Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Cactaceae Коледниче, Коледен кактус

Коледниче, Коледен кактус

Сем. Cactaceae

Коледниче, Коледен кактус - изображение

Коледниче, Коледен кактус (Schlumberger truncata, Christmas cactus) представлява вид кактус, красиво цъфтящ, класифициращ се съответно към семейство Кактусови (Cactaceae).

Устройство на коледниче

коледничеРастението има безлистни зелени стъбла, които действат като фотосинтетични органи. Представляват силно сплескани сегменти с дължина от 4 до 6 см и широчина от 1,5 до 3,5 см. По ръбовете си имат по няколко зъба с различна форма. Във връхната си част не са заострени, а срязани. Специални структури, характерни за кактусите, наречени "ареоли", се срещат между два зъба в края на сегментите. Ареолите, които имат кафяв цвят и власинки с дължина  до 3 мм, са местата, където се появяват цветните пъпки на растението.

цветове на коледен кактусЦветята са около 6,5-8 см дълги и 4-6 см широчина. Оцветени са в различни нюанси на червеното, оранжевото, розовото и бялото. Притежават много тичинки, с бели дръжки и жълти прашници. Растения цъфтят през есента. Май месец цъфтежът се наблюдава в естественото им местообитание. От октомври до ноември е установен при представителите, които виреят в Северното полукълбо. Кратки дни и дълги нощи са необходими за предизвикване на цъфтежа на коледничето.

плод на коледниче

 

 

В узрял вид плодът на коледния кактус е червен, с крушовидна форма и дължина от 2,3 см. Съдържа блестящи черни семена, всяко с големина около 1 мм в диаметър.

 

 

Разпространение на коледниче

Той е ендемичен вид за малка част от крайбрежните планини на югоизточна Бразилия, където естествените му местообитания са субтропични или тропични влажни гори. Родител е на стайни растения, наречени коледни кактуси или кактуси на благодарността.

Приложение на коледния кактус

Растението не притежава лечебни свойства. Намира приложение във флоралната декорация, особено през студения сезон, когато цъфтежът му е изобилен.

В родния си ареал на разпространение Schlumbergera truncata се отглежда на открито като епифит или в алпинеуми. При по-хладни климатични условия, може да се постави в кошници или пресади в саксии. В домашни условия вирее на ярко осветени прозоречни первази. Коледничето намира приложение като подарък по Коледните и Новогодишни празници или се закупува като уникален декоративен артикул.

Интересно за развитието на коледничето

коледен кактус

  • за да цъфти дълго и да се развива добре, коледният кактус трябва да се държи при температура от 20 градуса и на пряка слънчева светлина. Не дръжте растението на течение и при големи вариации в температурата – това би го унищожило, би умряло още в периода преди цъфтеж;
  • през лятото, изнесено навън, коледничето ще вирее добре на частично сенчесто място, тъй като твърде много пряка светлина може да изгори листата му;
  • за своето развитие растенията обичат влагата;
  • коледните кактуси се нуждаят от красивия си сън. Експерти по градинарството в Ботаническата градина на Чейен препоръчват да поставите Вашето растение в стая, в която никога не включвате светлините през нощта. За да се развият цветните пъпки, коледните кактуси се нуждаят от 14 часа или повече непрекъснат мрак на ден. След като цветните пъпки са оформени, коледните кактуси могат вече да издържат на осветление през нощта;
  • коледничето не е токсично за кучета и котки за разлика от коледната звезда;
  • този вид кактус може да живее от 20 до 30 години. За тази цел му осигурете тъмнина и подходяща температура, както е описано по-горе. Също така не забравяйте да поддържате влажна почвата на която вирее. Пазете растението то характерни за него болести.
5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Schlumbergera_truncata
http://www.llifle.com/Encyclopedia/CACTI/Family/Cactaceae/2948/Schlumbergera_truncata
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=b669

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛайфстайл