Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия Самосъхранение чрез социална енергия

Самосъхранение чрез социална енергия

Самосъхранение чрез социална енергия - изображение

Как да самосъхраним себе си, въпреки натовареното ежедневие и безбройните трудности и изненади, които ни поднася живота?

Въпрос, който без никакво съмнение, всеки един от нас си задава независимо в коя сфера работи, какви са основните му ценности и стремежи, постижения и приходи. Отговорът винаги е един и същ опознаване на собственото АЗ и механизмите, с които си служат всички останали, за да получат това, което им е необходимо.

Според редица психолози основния градивен елемент, които ни помага да се самосъхраним е използването на позитивната социална енергия и защитата от отрицателната социална енергия.

Позитивна (положителна) социална енергия – човек лесно може да я долови при разговор с приятен и ведър човек (оптимист). Разговорът с такъв човек може да те успокои, да те вдъхнови, да те зарадва.

Негативна (отрицателна) социална енергия – тя още по-лесно и осезаемо може да бъде почувствана. След разговор с намръщен, недоволен, груб, избухлив, мрънкащ и самосъжаляващ се човек може да усетите внезапно силно изтощение, главоболие, безсилие. Такъв тип личности са наричани в последно време „енергийни вампири”.

Казано в преносен смисъл „заразяването” с отрицателната социална енергия е известно повече като енергиен вампиризъм. Този термин в българския народен фолклор е известен като „урочасвам”. За тази така наречена „болест”, българският народ е измислил лечение „баене”. Лечебният ефект на „баенето” настъпва много бързо и се дължи на позитивната социална енергия, която баещият дава на урочасалият, чрез монологът, които той изрича за прогонването на „лошите уроки” или иначе казано за прогонването на „лошата социална енергия".

Симптоми на дефицит на позитивна социална енергия или симптоми на „урочасалия човек” – всички тези симптоми настъпват бързо, след като човек е общувал с „енергийни вампири”.

Симптомите могат да бъдат много разнообразни:

  • главоболието,
  • внезапна отпадналост,
  • липса на добра концентрация и жизнен тонус,
  • лошо настроение,
  •  прилошаване,
  • липса на мотивация.

Самосъхранение и независимост чрез социалната енергия

Самосъхранението е осъзнато използване на позитивната социална енергия, тоест целенасочен стремеж за разговор с по-приветливи и оптимистични хора и ограничаване до минимум общуването с песимисти.

Независимостта от социалната енергия се постига чрез самоконтрол и самоовладяване на самия себе си. Самоконтролът необходим за защита от отрицателна социална енергия се постига чрез овладяване на собствения ни гняв, завист, неприязън, самосъжаление, самозаблуждение, отчаяние, комплекси за малоценност и недопускане мнението и настроението на другите около нас да ни повлияе и да ни накара да реагираме на удара с удар.

В зависимост от постигнатата независимост от социалната енергия хората могат да се обособят в следните типажи:

Самотникът

Този тип личности са напълно зависими от малкото на брой приятели, от които може да получава положителна социална енергия. Затова такъв тип човек е готов на почти всичко, за да запази тези близки хора в обкръжението си, без които той би рухнал или би се разболял (например от дълбока депресия).

Слабакът

Този човек понякога може да бъде източник на позитивна социална енергия, но заобикалящите го близки и колеги са принудени да изпращат много повече позитивна енергия към него. Затова такъв тип личности като „слабаците” трябва да правят много повече отстъпки в живота си, за да задържат оптимистичните хора около себе си.

Много близък приятел

Този човек може да е източник на позитивна социална енергия за околните, но е също и зависим от заобикалящите го приятели, тоест той изпитва необходимостта да получава положителна социална енергия. Той все още не може да се предпазва от негативната социална енергия и не може лесно да създава нови приятелства, затова е зависим от групата и дори да усеща, че понякога те му вредят той остава с тях.

Независимият социализатор

Този тип човек има увереността и способността да създава много лесно нови приятелства. Когато усети негативната социална енергия има силата да се освободи от тези приятели, без да ги наранява. 

Независим от социалната енергия човек

Този човек, освен че не се нуждае от позитивна социална енергия, за да се чувства щастлив и зареден, но е способен да приучи и други приятели и близки да достигнат до това най-високо ниво на самопознание, а следователно и до самосъхранение.

Начини за добиване на позитивна социална енергия

Ако според вас вие принадлежите към първата или втората категория личности ви чака дълъг път на самопознание, чрез социалната енергия на заобикалящите ви колеги, приятели и роднини. Следните стъпки може да са ви полезни.

1. Поставете си за цел да станете по-общителен

Начинът за приобщаване и подобряване на социалния живот е много естествен. Като начало инвестирайте малко време за разговор с приятели, срещайте се с повече и по-различни по характер и мислене от вас хора, за да придобиете по-богат опит в комуникацията.

2. Бъдете по-позитивен

Социалният живот е като едно огледало – отвръща ти по същия начин, по които ти се държиш. Ако искаш повече позитивни хора около себе си, бъди позитивен, ако искаш по-забавни хора около себе си бъди забавен. Тази стъпка не е толкова лесна, но си заслужава.

3. Преборете се с митовете за самия себе си
Много често всеки човек има определени убеждения за самия себе си, които в почти 90 % от ситуациите в живота им, му пречат да покаже максимално най-добрата страна от характера си. Докажете си, че можете!

4. Изградете истински приятелства, не поставяйте само началото им.

Когато човек се самоопределя към категорията "Добрият приятел", той трябва да знае, че е много по-уязвим от останалите категории. Това означава, че той най-лесно може да бъде превърнат в изкупителна жертва на песимистите, от него най-лесно може да бъде отнета позитивната социална енергия и да му бъде прехвърлена отрицателна. Тези хора трябва да се научат да се пазят от „енергийните вампири”.

1. Игнорирайте енергийните вампири

Един от най-ефективните начини да се предпазите от енергийните вампири е да престанете да отговаряте на техните непрестанни въпроси или иначе казано да ги игнорирате, независимо от тяхното непрестанно оплакване и търсене на внимание.

2. Шегувайте се с енергийните вампири

Кажете под формата на шега на енергийните вампири, че знаете за тяхното пагубно влияние върху вас. Понеже няма енергиен вампир, които да разбира от шега той ще се отдалечи от вас, защото ще е обиден.

3. Изкарайте ги от равновесие

Стремете се да изкарате енергийния вампир от равновесие. Само когато е концентриран той може да ви въздейства негативно. Веднъж изведен от „равновесие” енергийния вампир става безсилен.

4. Потърсете причината в себе си

Понякога проблема е в самите нас – в старанието си да постигаме все повече неща за по-кратък период ние сами се изтощаваме.

5. Не приемайте ролята на „жертвата”

Научете се да поемате отговорност за самите себе си и да не се оправдавате с другите, развивайте се постоянно.

6. Пазете личното си пространство

Не позволявайте да навлизат в собственото ви лично пространство. Ако тази емоционална граница не се харесва на другите това е изцяло техен проблем, а не ваш.

Ако се идентифицирате като човек от последните три категории на независимост от социалната енергия, вие имате възможността самостоятелно да генерирате позитивна социална енергия по алтернативни начини. Бихте могли да използвате следните идеи:

Независимо какво правите оставете отпечатък от самия вас

Много ободряващо и стимулиращо е да преподредите и премоделирате собствения си дом и работното място. Цвета на стените ако е в цветове различни от белите, но по-светли може да значително да увеличи работоспособността ви. В повечето случай не е нужно да правите кардинални промени. Понякога една хубава картина поставена на стената отсреща или окуражаващо послание дори на обикновен лист на стената често пъти могат да те спасят от лошото настроение и да предотвратят енергийния спад.

Не се занимавайте с много задачи наведнъж

Когато се опитвате да направите няколко неща в едно и също време не може да се фокусирате достатъчно. Липсата на добра концентрация в определената задача често пъти води до поредица от грешки и пропиляване на излишно време и енергия за изпълнението на иначе не толкова сложни задачи на пръв поглед. Повечето от известните хора, които са постигнали успехи в кариерата съответстват: Концентрирайте се в изпълнението на една задача и след завършването й напълно преминете на следващата. Това спестява време и жизнена енергия, а като екстра удовлетворението от добре изпълнената задача ще ви зареди допълнително с енергия, вместо да сте изтощени от работата.

Енергия за сетивата чрез ароматерапия

Понякога, когато сетивата бъдат активирани може да се енергизира и целият организъм.
Не е тайна силата на ароматерапията, която значително може да подобри настроението ви и да отнеме от отрицателната енергия натрупана през деня. А комбинацията между медитация на фона на ароматерапия понякога върши чудеса. Ето няколко интересни предложения: есенцията от орехи се препоръчва за борба с песимизма, есенцията от габър се използва за преодоляване на нежеланието за работа след уикенда, есенция от орлови нокти (известна още като звезда на Витлеем) се прилага при емоционални разочарования.

Повече информация за ароматерапията може да прочетете:

Бъдете по-чувствен(а) и нека това да личи и във външния ви вид

Ако ежедневието ви е отегчило е време да промените нещо във външния си вид–да смените материята на дрехите, които обличате (лен или кадифе за предпочитане), да променете цвета на косата си или дължината на прическата, опитайте нов аромат за парфюма си. С две думи: Бъдете различен(а)!

Използвайте всички други алтернативни начини за постигане на душевно равновесие и презареждане на духа и тялото с енергия. Тези статии могат да ви бъдат от полза:

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноПсихологияНовиниЗдравни съветиЛеченияСоциални грижиЛайфстайлСпортХранене при...БотаникаСнимкиИсторияТестовеОрганизацииФизиологияАнкетиНормативни актовеДиетиРецепти