:

Синдром, свързан с повишение в нивата на ензима ароматаза - рядко, генетично, ендокринно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на естрогени. Това се дължи на повишена екстрагландуларна активност на ароматазата.
При мъжете заболяването се изявява с хетеросексуален преждевременен пубертет, гинекомастия, ускорено съзряване на костите, което води до намаляване на ръстта. Може да доведе и до хипогонатотропен хипогонадизъм.
Засегнатите жени рядко проявяват признаци, но може да се наблюдават макромастия, смущения в менструалния цикъл, нисък ръст. Обикновено фертилитетът и при двата пола остава незасегнат.
Генът, засегнат при заболяването е CYP19A1. В резултат на това се увеличава производството на ароматаза, което води до увеличаване на естрогените в организма.
Заболяването се предава по автозомно-доминантен тип на унаследяване. В повечето случаи засегнатото лице унаследява мутацията от болен родител. Описани са и случаи, в които настъпват генетичните промени без наличие на фамилна обремененост.

Естрогените имат много физиологични функции, вариращи от регулиране на менструалния цикъл и репродукця, до регулация на костната плътност, мозъчната функция и обмяната на холестерола. Въпреки положителните действия на естрогените, продължително високите нива на естрогени в организма са рисков фактор за възникването на естроген-зависими карциноми.
Такива са:

Диагнозата хиперестрогенемия се поставя на базата на клиничната картина и лабораторните повишения на естрогените. При съмнение за неопластичен процес огромно значение имат образните изследвания ултразвук, КТ, ЯМР, както и изследване на някои туморни маркери.

Лечението на хиперестрогенията зависи от причината, която я предизвиква. Необходимо е прекратяване на екзогенния внос на естрогени ако има такъв. При наличие на тумори е необходимо извършването на оперативна интервенция. Добре е да се спазва диета, която се изразява в ограничаване консумацията на захар, зърнени храни и храни богати на мазнини, а да се приема храна като соя, риба, богата на фибри и витамин В6.

Медикаментозното лечение се състои в приложението на медикаменти, потискащи продукцията на естрогени. Такива са аналозите на гонадотропния-рилизинг хормон и прогестагените. В случаи на хиперетрогения при мъже могат да се използват и тестостеронови препарати.

3.2, 5 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperestrogenism
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/12494/aromatase-excess-syndrome
https://ghr.nlm.nih.gov/condition/aromatase-excess-syndrome#resources
https://www.webmd.com/women/guide/normal-testosterone-and-estrogen-levels-in-women#3

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО