Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fagales Сем. Fagaceae (Букови) Зимен дъб, Скален дъб, Горун

Зимен дъб, Скален дъб, Горун

Сем. Fagaceae (Букови)

Зимен дъб, Скален дъб, Горун - изображение

Зимен дъб, Скален дъб, Горун (Quercus petraea, Sessile oak) представлява голямо широколистно дърво от семейство Букови (Fagaceae). Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Горунът е национален символ на Ирландия.

Устройство на горун

кора на скален дъбСкалният дъб израства на височина до 40 метра. Развива яйцевидна корона, която при по-старите представители на вида се разраства на ширина. Развива осева коренова система. Младите клончета имат сив цвят, гладка и гола повърхност. Кората на ствола и по-възрастните клони имат тъмно сива-кафяв цвят и по-слабо изразени пукнатини.

 

пъпки на горун

 

Пъпките на горуна са разположени на върха на клончетата, събрани по 2-3 на групички. Те са голи и със заострен край. Всяка пъпка има повече от 3 люспиести покривки.

 

 

листа на горун

 

 

 

Листата му притежават дръжка с дължина от 1 до 2,5 см. Листният им ръб е вълнообразно нарязан. Имат продълговато-яйцевидна форма, с ширина от 4 до 8 см и дължина от 7 до 14 см.

 

 

 

 

реси на горун

 

Цветовете на зимния дъб представляват реси, които прорастват през пролетта. Делят се на мъжки и женски. Мъжките са увиснали и дълги, развиващи по няколко цветчета с бледожълт цвят. Прорастват по клоните събрани на групички. Женските реси се развиват в пазвите на листата, приседнали и от 2 до 5 в група.

 

 

жълъди на зимен дъб

 

Видът образува плодчета, наречени жълъди. Те имат дължина от 2 до 3 см и ширина от 1-2 см. Събрани са на групички от по 2 до 5 на брой, развиващи се върхи много къса дръжка или директно върху дървото. Имат по-плитка шапчица в сравнение със жълъдите на летния дъб. Узряват за около 6 месеца.

 

Разпространение на скален дъб

скален дъбАреалът на разпространение на горуна обхваща Европа, Мала Азия и Кавказ. У нас расте по предпланинските и планинските склонове до 1600 метра надморска височина. Установен е и в Рила. Зимният дъб предпочита плодородни и влажни почви. Той е с много голяма екологична ниша и е доста толерантен към суша и бедни почви. В резултат на това дървото понякога заема екстремни местообитания.

Използваема част на горуна

Употребяват се младата кора на клоните и жълъдите на дъба. Кората се бели през месеците февруари и март, а жълъдите се събират през есента.

Химичен състав на зимния дъб

зимен дъбКората на горуна съдържа в голямо количество дъбилни вещества, танин, галова киселина, елагова киселина, пентозани, метилпентозани, кверцанит, креозит, левулин, тритерпени, p-ситостерин, тетрациклени, захароза, глюкоза, фруктоза, пектин, дъбов флобафен.

Веществата, установени в листната маса на зимния дъб са: кверцетин, дъбилни вещества. В дървесината на младите дървета се установяват повече дъбилни вещества. Жълъдите съдържат мазнини, минерали, белтъчини, безазотни екстрактни вещества, вода, минерални соли, целулоза, дъбилни вещества, багрилни вещества, ябълчна киселина.

Лечебни свойства и приложение на зимен дъб

Зимният дъб притежава следните свойства - противоглистно, противовъзпалително, адстрингентно.

Начин на употреба:

кора от горун

  • студена настойка - една чаена лъжица счукани кори от дъба се заливат с две чаени чаши студена вода. Така се оставят да престоят осем часа. Полученият извлек трябва да се пие само от възрастни и е доза за прием за един ден. Деца не трябва да го пият.
  • отвара - 500 грама добре счукани кори се варят в четири литра вода 30 минути. Получената течност се прецежда и се оставя да изстине. След това се прибавя към ваната или с нея се правят компреси, промивки или се използва за изплакване при пъпки, хемороиди, рани, възпаления на кожата, възпалено гърло, лош дъх, потни крака.

Други употреби на зимен дъб

бонзай от зимен дъб

Кората на скалния дъб се използва за щавене на кожи, а листата са фураж за тревопасните. От печени жълъди се приготвя диетично кафе.

Дървесината на горуна има добри качества и намира голямо приложение в производството на мебели и в строителството на жп линии, в строенето на къщи, подпори и други подобни. Не на последно място се прилага и в дърворезбарството и фехтовката за изработване на съответните изделия. Тя е ценен източник на дърва за огрев и дървени въглища. От нея се правят бъчви за вино и различни спиртни питиета. Устойчива е на течности, насекоми и гъбични атаки.

 

горун през есента

 

Красотата на дървото през всички сезони, го прави целенасочено използвано във флоралната декорация на паркове и градини. Тя се излъчва и от малките дръвчета зимен дъб оформени като бонзаи.

Горунът е дом на много птици, насекоми, гризачи и диви бозайници.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияХранене при...НовиниХрани и ястияАлт. медицинаПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)ЛюбопитноПсихологияСпортИзследванияФизиологияКлинични пътекиИстория