Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Ranunculaceae (Лютикови) Кандилколистно обичниче

Кандилколистно обичниче

Сем. Ranunculaceae (Лютикови)

Кандилколистно обичниче - изображение

Кандилколистно обичниче (Thalictrum aquilegifolium) представлява цъфтящо растение от семейство Лютикови (Ranunculaceae). У нас е известно още и като ревнивче, дива кошничка, гущерче, обичниче, ведрицолистно обичниче. Негови имена на латиница са: Siberian columbine meadow-rue, Columbine meadow-rue, French meadow-rue, Greater meadow-rue.

Thalictrum aquilegifolium subs. storgosiacumВ миналото билката е смятана за любовен еликсир. Тя е лечебно, медоносно и декоративно растение. В България не е защитен вид от Закона за биологичното разнообразие. Тук са известни два нейни подвида - Thalictrum aquilegifolium subs. aquilegifolium, имащо 4 стъблени листа, съцветие рехава метлица и бели или розови цветове и Thalictrum aquilegifolium subs. storgosiacum, имащо 3 стъблени листа, съцветие гъста метлица и бели цветчета.

 

Thalictrum aquilegifolium

 

 

Сортът "Thundercloud", разновидност на ревнивчето, на световно ниво печели наградата за градински заслуги на "Royal Horticultural Society". Също известен като "Purple Cloud", Thalictrum aquilegifolium "Thundercloud" израства на височина около 1 метър. Има двойни, лавандулово-розови цветове с видни лилави тичинки, растящи на лилави стъбла.

 

 

Устройство на кандилколистно обичниче

Кандилколистно обичниче

 

 

Билката израства на височина до 1,5 метра и ширина от около 100 см. Има фина стъблеста и листна система. Листната маса се състои от дълбоко нарязани, перести листа. Всеки листен дял е със заоблена основа, леко сърцевидна форма и връхче разделено на три. Коренището е разположено хоризонтално в почвата. То е късо и с удебеления. Стъблата на кандилколистното обичниче са гладки, без власинки и кухи. Оцветени са във виолетово-червено или зелено. Могат целите да са покрити със синкав налеп.

 

 

 

цвят на кандилколистно обичничеЦъфти от началото на лятото почти до неговия край. Образува гъсти съцветия от пухкави, оцветени в розово-лилаво, с кръгла форма цветове. Цветът основно се състои от тичинки с дълги дръжки и малък околоцветник. Всеки околоцветник се състои от 4 белезникави листенца, които бързо окапват. Дръжките на тичинките имат бял или лилав цвят. Всяка тичинка образува леко поленово зрънце, което лесно се разпространява от вятъра. Съцветието, образувано от метлицовидните цветове се нарича щит.

плодове на гущерче

 

Кандилколистното обичниче образува големи, гладки, цилиндрични и сплеснати плодове. Дълги са до 6 милиметра. Това е растение, което не отделя нектар, но е медоносно – има достатъчно полен, който бива събиран от пчелите. Поленът лесно полепва и по другите насекоми, което спомага в опрашването на цветовете, освен вятъра.

 

 

Разпространение на ревнивче

Билката е разпространена в умерените ширини на Европа и Азия. У нас расте в цялата страна. Студоустойчиво е и вирее при различни климатични и почвени условия.

Използваема част на кандилколистно обичниче

ревнивче

 

Употребява се надземната част на гущерчето. Тя се отрязва на 30 см измерени от връхната част на растението към основата му. Почиства се от сухи елементи и се суши за по-нататъшна употреба. Един килограм суха маса се получава от 4-5 килограма сурова.

 

Химичен състав на дива кошничка

дива кошничка цвят

Растението е отровно, поради съдържащите се в него алкалоиди бисбензилизохинолинови, изокоридин и глюкозида линамарин, сапонини. Семената му съдържат до 20% тлъсто масло с йодно число 167.

 

Приложение на кандилколистно обичниче

Билката намира повече приложение в народната, отколкото в традиционната медицина.

Свойства на обичничето:

 • противотуморно;
 • хипотензивно;
 • афродизиак;
 • имуностимулиращо;
 • подтиска апетита;
 • спазмолитично;
 • диуретично.

Състояния и заболявания, при които се използва:

разпространение на таликтруми

 • цистит;
 • ревматизъм;
 • ставни заболявания;
 • с цел понижаване на кръвното налягане;
 • бъбречни проблеми;
 • заболявания на нервната система;
 • сърдечносъдови заболявания;
 • миома и други гинекологични проблеми;
 • екземи;
 • изгаряния;
 • при трудно зарастващи рани;
 • хемороиди;
 • кръвоизливи.

Начин на употреба:

 • отвара - тя се пие половин час преди хранене, по малко на порции. Приготвя се като 2-3 стръка от билката се варят в един литър вода. Прецежда се и се консумира по оказания начин.

Други употреби на ведрицолистното обичниче

ведрицолистно обичничеМного по-голяма е употребата на растението във флоралната декорация. Съчетава се прекрасно с по-плътна растителност и с контрастни по багрене на цвета растителни видове. С него могат да се оформят цветни бордюри, туфи, пространства около басейни (много добре изглежда на фона на останалата зеленина), алеи, градини и други. Вирее и като саксийно цвете. Дори открито в дивата природа, ярките му цветове създават уникално красива гледка.

Както вече бе споменато, дивата кошничка е медоносен растителен вид. От листата й се извлича багрило, което оцветява вълнените тъкани в жълт цвят.

Внимание!

Растението е отровно, поради което се препоръчва приемът му да се извършва под лекарски контрол.

Още по темата:

3.3, 11 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org
https://www.gardenia.net
https://www.rhs.org.uk
http://www.gardenersworld.com
http://www.missouribotanicalgarden.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЛайфстайлИсторияНовиниЛюбопитноХранене при...РецептиЗдравни съветиПатологияСнимкиЛеченияИзследванияКлинични пътекиНормативни актовеСпециалисти