Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Asparagaceae (Аспарагусови) Битински синчец

Битински синчец

Сем. Asparagaceae (Аспарагусови)

Битински синчец - изображение

Битински синчец (Scilla bithynica) представлява рядък вид синчец, който принадлежи към семейство Аспарагусови (Asparagaceae). Той е тревисто и многогодишно растение, застрашено от изчезване.

Устройство на битински синчец

битински синчец

 

Прораства от луковица. Размножава се чрез нея и семена. Луковицата е с големина от 3 см в диаметър и има подобна на яйце форма. Покрита е с твърди люспи, които имат червено-кафяв цвят. От нея израстват едно или две цветоносни стъбла и до 5 листа. Достигат височина до 30 см.

 

цветове на битински синчец


Образува съцветие, в което са събрани от 3 до 25 цвята. Всяко цветче се състои от 6 венчелистчета, с дължина до 9 мм, които са оцветени в светло син, изглеждащ като прозрачен цвят. Общата големина на цвета е от около 1,5 см в диаметър. Разполага с шест тичинки, които имат оцветени в тъмносиньо прашници. Цъфти през месеците май и юни.

Плодовете му представляват кръгли, плътни кутийки, съдържащи няколко семенца.


 


Разпространение на битински синчец

синчец битински

Родният ареал на разпространение на битинския синчец е установен на Балканския полуостров (България, Турция) и в Мала Азия. В България се среща в ограничени количества в населените места на Северното и Южното Черноморие, както и в североизточната чст на страната и Източна Стара планина (и двете находища не са потвърдени). Очевидно е реликт за посочените области. У нас това растение е застрашено и е включено в Червената книга на Република България. Много добре вирее на влажни тревисти и гористи места, намиращи се малко над морското равнище.

битински синчец

Използваема част на битински синчец

Цялото растение има декоративна стойност, като употребата му е свързана главно с него. Слабо проучени са лечебните му качества.

Химичен състав на битински синчец

Съдържа отровни вещества, които не са подробно изследвани.

 

Приложение на битински синчец

Scilla bithynicaОбщо, като род цветя, всички видове синчец са отровни и притежават диуретични и кардиотонични свойства. От тези техни ефекти пациентите трябва да се възползват само по лекарско предписание в подходящата лекарствена форма - екстракт, тинктура и други. Много малко са данните за лечебните свойства на битинския синчец. Някои изследвания, показват че той предизвиква временно стимулиране жизнеността на организма, и че води до увеличаване на секрецията и отделянето на урина. Говори се за неговото бързо действие като активен диуретик, като стимулиращ сърцето агент, подобряващ кръвообращението и засилващ пулса.

Декоративна стойност на битински синчец

синчец битинскиАко засадите луковица от него в сандъче или сакция и отглеждате растението в домашни условия, то ще цъфти повече от седем години и ще краси домът ви.

Поради оскъдното разпространение на растението и застрашеността му от изчезване, може да помогнете в неговото запазване, като го включвате в интериорната флоралната декорация на вашата цветна градина, алея или алпинеум.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://plantwatching.com/

http://encyclopaedia.alpinegardensociety.net/

http://sky-and-earth.blogspot.bg/

https://books.google.bg/books?id=hD2pWN3llxUC&pg=PA68&lpg=PA68&dq=%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%86&source=bl&ots=qQPy4dekyV&sig=bJGxK17R1ZXJmJ4Pk3AnUNpHITY&hl=bg&sa=X&ved=0ahUKEwjwjcGCgfzVAhWFI1AKHRpCCM8Q6AEISjAJ#v=onepage&q=%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%20%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%86&f=false

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаИсторияЛюбопитноСпортЛечения