Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Celastrales Сем. Celastraceae (Чашкодрянови) Огнен храст

Огнен храст

Сем. Celastraceae (Чашкодрянови)

Огнен храст - изображение

Огнен храст (Euonymus alatus) представлява много красивo широколистнo растение, с храстовиден растеж. Класифицира се към семейство Чашкодрянови (Celastraceae). Названието „огнен храст” или „горящ храст” идва от яркочервеният цвят на листата му през есента. Видовете от сорта "Compactus" са спечелили награда на Кралското градинарско общество на Garden Merit.

Устройство на огнен храст

крила по стъблата на огнен храстИзрастват на височина от 2 до 3 метра, като често са по-широки, отколкото високи. Стъблата се отличават с четиристранно разположени коркови хребети, наричани още "крила". Оттам идва и думата „alatus” в латинското название на растението, която означава "крилат". Тези уникални структури се развиват от корков камбий депозиран в надлъжните канали на клонките в първата година от техния растеж, за разлика от други подобни крила в други растения.

 

листа и плодове на огнен храст

 

 

Листата са 2-7 сантиметра дълги и 1-4 см широки, с яйцевидно-елипсовидна форма и остър връх. Цветовете са малки, зеленикави, цъфтящи в продължение на цялата пролетта.

 

 

 

плод на огнен храст

 

 

Плодът е с червена обвивка, обграден от четириделна розова, жълта или оранжева капсула. Има големина около 8 мм в диаметър. Семенцата му узряват през октомври месец.

 

 

 

 

Разпространение на огнен храст

Огненият храст е роден в централната и северната част на Китай, Япония и Корея.

Това растение е инвазивен вид в горите в източната част на Северна Америка. Поради това вносът и продажбата му са забранени в щатите Масачузетс и Ню Хемпшир.

Използваема част на огнен храст

плод с капсула на огнен храст

 

 

Използват се плодовете, стъблата, клоните и листата на растението.

 

 

 

 

Химичен състав на огнен храст

Семената на билката съдържат 20,5% протеин, 44,4% мазнини и 3,9% пепел. В растението е установено противораково съединение дулситол. Огненият храст е много добър източник на флавоноидни. Общото флавоноидно съдържание на Euonymus alatus е 235,7 мг/кг сурово растение.

листа и плодове на огнен храст

 

Съдържа още тригликозиди, 5-кафеоилхинова киселина (хлорогенова киселина) в стъблата си; лигнани, сирингин, усникова киселина и бензоена киселина, кверцетин, кемпферол, капигенин-3-О-L-рамнопиранозид, катехин, дехидродикатехин A и катехин лактон A, даукостерол, симплокозид, таксифолин, нарингенин, аромадендрин.

 

Лечебни свойства и приложение на огнен храст

Едно от важните свойства на билката е, че подобрява кръвообращението. В азиатската медицина  се използва за поддържане на кръвния поток, премахване на кръвни съсиреци, намаляване на болката и лечение на дисменорея. Тя инхибира α-глюкозидазата в ин витро изследвания при плъхове, което води до понижаване нивата на кръвната захар. Стъблата й са били използвани традиционно за лечение на рак .

зелен огнен храстEuonymus alatus е традиционно корейско билково лекарство, често използвано за лечение на тумори в Корея и Китай в продължение на векове. В традиционната китайска медицина огненият храст се използва отново при кръвен застой, за насърчаване на менструацията, за изхвърляне на токсините от организма, при отоци и като инсектицид и противопаразитно средство.

 

Свойства на огнения храст:

  • болкоуспокояващо;
  • противовъзпалително;
  • успокояващо сърбеж;
  • адстрингентно;
  • тонизиращо кръвта;
  • газогонно;
  • противораково;
  • хипогликемично;
  • стимулиращо менструалния цикъл;
  • противопаразитно (за вътрешни паразити).

Стъблото и клоните са аналгетично, болкоуспокояващо, противоглистно, антикоагуланто, противовъзпалително, противсърбежно, стягащо, тонизиращо кръвта, газогонно, стимулиращо менструацията, хипогликемично и очистително средство. Те се използват в Корея за лечение на глисти, потисната менструация и рак. Отвара от тях се използва в Китай за лечение на главоболие, болки в цялото тяло, сърбеж, нередовна менструация и други гинекологични заболявания.

Други употреби на огнения храст:

Младите листа са годни за консумация варени. Плодовете също се приемат като храна.

декорация с огнен храст

То е популярно декоративно растение в градини и паркове, поради ярко розовото или оранжево оцветяване на плодовете му и атрактивният цвят на листната му маса през есента. Растението придобива ярко червено оцветяване на листата през посочения сезон, при което става уникално красиво. Яркият му цвят го вписва прекрасно във флоралната декорация на паркове и градини. Някъде се използва и като жив плет.

 

Внимание!

Въпреки, че няма данни за токсичност на този вид, редица растения от рода към който принадлежи проявяват такава, затова се препоръчва известна предпазливост при употребата му.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ЛеченияНовиниАлт. медицинаИсторияЛюбопитноСпортФизиологияПатологияКлинични пътекиДиетиСнимкиИнтервютаИзследванияНормативни актовеСпециалисти