Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Домашни средства за лечение на усилено изпотяване

Домашни средства за лечение на усилено изпотяване

Домашни средства за лечение на усилено изпотяване - изображение

Усилено изпотяване или хиперхидроза представлява такова отделяне на пот, което надхвърля необходимото за поддържане на нормалната терморегулация. Обикновено се развива още по време на детството и юношеството. Може да обхваща всички части на тялото, но най-често това са дланите, стъпалата и подмишниците.

Потенето е механизъм, по който тялото се охлажда. При повишаване на телесната температура, нервната система автоматично задейства потните жлези. При хиперхидроза нервите, активиращи потните жлези стават свръхактивни и предизвикват потене дори, когато това не е необходимо на организма. Проблемът може да се влоши при наличие на стрес или нервност.

Хиперхидроза може да се развие спонтанно или да настъпи вторично в резултат на заболяване, метаболитни смущения, треска или прием на медикаменти. В зависимост от това, къде по тялото се наблюдава усилено изпотяване, хиперхидрозата може да бъде:

Локализираната хиперхидроза (първична) - засяга само отделни области по тялото, в които настъпва усилено потене (най-често това са дланите, стъпалата, лакътните и коленните сгъвки, врата, слабините и подмишниците). Може да се дължи на разрушаване, последвано от ненормална регенерация (възстановяване) на симпатичните нерви, локализирани промени в броя или разпределението на потните жлези или съдови аномалии. Локализираната хиперхидроза в по-голямата част от случаите е медицинско състояние, а не признак на заболяване.

  • С понятието палмоплантарна хиперхидроза се означава локализирана хиперхидроза предимно по дланите и ходилата. Предполага се, че за нейната поява играе роля и наследствен компонент и се  унаследява по автозомно доминантен начин. Палмоплантарната хиперхидроза се среща 20 пъти по-често при Японците, отколкото всяка друга раса.
  • Аксиларна хиперхидроза включва усилено изпотяване в подмишниците.

Генерализирана хиперхидроза (вторична) – може да настъпи в резултат на вегетативна дисрегулация или метаболитно нарушение, треска, инфекциозна болест, някои видове рак (левкимия, лимфом), сърдечна недостатъчност, повишена функция на щитовидната жлеза. Менопауза, ниска кръвна захар, бременност, алкохолизъм, както и някои лекарства също могат да са отговорни са усиленото потене. Заболявания, които може да причинят усилено потене са туберкулоза, диабет, ревматоиден артрит, подагра и други.

Хиперхидрозата засяга с еднаква честота, както мъжете, така и жените, без значение от възрастта.  В проучване на 850 пациенти с палмарна, аксиларна или хиперхидроза на лицето, 62 % от пациентите съобщават, че усиленото потене е започнало още в ранна детска възраст, 33 %след пубертета и 5 % в зряла възраст.

Нужно е да се поясни, че не всяко обилно изпотяване в горещо време или при физическо усилие е хиперхидроза. Това е само вариация в степента на потене. За хиперхидроза се говори при обилно изпотяване при леки температури, при липса на физическо или психическо натоварване.

Всеки, който страда от усилено потене знае, че макар да не е състояние застрашаващо живота, прекомерното изпотяване може да се окаже твърде неудобно, травмиращо и дори да доведе до депресивни състояния и лоша социализация, особено в детска и юношеска възраст.

Какво е лечението за усилено изпотяване?

Когато се говори за лечение на хиперхидроза, в действителност става въпрос по-скоро за контролиране на симптомите. Сред конвенционалните и известни средства за това са продукти против изпотяване (спрейове, лосиони), таблетки за прием през устата (антихолинергици), йонофореза, ботокс-инжекции (използва се за временно решение на проблема и може да бъде болезнено), хирургична интервенция (торакална симпатекектомия) и други. Тези средства имат различна по степен и времетраене ефективност, а някои от тях са свързани с редица нежелание ефекти и рискове. За да избегнете това, може да опитате някои съвсем прости домашни методи и билки, с които да облекчите състоянието:

Домашни средства срещу усилено изпотяване

Царевично нишесте

Това е прост метод, който можете да опитате още като усетите, че започвате да се потите обилно. Просто нанесете царевично нишесте на прах (може да го смесите с талк на прах) върху областите с най-силно изпотяване. За да предотвратите полепването на нишестето по вече отделилата се пот, може предварително да подсушите мястото с памучна кърпа или попивателна хартия. Поръсете малко количество от царевичното нишесте и изчакайте няколко минути да изсъхне, след което нанесете още един слой, за да се „запечата”. Ако потенето засяга ходилата, може да поръсите царевичното нишесте директно върху подметките или в чорапите.

