Градинска чубрица
Градинска чубрица (Satureja hortensis) е едногодишно растение, което принадлежи към семейство Labiatae (Устноцветни). Нарича се още питомна чубрица, чубар, чубрица. Родът Satureja e кръстен на древногръцките митични полубогове на гората. Билката е много ароматна, като мирисът и е близък до този на мащерката и други подправки съдържащи тимол. Тя е част от френската смес от подправки „herbes de provence”. В България подправката се използва като универсална добавка на широка гама от ястия. Тя е незаменима част от едно от най-традиционните български ястия - сарми.
Устройство на градинска чубрица
Изображение: No machine-readable author provided. Bogdan assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Питомната чубрица е едногодишно тревисто растение. Достига височина до 50 сантиметра. Стъблата са високи, тръбести, силно разклонени в основата си. Повърхността им е покрита от ситни власинки. Листата са зелени с къси дръжки. Разположени са срещуположно. Те са покрити от малки реснички.
Цветовете са дребни и са събрани в съцветия по 5-6 разположени в основата на листата. Чашката е 5 листна и има 5 различни зъбчета. Венчелистчетата са 5 на брой, виолетови на цвят. Тичинките са 4. Растението цъфти през лятото. Плодникът е съставен от два плодолиста. Плодовете са кухи. Във вътрешността си съдържат семена. Те са с яйцевидна форма и тъмнокафяв цвят. След като узрее плодът се разпада на четири орехчета.
Използваема част на градинска чубрица
- листа;
- стъбла;
- цветове.
Използват се всички надземни части на растението. Листата се употребяват пресни или изсушени. Събират се непосредствено преди края на цъфтежа. Сушат се на проветриви места.
Разпространение на градинска чубрица
Растението е разпространено в Средиземноморската област и в Източна Азия. Отглежда се като декоративно растение и за производствени цели в Европа, САЩ, Северна Африка. В България се среща доста често. Питомната чубрица предпочита богата лека влажна почва и места огрявания от слънчева светлина. Отглежда се лесно.
Химичен състав на градинска чубрица
Растението съдържа следните вещества
- терпени;
- слузни вещества;
- етерично масло;
- тимол;
- р-цимен;
- у-терпинин;
- карвакол;
- ниацин;
- витамин В6;
- витамин С;
- витамин А;
- желязо;
- калций;
- манган;
- калий;
- диетични фибри;
- танини;
- феноли;
- флавоноиди;
- не съдържа холестерол;
- съдържание на етеричното масло - алфа-туойн, алфа-пинен, бета-пинен, мирцер, лимонен, тимол и други.
Лечебни свойства и приложение на градинска чубрица
Изображение: freepik.com
Градинската чубрица е отличен източник на минерали и витамини, които са от съществено значение за оптималното здраве. Неговите листа и издънки са едни от най-богатите източници на калций, цинк и желязо. Растението намира широко приложение в кулинарията и народната медицина. Свежите листа се използват за готвене поради изключителния си аромат.
Свойства на градинска чубрица
- газогонно;
- антиоксидантно - изследванията на вида са доказали силния му антиоксидантен ефект. Етеричното масло от градинска чубрица е богато на изопропаноиди, за които е известно, че са силни антиоксиданти;
- противовъзпалителен ефект - възпалението е защитен механизъм в отговор на тялото на патофизологични промени в тъканите. Градинската чубрица се използва широко в традиционната медицина за облекчаване на възпалителни процеси и болка. Изследвания показват, че действието и е сравнимо с това на индометацин и морфин;
- понижава нивата на лошия холестерол;
- спазмолитично;
- хипотензивно;
- апетитовъзбуждащо;
- антисептично;
- слабо диуретично и успокояващо;
- понижава кръвното налягане;
- антиревматично действие;
- подобрява храносмилането;
- антисептично действие;
- мощен афродизиак;
- забавя кръвосъсирването – хиперактивността на тромбоцитите може да доведе до прилепването им върху стената на съда и тромбоза (образуване на съсиреци в артерията или вената). Изследванията сочат, че градинската чубрица има антикоагулантна активност, тоест забавя кръвосъсирването. Това обуславя традиционната му употреба при лечение на сърдечно-съдови заболявания;
- антибактериално действие – срещу E.coli и Bacillus cereus;
- стимулира секрецията на нервотрансмисера ацетилхолин.
