Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктура и акупресура Алтернативна помощ при липса на изпотяване

Алтернативна помощ при липса на изпотяване

Алтернативна помощ при липса на изпотяване - изображение

Изпотяването е физиологичен процес, който допринася за охлаждане на тялото и отстраняване на ненужните вещества и токсини от организма. Някои хора обаче не са в състояние да се изпотяват нормално, тъй като техните потни жлези не функционират правилно. Това състояние е известно като хипохидроза или анхидроза. Може да обхваща цялото тяло, една област или няколко отделни области в различни места по тялото.

Хипохидрозата се диагностицира трудно. Понякога леката форма може и да остане дълго време незабелязана.

Причини

Анхидрозата и хипохидрозата може да бъдат вродени или да се развият по-късно през живота. С напредване на възрастта е нормално способността за потене да намалява. Някои заболявания и условия, обаче, също могат да увредят автономните нерви. Така например, диабетът може да причинят проблеми с потните жлези. Всяко състояние, увреждащо нервите може да доведе до анхидроза или хипохидроза. Това може да включва:

 • Синдром на Рос – рядко заболяване, характеризиращо се с нарушения на изпотяването и свиването на зениците.
 • Алкохолизъм
 • Болест на Паркинсон
 • Множествена системна атрофия
 • Амилоидоза
 • Синдром на Сьогрен
 • Дребноклетъчен белодробен карцином
 • Болест на Фабри - генетично заболяване, което води до прекомерно натрупване на мазнини в клетките
 • Синдром на Хорнер - форма на неврологично увреждане, засягащо лицето и очите;
 • Увреждане на кожата от тежки изгаряния или други възможни увреждания, като радиация, травма, инфекция;
 • Нарушения кожата, които я възпаляват също може да повлияват дейността на потните жлези. Те включват: псориазис, ексфолиантен дерматит, склеродермия, ихтиоза
 • Медикаменти - някои лекарства, особено тези, известни като антихолинергични средства може да доведат до намалено изпотяване. Тези медикаменти имат странични ефекти, които включват болки в гърлото, сухота в устата и намалено изпотяване
 • Наследственост - някои хора могат да унаследят повече от един повреден ген, който е отговорен за нарушената функция на потните жлези.

Анхидрозата води до задържане на течностите, които обикновено трябва да бъдат отделени при изпотяване. Това е съпроводено и със задържане на повече токсини в организма, които обикновено биват елиминирани с потта. Освен това, тялото ни не се охлажда адекватно. Невъзможността на човек да се изпотява нормално може да доведе до прегряване или топлинен удар, което може да бъде животозастрашаващо. Някои от симптомите, съпровождащи анхидрозата може да включват:

 • минимално изпотяване, дори когато хората наоколо се изпотяват обилно
 • виене на свят
 • мускулни крампи и слабост
 • зачервяване
 • усещане за прекомерна топлина

Как се лекува хипохидроза и анхидроза?

Хипохидрозата, която засяга ограничен участък от тялото обикновено не води до сериозни проблеми и не изисква специално лечение. В голяма степен, лечението се определя от основната причина:

Ако хипохидрозата е свързана с друго първично заболяване, терапията трябва да бъде насочена предимно към него.

Ако състоянието се дължи на прием на лекарства, може да обсъдите с лекаря си евентуална смяна или коригиране на дозата. Въпреки че, това невинаги е възможно, понякога може значително да подобри изпотяването.

Алтернативният подход за третиране на това състояние е насочен спрямо едни от честите причини за анхидроза и целят поддържане на оптимално ниво на хидратация за производство на пот, регулиране на функцията на белите дробове, премахване на патогените или чужди вещества, които могат да блокират порите. В тази връзка, от полза може да са:

Билки

Билки

Някои билки, които могат да се използват за стимулиране на изпотяването са ангелика, живениче, бял божур, астрагал, женшен, женско биле, джинджифил и ферментирала соя.

Корен от астрагал, женшен, женско биле: тези билки са разглеждани като едни от най-широко достъпните и ефективни терапии за стимулиране на процеса на изпотяване. Всички те са свързани с подобряване на белодробната функция и дишането като цяло, които помагат за регулиране на температурата. Поради тази причина, тези билкови лекарства са най-широко използвани под различни форми, включително чай, мехлеми или хранителна добавка.