 

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е отлично стягащо и противогъбично средство. Често хиперхидрозата се съпровожда от гъбични инфекции, поради постоянната влага по повърхността на кожата. Способността на маслото от чаено дърво да подсушава кожата и активността му срещу гъбични инфекции, го прави изключително подходящо средство при тези състояния. Тъй като маслото има силно действие, то трябва да се прилага директно върху кожата, само след предварително разреждане с вода. Нанесете тънък слой под мишниците, задната част на шията, ходилата, лицето, слабините, под гърдите, вътрешната страна на лактите и зад коляното. Оставете маслото да изсъхне и нанесете повторно, ако е необходимо.

Сода за хляб

Поради способността си да абсорбира влагата, содата обикновено се използва като превантивно и лечебно средство при усилено потене. Нанесете сода за хляб (сода бикарбонат) в районите, в които се наблюдава най-силно потене. За още по-добър ефект, може да смесите равни количества сода с царевично нишесте, които да поставите в подходящ съд (бутилка) и да използвате винаги, когато почувствате необходимост. Може да добавите етерични масла към сместа, за да действа като дезодорант.

Резени картофи

Резени картофи имат способността да абсорбират излишната вода и това им свойство може да се използва за контролиране на потта. Резени картофи може да се използват в областите, които са леснодостъпни като подмишниците, лактите и коленете. Разтрийте изпотените области и оставете няколко минути да изсъхне. След това може да нанесете царевично нишесте, сода или смес от двете.

 

Черен чай

Черният чай намалява потенето благодарение на съдържащите се в него танини, които имат силно стягащо действие. Накисването на краката в черен чай намалява потенето на ходилата. Друг добър начин за използването на черен чай е, вече използвани торбички чай, да се съхраняват в хладилник и при нужда да се втриват в основните области на потене. Освен че, намалява потенето, този метод има и охлаждащ ефект.

Лимон и сода

Смес от лимонов сок и сода, не само премахва излишната пот и подсушава кожата, но и оставя свеж аромат на тялото. Допълнителен ефект е премахването на голяма част от бактериите, попаднали върху кожата. Смесете лимонов сок и сода за хляб до получаване на паста. Нанесете от нея върху зоните на изпотяване.

 

Ябълков оцет

Въпреки че, ябълковият оцет има стягащи свойства и външното приложение действително помага за намаляване на потенето, острата му миризма го прави недотам предпочитано средство. Поради това, вътрешният прием е за предпочитане.

Смесете две супени лъжици обикновен ябълков оцет с две супени лъжици натурален ябълков оцет и приемайте по три пъти на ден, на празен стомах. Ябълковият оцет е естествен подобрител на обмяната на веществата и помага на тялото да изгаря мазнините. Това го прави подходящо средство при усилено потене, свързано с наднормено тегло.

Доматен сок

 

Изпивайте по чаша пресен доматен сок в продължение на най-малко една седмица. Ако забележите резултат, може да продължите още няколко дни – ежедневно или през ден.

 

 

Сок от житна трева

 

Сокът от житна трева помага за неутрализиране на киселини и токсини в кръвта, а също така е много добър източник на протеини, витамин С, витамин В 12, витамин В6 и фолиева киселина. Една чаша сок от житна трева на ден може да намали усиленото потене.

 

Билки срещу усилено изпотяване

Ако търсите билкови лекарства против прекомерноизпотяване, може да опитате билки като Хамамелис, Астрагалус, Реймания, Градински чай, Оша (Osha, Ligusticum porteri), Шизандра. Сменете ежедневният си чай или кафе с чай, приготвен от някоя от изброените билки, смесен с няколко щипки пасифлора на прах.

Хамамелис

 

Хамамелис (Witch hazel) е билка с естествени стягащи свойства и може да се използва като натурално средство против изпотяване. Действа леко подсушаващо за кожата и помага за предотвратяване на инфекции. Може да приготвите чай чрез изваряване на листа на хамамелис.

 

 

 

 

Астрагалус

Астрагалус е традиционно използвана билка в китайска медицина срещу усилено изпотяване. Наред с хиперхидрозата, астрагалус се използва за лечение на слабост, умора, отслабен имунитет. Тя е богат източник на селен, който е антиоксидант и имуностимулант. Поради сладкия си вкус, билката е подходяща за приготвяне на чай срещу изпотяване. Шепа нарязан корен от астрагалус се варят в един литър вода за около половин час. Този чай може да приемате между отделните хранения.

 

 

Реймания

Реймания е особено подходяща билка срещу обилно изпотяване по лицето, особено такова, свързано със стрес и напрежение. Ефектът на реймания се обяснява със способността й да подобрява бъбречната дейност и отстраняване на излишните токсини. За направата на чай се използва коренът на билката. Нарязва се на ситно и шепа от нарязания корен се поставя в чаша вряща вода за 15 минути. Прецежда се и се пие. Тази билка не се препоръчва, ако страдате от лошо храносмилане или диария.

Шизандра

Шизандра (китайски лимонник) е билка, чиито плодове се отличават с особен вкус, комбиниращ сладко, солено, горчиво и кисело. Намира приложение за лечение на кашлица, астма, диария и усилено изпотяване. По същество е адаптогенна билка, която подобрява дейността на надбъбречните жлези и помага за справяне със стреса. Подобно на реймания, повлиява бъбречната дейност и облекчава нощното изпотяване. Чай от шизандра може да се направи чрез варене на 10-12 плода в литър вода за около 20 минути. Може да се приемат по 3-4 чаши чай на ден.

Градински чай

Градинският чай има изсушаващ ефект върху тялото и е сред препоръчваните средства при усилено потене. Той е богат на тиамин, витамин В и магнезий, които помагат да се намали активността на потните жлези и изпотяването под мишниците. Много билкари твърдят, че градинският чай подобрява притока на кръв, което помага за охлаждане на тялото и намаляване на изпотяването.

Вземете пресни листа от градински чай и ги поставете в чаша вряла вода. Оставете да ври 15 минути, изчакайте да се охлади и нанесете върху областите на потене с помощта на памучен тампон. Повтаряйте поне 3 пъти на ден. Може да съхранявате приготвеният чай в бутилка. При изпотяване на краката може да използвате изсушени листа градински чай, които да поставите вътре в обувките си или под чорапите за най-добри резултати.

Оша

Корен от оша (Osha, Ligusticum porteri) за медицински цели може да се намери в изсушен вид, тинктура или екстракт. Той има мощно антивирусно, потогонно, газогонно, диуретично и деконгестантно действие. Препоръчва се в борба с вирусни инфекции на дихателната система, а също така, предизвиква изпотяване и по този начин помага за отделяне на токсините от тялото през порите на кожата. Защо тогава се препоръчва при усилено изпотяване? В действителност, някои респираторни инфекции могат да причинят усилено нощно изпотяване и това са случаите, при които тази билка би била особено полезна. Тя помага за неутрализиране на дейността на вирусите и бактериите отговорни за изпотяването. Достатъчно е да накапвате по няколко капки тинктура от Оша в сок или вода.

Хранене при усилено изпотяване

Храната, която се консумира също оказва влияние върху дейността на потните жлези.

Препоръчително е да приемате храни богати на силиций, тъй като този минерал участва в регулацията на потта. В по-голямо количество силиций се намира в храни като ягоди, бадеми, грозде.

Храни, богати на витамин В също помагат за намаляване на потенето. Такива са зърнени храни, риба и мляко.

Намалете храни, богати на йод. Избягвайте зеленчуци като броколи, аспержи и бял лук; избягвайте говеждо, черен дроб и пуешко месо.

Пийте много вода, за да подпомогнето отстраняването на токсините от тялото, отговорни за лошата миризма на потта.

Въпреки данните за безвредност и безопасност на билките и натуралните продукти, преди да посегнете, към което и да е от средствата за алтернативно лечение на хиперхидроза, е добре да се консултирате с лекар, който да установи точната причина за прекомерното изпотяване и да препоръча най-подходящото лечение.


Източници:

http://emedicine.medscape.com
http://www.mayoclinic.org
http://www.findhomeremedy.com
http://www.healthisright.com

4.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаИсторияИзследванияФизиологияСнимкиБотаникаЛайфстайлЛечения