Заболявания и състояния, при които се прилага градинска чубрица
- диарии;
- храносмилателни проблеми;
- загуба на апетит;
- метеоризъм;
- гадене;
- дисменорея;
- при жлъчни и чернодробни заболявания;
- употребява се при повръщане;
- глисти;
- катари на лигавицата на червата;
- при хрема, главоболие и виене на свят;
- заболявания на дихателната система;
- повишени нива на лош холестерол;
- пчелни ужилвания, обриви;
- колики;
- нередовна менструация;
- възпаление на гърлото и астма;
- понижено либидо и други сексуални проблеми;
- болест на Алцхаймер.
Изображение: Photo: User:Henna, CC BY-SA 1.0, via Wikimedia Commons
Начин на приложение
- запарка от градинска чубрица – в 500 милилитра вряща вода се запарват две супени лъжици билка. Оставя се да кисне около един час и се пие по 1 чаша, три пъти на ден, преди хранене;
- паста от листата - нанася се върху ухапвания, ужилвания, обриви;
- мехлем от цветове и листа за облекчаване на ревматични болки;
- гаргара с градинска чубрица при възпалено гърло;
- употреба в кулинарията;
- етерично масло от градинска чубрица – намира широко приложение в кулинарията.
Етерично масло от градинска чубрица
Етеричното масло от градинска чубрица се извлича чрез парна дестилация. То е безцветно или бледо жълто на цвят. Притежава пресен пикантен аромат. За него се смята, че притежава същите лечебни свойства като прясната билка. Маслото не се използва в ароматерапията. Понякога намира приложение в парфюмерията и кулинарията поради свежия си мирис.
Употреба на градинска чубрица в кулинарията
Въпреки лечебните си свойства, градинската чубрица се използва в кулинарията от повече от 2000 години. При готвене се използват пресните или изсушените листа. Правилно изсушеното растение трябва да притежава тъмно зелен цвят със силна пикантна миризма. Вкусът и напомня на този на градински чай. Билката е способна да замени подправки като сол и черен пипер. Този факт я прави изключително подходяща за хора, които са на безсолна диета. Тя е страхотно допълнение към ястия съдържащи месо, боб, зеле, зеленчуци. Използва се и като добавка в различни комбинации от подправки предназначени специално за супи и местни ястия. В България често се смесва с черен пипер, мащерка, босилек, девисил и чесън.
Внимание!
Да не се използва по време на бременност! Дългосрочната употреба на билката с лечебни цели не се препоръчва!
Изображение: H. Zell, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; Karelj, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
Библиография
https://en.wikipedia.org/
http://gernot-katzers-spice-pages.com/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
http://eol.org/
http://pfaf.org/
http://www.webmd.com/
http://www.nutrition-and-you.com/
https://www.herbal-supplement-resource.com/
http://www.onlyfoods.net/
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Астериди (Asterids)
- Разред Lamiales
- Сем. Lamiaceae (Устноцветни)
- Главоболие от лявата страна – какви могат да бъдат причините
- Домашно лечение на хрема при деца
- 12 начина да си помогнем без хапчета при главоболие
- Алтернативно лечение на задна хрема при деца и възрастни
- Повръщане
- Алтернативно лечение на гастрит
- Хрема
- Сребърна вода и клеева тинктура срещу хрема и запушен нос
- Средства против гадене и повръщане при бременност
- Алтернативни средства за потискане на повръщане
Коментари към Градинска чубрица