Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Agavaceae (Агавови, Столетникови) Юка

Юка

Сем. Agavaceae (Агавови, Столетникови)

Юка - изображение

Юката е вечнозелено растение, което расте в САЩ, Мексико и Карибските острови. На външен вид прилича на палма с дебело, късо стъбло и саблевидни листа. Цветовете на юката са като бели звънчета с приятен аромат, образуващи гроздове. Юката принадлежи към семейство Liliacea.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:


Екстрактът от нея съдържа:

  • много ензими;
  • сапонини;
  • хлорофил;
  • антиоксиданти и други активни съставки.


ПРИЛОЖЕНИЕ:

Юката е истински благодат за хората с хронични заболявания на дебелото черво. По- възрастните и хората на средна възраст, страдат от неприятния хроничен колит “лениви черва”. Сапонините на юката се прилагат с успех за лечението на ставните заболявания. Това природно средство, което има стероидно действие, няма контраиндикации, ако се използва в препоръчаните дози. За разлика от животинските и синтетичните стероиди, юката не дразни гастроинтестиналния тракт. Неслучайно при скованост в ставите, индианците препоръчвали глад и прилагали само определени видове растения. Юката била едно от тези растения, имайки предвид, че задоволява потребностите на организма от ензими, витамини, минерали и растителни хранителни съставки, а същевременно подобрява и детоксикацията. Лечението с юка, продължаващо няколко седмици, на практика подмладява тялото. Подобрява физическото и психическото равновесие, осигурява добро общо състояние и предлага по-добра защита от болести на организма, поради укрепване на имунитета. Юката намалява нивото на холестерола и стреса.

3.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛеченияПсихологияЛюбопитноКлинични пътекиЗдравни съветиХранене при...ИсторияАлт. медицинаДиетиСпортОрганизацииЛайфстайлНормативни актовеСнимкиИнтервютаСоциални грижиПатологияСпециалистиИзследванияНаправления в медицинатаЗаведенияАнкетиТестовеРецептиПрезентацииФизиологияЗаболявания (МКБ)