Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Lamiaceae (Устноцветни) Градинска чубрица

Градинска чубрица

Сем. Lamiaceae (Устноцветни)

Градинска чубрица - изображение

Градинска чубрица (Satureja hortensis) е едногодишно растение, което принадлежи към семейство Labiatae (Устноцветни). Нарича се още питомна чубрица, чубар, чубрица. Родът Satureja e кръстен на древногръцките митични полубогове на гората. Билката е много ароматна, като мирисът и е близък до този на мащерката и други подправки съдържащи тимол. Тя е част от френската смес от подправки „herbes de provence”. В България подправката се използва като универсална добавка на широка гама от ястия. Тя е незаменима част от едно от най-традиционните български ястия – сарми.

Устройство на градинска чубрица

градинска чубрица

 

 

Питомната чубрица е едногодишно тревисто растение. Достига височина до 50 сантиметра. Стъблата са високи, тръбести, силно разклонени в основата си. Повърхността им е покрита от ситни власинки. Листата са зелени с къси дръжки. Разположени са срещуположно. Те са покрити от малки реснички.

 

 

цветове и листа на градинска чубрицаЦветовете са дребни и са събрани в съцветия по 5-6 разположени в основата на листата. Чашката е 5 листна и има 5 различни зъбчета. Венчелистчетата са 5 на брой, виолетови на цвят. Тичинките са 4. Растението цъфти през лятото. Плодникът е съставен от два плодолиста. Плодовете са кухи. Във вътрешността си съдържат семена. Те са с яйцевидна форма и тъмнокафяв цвят. След като узрее плодът се разпада на четири орехчета.

 

Използваема част на градинска чубрица

  • листа;
  • стъбла;
  • цветове.

Използват се всички надземни части на растението. Листата се употребяват пресни или изсушени. Събират се непосредствено преди края на цъфтежа. Сушат се на проветриви места.

Разпространение на градинска чубрица

разпространение на градинска чубрицаРастението е разпространено в Средиземноморската област и в Източна Азия. Отглежда се като декоративно растение и за производствени цели в Европа, САЩ, Северна Африка. В България се среща доста често. Питомната чубрица предпочита богата лека влажна почва и места огрявания от слънчева светлина. Отглежда се лесно.

Химичен състав на градинска чубрица

Растението съдържа следните вещества:

градинска чубрица

  • терпени;
  • слузни вещества;
  • етерично масло;
  • тимол;
  • р-цимен;
  • у-терпинин;
  • карвакол;
  • ниацин;
  • витамин В6;
  • витамин С;
  • витамин А;
  • желязо;
  • калций;
  • манган;
  • калий;
  • диетични фибри;
  • танини;
  • феноли;
  • флавоноиди;
  • не съдържа холестерол;
  • съдържание на етеричното масло – алфа-туойн, алфа-пинен, бета-пинен, мирцер, лимонен, тимол и други.

Лечебни свойства и приложение на градинска чубрица

Градинската чубрица е отличен източник на минерали и витамини, които са от съществено значение за оптималното здраве. Неговите листа и издънки са едни от най-богатите източници на калций, цинк и желязо. Растението намира широко приложение в кулинарията и народната медицина. Свежите листа се използват за готвене поради изключителния си аромат.

Свойства на градинска чубрица:

градинска чубрица

  • газогонно;
  • антиоксидантно – изследванията на вида са доказали силния му антиоксидантен ефект. Етеричното масло от градинска чубрица е богато на изопропаноиди, за които е известно, че са силни антиоксиданти;
  • противовъзпалителен ефект – възпалението е защитен механизъм в отговор на тялото на патофизологични промени в тъканите. Градинската чубрица се използва широко в традиционната медицина за облекчаване на възпалителни процеси и болка. Изследвания показват, че действието и е сравнимо с това на индометацин и морфин;
  • понижава нивата на лошия холестерол;
  • спазмолитично;
  • хипотензивно;
  • апетитовъзбуждащо;
  • антисептично;
  • слабо диуретично и успокояващо;
  • понижава кръвното налягане;
  • антиревматично действие;
  • подобрява храносмилането;
  • антисептично действие;
  • мощен афродизиак;
  • забавя кръвосъсирването – хиперактивността на тромбоцитите може да доведе до прилепването им върху стената на съда и тромбоза (образуване на съсиреци в артерията или вената). Изследванията сочат, че градинската чубрица има антикоагулантна активност, тоест забавя кръвосъсирването. Това обуславя традиционната му употреба при лечение на сърдечно-съдови заболявания;
  • антибактериално действие – срещу E.coli и Bacillus cereus;
  • стимулира секрецията на нервотрансмисера ацетилхолин.

Заболявания и състояния, при които се прилага градинска чубрица:

цвят на градинска чубрица

  • диарии;
  • храносмилателни проблеми;
  • загуба на апетит;
  • метеоризъм;
  • гадене;
  • дисменорея;
  • при жлъчни и чернодробни заболявания;
  • употребява се при повръщане;
  • глисти;
  • катари на лигавицата на червата;
  • при хрема, главоболие и виене на свят;
  • заболявания на дихателната система;
  • повишени нива на лош холестерол;
  • пчелни ужилвания, обриви;
  • колики;
  • нередовна менструация;
  • възпаление на гърлото и астма;
  • понижено либидо и други сексуални проблеми;
  • болест на Алцхаймер.

Начин на приложение:

запарка от градинска чубрица

  • запарка от градинска чубрица – в 500 милилитра вряща вода се запарват две супени лъжици билка. Оставя се да кисне около един час и се пие по 1 чаша, три пъти на ден, преди хранене;
  • паста от листата -  нанася се върху ухапвания, ужилвания, обриви;
  • мехлем от цветове и листа за облекчаване на ревматични болки;
  • гаргара с градинска чубрица при възпалено гърло;
  • употреба в кулинарията;
  • етерично масло от градинска чубрица – намира широко приложение в кулинарията.

Етерично масло от градинска чубрица

етерично масло от градинска чубрицаЕтеричното масло от градинска чубрица се извлича чрез парна дестилация. То е безцветно или бледо жълто на цвят. Притежава пресен пикантен аромат. За него се смята, че притежава същите лечебни свойства като прясната билка. Маслото не се използва в ароматерапията. Понякога намира приложение в парфюмерията и кулинарията поради свежия си мирис.

Употреба на градинска чубрица в кулинарията:

градинска чубрицаВъпреки лечебните си свойства, градинската чубрица се използва в кулинарията от повече от 2000 години. При готвене се използват пресните или изсушените листа. Правилно изсушеното растение трябва да притежава тъмно зелен цвят със силна пикантна миризма. Вкусът и напомня на този на градински чай. Билката е способна да замени подправки като сол и черен пипер. Този  факт я прави изключително подходяща за хора, които са на безсолна диета. Тя е страхотно допълнение към ястия съдържащи месо, боб, зеле, зеленчуци. Използва се и като добавка в различни комбинации от подправки предназначени специално за супи и местни ястия. В България често се смесва с черен пипер, мащерка, босилек, девисил и чесън.

Внимание!

Да не се използва по време на бременност! Дългосрочната употреба на билката с лечебни цели не се препоръчва!

Още по темата:

4.3, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/
http://gernot-katzers-spice-pages.com/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
http://eol.org/
http://pfaf.org/
http://www.webmd.com/
http://www.nutrition-and-you.com/
https://www.herbal-supplement-resource.com/
http://www.onlyfoods.net/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИсторияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаРецептиЛеченияФизиологияНовиниЛайфстайлМикробиологияТестовеСпециалистиЗдравни проблемиВидеоХранене при...Организации