Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Asparagaceae (Аспарагусови) Хионодокса

Хионодокса

Сем. Asparagaceae (Аспарагусови)

Хионодокса - изображение

Хионодокса (Chionodoxa, Glory of the snow) представлява род цъфтящи през пролетта растения, който се класифицира към семейство Аспарагусови (Asparagaceae). В превод от гръцки "chion" означава сняг, а "doxa" - гордост. Името е показателно за най-ранният момент когато цветето пониква, понякога дори под снега. Установени са шест вида хионодокса, които прорастват по това време. В Русия хиoнодоксата се нарича още снежен човек и снежна красота. Общата името на рода се основава на навика на цъфтежа при високи алпийски зони когато снегът се топи през пролетта.

тичинки на хионодокса

Тичинките на всички членове от род Chionodoxа са сплескани и струпани в средата на цветовете. При род Scilla не са плоски и не са струпани на едно място. Тази разлика между представителите на двата рода не се зачита от някои ботаници и не се приема като достатъчна за създаването на отделен род Chionodoxа. При това те го причисляват или сливат с род Scillа.

 

Устройство на хионодокса

хионодокса растение

 

Представителите на род Хионодокса имат сравнително малки луковици, с яйцевидна или продълговата форма, покрити със светли люспи. От една луковица прорастват 2-3 листенца с дължина до 12 см. Те имат ланцетовидна форма и са оцветени в тъмнозелено.

 

съцветие на хионодоксаЦветоносните им стъбла достигат до 25 см дължина, а размерите на цветовете им до 4 см в диаметър. Цветчетата са оцветени в различни нюанси на синьото, бледолилавото и розовото или са бели. Могат да прорастнат по единично или да бъдат събрани в съчветия четка. Всяко цветче има шест венчелистчета. След прецъфтяване на растенията, до юни месец умира и надземната им част. Образуват плодчета месести кутийки, съдържащи голи семенца.

Разпространение на хионодокса

разпространение на хионодоксаХионодоксата е родом от островите на Средиземно море и Турция. Chionodoxa, известен като славата на най-снега, е малък род многогодишни луковични цъфтящи растения в семейството Asparagaceae, подсемейство Scilloideae, често са включени в Сцила. Родът е ендемична в източното Средиземноморие, по-специално Крит, Кипър и Турция.

 

Използваема част на хионодокса

Хионодокса има декоративна стойност, като за тази цел съответно се използва цялото растение или само рязан цвят.

Приложение на хионодокса

видове хионодоксаСините, бели или розови цветя се появяват в началото на годината, което ги прави ценни декоративни растения. Различните видове хионодокса лесно хибридизират помежду си, образувайки многобройни хибриди с междинни белези. Трудно е да бъдат намерени две еднакви растения след насажденията. Хионодоксите лесно хибридизират и със синчеца, като получава растение наречено хионостсили (hionostsilly).

За своето развитие хионодокса предпочита места с добър достъп на слънчевите лъчи, като в същото време расте добре и на шарена сянка и в сянката на широколистните дървета. Размножава се от семена или луковици, като обича глинеста почва за своето развитие. При засаждане е хубаво да се избере място, където снегът се топи по-рано, което осигурява ран цъфтеж на цветето. В полусянката, той започва по-късно, но ще продължи няколко дни по-дълго.

туфа хионодокса

 

Нежност, сияние и красота се съдържат в туфите от хионодокса. Те декорират успешно всяка една пролетна цветна градина. Съчетават се много добре с минзухари, синчец, пушкиния, все видове, които растът при едни и същи почвени и климатични условия, както и цъфтят по едно и също време. Хианодоксата може да бъде засадена на различни места, включително и в саксия, като идеяте е удовлетворение на флоралната цел. За своето развитие не изисква специални грижи.

 

хионодокса в цветната градина

 

Растението често се използва за рамкиране на цветни лехи, заедно с други пролетно цъфтящи многогодишни растения. Подходяща компания могат да му правят и игликата, кукурякът, нарцисите и зюмбюлите, кокичета.

 

 

Ето и някои от видовете хионодокса:

Chionodoxa giganteaChionodoxa gigantea - много красива, с големи цветове с размери от 3,5 до 4 см д диаметър, оцветени в светло синьо, събрани в съцветие на брой до пет цветчета в едно, притежаващо къса дръжка с дължина от 8 до 10 см. Листата й са тесни, със заострени върхове, дълги от 8 до 12 см, широки от 0,5 до 0,8 см. Луковицата й има размери от 3 см в диаметър, яйцевидна форма и нежна люспеста покривка. Цъфти от 20 до 30 дни. Среща се във вътрешността на планините на Мала Азия. В културата на Русия е позната от 1878 година.

Chionodoxa luciliaeChionodoxa luciliae - цветовете й достигат размер от 2,5 см в диаметър, имащи ярко син цвят с бяло петънце в центъра на цветчето. Листата имат ланцетовидна форма. Цветоносното стъбълце достига височина от 10 до 20 см, като завършва със съцветие от 4 до 6 цвята. Цъфти от началото на април за 12-15 дни, а понякога - 20 дни. Луковицата е овална или яйцевидна, с около 1,7 см в диаметър големина и със светли външни люспи. Отново е установена в планините на Мала Азия. Позната е в тамошната култура от 1764 година. Съществуват две нейни градински форми: Var. albahort - до 10 см високо растение, с бели цветя с диаметър до 2,5 см, събрани в съцветия от 3-4 на брой; Pink Giant с розови цветя и по-големи ликовици.

Chionodoxa sardensis

 

Chionodoxa sardensis - хионодокса сардиния - цъфти в началото на април или края на май месец, с продължителност на цъфтежния период от 12 до 24 дни. Цветовете й са наситено сини с белезникав център, големи до 2 см в диаметър, събрани в гъсти съцветия от по 8-10 цветчета в едно. Цветните дръжки са с дължина от 12 см. Листата са дълги около 8 см. Луковицата е яйцевидна, покрита с кафеникави люспи и големина от 1,5 см в диаметър. Има разновидности с бели и розови цветчета. От 1885 година е позната в културата на родният й ареал на разпространение - планините на Мала Азия. Много подходяща е този вид хионодокса като рязан цвят.

 

Chionodoxa nana

 

 

 

Chionodoxa nana - хионодокса джудже - има сини цветчета, с белезникава, почти ясно очертана централна зона. На размери са по-малки от 1 сантиметър в диаметър. Дръжките им са високи 10-15 см. Събрани са в съцветие до 3 цветчета в едно.

 

 

 

 

 

 

Chionodoxa lochiae

 

 

Chionodoxa lochiae - цветовете отново са оцветени в синьо, но нямат бяла централна зона. Имат големина от 1-2 см в диаметър. Цветоносите са дълги 10-15 см, разполагащи с от 2 до 4 цвята в съцветие.

 

 

Chionodoxa albescens

 

 

Chionodoxa albescens - белезникава хионодокса - цветовете й са светлорозови с лилав отенък, големи около 1 см в диаметър. Височина на растенията 10-15 см.

 

 


Chionodoxa forbesii

 

Chionodoxa forbesii - сини цветчета с по-голяма бяла площ от центъра към периферията им. Големината им е от 1 до 3,5 см в диаметър. Образуват гъсто съцветие с от до 15 цветчета в едно. Растенията достигат височина до 25 см. Има разновидности с бели и розови цветове. Този вид хионодокса много прилича на Chionodoxa luciliae, като в някои ботанически източници това латинско наименование е дадено като синоним на Chionodoxa forbesii. За нея информация е записана в културни източници от 1880 година.

Още по темата:

4.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.supersadovnik.ru
http://www.botanichka.ru
http://www.pro-rasteniya.ru
https://en.wikipedia.org
https://www.gardenia.net

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайл