Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Solanales Сем. Solanaceae (Картофови) Нощен жасмин, Нощно цвете, Кралица на нощта

Нощен жасмин, Нощно цвете, Кралица на нощта

Сем. Solanaceae (Картофови)

Нощен жасмин, Нощно цвете, Кралица на нощта - изображение

Нощен жасмин, Нощно цвете, Кралица на нощта (Cestrum nocturnum) представлява вечнозелено, дървесно-храстовидно растение. Принадлежи към семейство Картофови (Solanaceae). Имена на жасмина на латиница са: Night-blooming Jasmine, Night Jessamine, Night Cestrum, Night Jasmine, Night-scented Jessamine, Night-flowering Cestrum, Queen of the Night, Lady of the Night.

Устройство на нощен жасмин

 

Кралицата на нощта израства на височина до 4 метра. Листата са прости, лъскави, тесни, копиевидни, от 6 до 20 см дълги и от 2 до 4,5 см широки, гладки, с цял листен ръб. При стриване или смачкване отделят неприятна миризма.

 

 

Цветовете са зеленикаво-бели до кремави, с тръбесто венче дълго 2-2,5 см, разширяващо се в пет остри листенца. Диаметърът им е 10-13 мм, като са събрани в съцветия реса в пазвите на листата. Разтварят се само през нощта и имат силен аромат. Понякога се срещат и представители на вида със жълтеникаво оцветени цветчета.

 

 

Плодът представлява зрънце, 10 милиметра дълго, 5 милиметра в диаметър голямо. Плодовете са блестящи, месести, бели, съдържащи от 1 до 3 семена.

 

 

Разпространение на нощен жасмин

Родното място на нощното цвете е Западна Индия. Широко натурализирано е в тропическите и субтропическите региони по целия свят, включително Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Южен Китай и най-южните части на САЩ.

То е класифицирано като плевел в някои страни, поради трудното му изкореняване. Отглежда се в субтропичните райони като декоративно растение заради цветовете и ароматът им.

Използваема част на нощен жасмин

Употребяват се листата и цветовете на растението.

Химичен състав на нощен жасмин

Както всички представители на семейство Картофви и нощният жасмин съдържа соланин, който определя токсичността му. Малко се знае за химическия му състав. Съдържа още атропин, сапогенини, стероиди, тигогенин, смилагенин, юккагенин - открити в листата му. Отново в тях се установяват и следи от никотин.

Лечебни свойства и приложение на нощен жасмин

В миналото листата и цветовете на нощния жасмин са използвани в ритуали, като упойващо средство, за пушене от шамани и за направата на чай. Днес от тях се приготвят горещи вани за лечение на нощно изпотяване. В мексиканската народната медицина, екстракт от листата се използва за лечение на епилепсия и други конвулсивни нарушения, както и главоболие и нервни дисбаланси. В други краища по света растението се използва за лечение на хистерия и спазми.

Съставът на невероятния мириз на нощната кралица не е добре известен, но за много хора просто едно вдишване е достатъчно да предизвика психоактивно състояние. Консумирани зърна и листа могат да предизвиква халюцинации.

Има спорни доклади по отношение на токсичността на листата и плодовета на нощния жасмин. Като най-токсични части на растението се определят те.

Поради това, че съдържа соланин, се смята, че при поглъщане растението оказва токсичен ефект. По казуса няма добре документирани доказателства. След перорален прием на част от растението са съобщавани фебрилни състояния (повишена температура), ускорен пулс, прекомерно слюноотделяне и гастрит. Докладвани са и други реакции като парализа на челюстите, колапс, смърт. Аутопсията при смъртни случаи показва гастроентерит, увреждане на черния дроб, бъбреците, главния и гръбначния мозък.

Цитирани са случай, в който деца са консумирали по-големи количества плодове от жасмин без значителни последствия. А при други два подобни случая, при поглъщане на по-малко плодове, последиците са били неблагоприятни.

Поглъщане на зелени плодове в продължение на няколко седмици от 2-годишно дете се демонстрира с диария, повръщане и кървави съсиреци в изпражненията, анемия и пурпура. В случая алкалоидът соланин, довежда и до хемолиза на еритроцитите.

Ароматът на кралицата на нощта може да причини респираторни проблеми. Някои хора, особено тези с дихателни неразположения като астма, съобщават за затруднено дишане, възпаление на носа и гърлото, гадене, виене на свят, главоболие и други подобни симптоми, при излагането им на силната миризма на растението.

Растителни екстракти от нощния жасмин са показали ларвицидна активност срещу комара Aedes egypti. Същевременно не проявяват никаквa токсичност към риби. Те причиняват само хематологични промени при сладководна риба, изложена на смъртоносна концентрация от растителния извлек.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноНормативни актовеИсторияХранене при...БотаникаИзследванияСпециалистиЛайфстайлХрани и ястияКлинични пътекиНовиниЛеченияПсихологияСпортЗаведения