Джинджифил и ферментирала соя: с добавката им към диетата, може да се възползвате от много от условията на кожата, които могат да блокират порите и да попречат на адекватното изпотяване
Женшенът и соята са известни с антиоксидантното си действие и укрепване на имунната система. Джинджифилът се смята и за стимулант на кръвта, което може да допринесе за подобряване на кислородното насищане на кожата, като по този начин се ускорява изпотяването.

Корен ангелика, живениче и корен от бял божур: тези три корена имат способността да увеличат количеството течност, което тялото задържа и да стимулират изпотяването. Чрез стимулиране на хормоните свързани с процеса на изпотяване, тези корени могат да са ефективни за справяне с анхидрозата. Освен това, тези билки може да са полезни и срещу основното заболяване и състояние, водещо до анхидроза.

Кафето и алкохола могат да влошат симптомите на анхидроза.

Домашни средства срещу анхидроза

 

Сок от краставица

сок от краставици

Дехидратацията е една от основните причини за намалено потене. В този случай, най-добрият начин да подобрите здравето си е като се погрижите за хидратацията на организма. Пиенето на сок от краставица е идеален начин за увеличаване на хидратацията на тялото, което допринася за оптималното изпотяване. В повечето случаи се препоръчва да се приема всеки ден по 250 мл прясно изцеден сок от краставица, без добавяне на сол и вода. Този сок може да увеличи процеса на изпотяване.

Сода за хляб

Сода бикарбонатКогато тялото не се поти нормално може да се появят обширни обриви по тялото, които повишават киселинността на кожата. Содата е подходящо средство за лечение на това състояние, тъй като, освен че има алкализиращи свойства, тя ускорява капилярния поток чрез разширение на капилярните съдове. Содата показва най-добри резултати, когато се приема вътрешно. Тогава причинява повишено образуване и отделяне на пот. Най-добрият начин за прием на сода е чрез смесване с чаша вода. Това допринася и за рехидратирането на организма, което е от жизненоважно значение за оптимално потене.

Морска сол

Морска сол

 

Морската сол е изключително богата на хранителни вещества, които спомагат на тялото да възстанови баланса и равновесието си. Повишеното количество на сол в организма, ще доведе до повишен прием на вода и усилено изпотяване.

 

Акупунктура срещу нарушено изпотяване

Акупунктурна точка HT 7 Shen Men (Spirit Gate)

акупунктурна точка HT 7Местоположение – в гънката на китката, на радиалната страна на сухожилието на м. флексор карпи улнарис (Flexor carpi ulnaris muscle), между лъчевата и граховидната кост (os pisiforme).

 

 

Акупунктурна точка KD 7 Fuliu (Recover Flow)

акупунктурна точка KD7Местоположение - намира се на 2 Cun* над точка KD3, на предния ръб на ахилесовото сухожилие.

* Cun е измерване по отношение на тялото на пациента, което се използва за намиране на акупунктурни точки. Като цяло, единица cun e равна на разстоянието между дисталната интерфалангеална става и проксималната интерфалангеална става на средния пръст.


Акупунктурна точка LI 4 Union Valley (He Gu)

акупунктурна точка LI-4


Местоположение - намира се в средата на меката част между палеца и показалеца, в близост до втората метакарпална кост.

 

 

Акупунктурна точка UB 29 Central Backbone Shu (Zhong Lu Shu)

акупунктурна точка UB29

 

Метоположение: 1.5 Cun странично от средната линия на гърба, на нивото на трети заден сакрален отвор.Превенция

Превантивните мерки в случая са насочени не към превенция на анхидрозата (това е трудно постижимо), а по-скоро, за предотвратяване на прегряване и топлинен удар. За тази цел:

 • Носете свободни дрехи, в светли цветове;
 • Не излизайте в най-горещите часове
 • Намокрете се с вода или използвайте влажни кърпи със същата цел. Когато водата се изпарява, вие ще почувствате разхлаждане

Източници:
http://www.healthline.com
https://www.organicfacts.net
https://www.homenaturalcures.com
https://theory.yinyanghouse.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...БотаникаИсторияФизиологияСнимкиИзследванияЛайфстайлЛечения