Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Медитация и техники за релаксация Ревитализирайте тялото си

Ревитализирайте тялото си

Ревитализирайте тялото си - изображение

В забързаното ни ежедневие всеки се нуждае от малко повече сили и енергия, за да постигне поставените си цели, да се чувства здрав и тонизиран. За целта, може да са от полза няколко прости и бързи методи за ревитализация на тялото:

Алкална диета и ревитализация на тялото

Според някои проучвания алкалната диета е една добра идея за постигане на по-добро енергийно ниво. Според авторите на алкалната диета, основната й цел е постигане на оптимално pH, при което обменните процеси протичат най-бързо. За човешкото тяло е характерно бързото преминаване към по-кисело pH, в резултат на получените остатъчни продукти от физиологичната обмяна, които имат кисела реакция. Освен тази физиологична ацидоза, в доста по-тежка степен подкиселяване се наблюдава при почти всички болестни процеси. При тази диета се препоръчват храни богати на хлорофил, етерични масла и минерали. На хлорофил са богати морските водорасли и всички тъмно зелени зеленчуци. От плодовете може да консумирате в големи количества тези от тях, които за бедни на захари като: лимон, грейпфрут и помело. Другите плодове са богати на захар и затова не са подходящи в началото на диетата. Основно от менюто си трябва да редуцирате: месото, млякото, бързите въглехидрати и кофеина.

Прочетете още:

Пълноценен сън и ревитализация на тялото

Нощният сън е едно най-важните компоненти, за да бъдете енергични на следващият ден. Когато не може да се отпуснете изцяло и се притеснявате за вашите проблеми, сънят не е пълноценен, защото не е достатъчно дълбок. Вие се намирате в едно състояния между съня и бодърстването, при което сте със затворени очи, но много лесно можете да бъдете събуден от най-малкият шум навън.

Подходяща обстановка за спокоен сън

Много важно за пълноценният сън е подходящата обстановка – добре затъмнена стая, с приятен релаксиращ аромат и пълна тишина, с температура в стаята около 22-24 градуса. Тази обстановка е подходяща за релаксация и спокоен сън.

Освен обстановката е важно да изпразните съзнанието си от мислите за изминалия и за предстоящия ден. Това може да бъде постигнато посредством много разнообразни похвати като: автогенен тренинг или медитация с пламък на свещ.

Автогенният тренинг

Този метод предлага разнообразие от различни техники. Примерно упражнение е „Въображаема разходка върху тавана”. Със затворени очи си представяйте въображаема пътечка, по която първоначално си представяйте, че крачите бързо и постепенно с всяка следваща обиколка, намалявайте скоростта, докато въображаемата ви походка стане много бавна. Ще усетите как тялото ви се отпуска и мислейки за въображаемата походка постепенно забравяте за останалите мисли, които ви тормозят.

Прочетете повече тук:

Техники за дишане съчетани с автохипноза

Разположете се удобно в леглото легнали по гръб със затворени очи. Направете няколко дълбоки вдишвания, след което издишайте въздуха бавно и докрай. Започнете да си повтаряте релаксираща фраза и да си самовнушавате спокойствие и уравновесеност. Примерни фраза е: „Мускулите ми се отпускат, цялото ми тяло се освобождава от натрупаната умора, аз съм спокоен и ми се приспива.”

Прочетете още:

Контрастен душ и ревитализация на тялото

Първоначално се изкъпете с топла вода започнете да усилвате кранчето на студената вода и да намалявате топлата вода. След около 30 секунди под студената вода, започнете отново да затопляте водата. Редувайте студената с топла вода 4 пъти. Тази техника за ободряване и ревитализиране се е практикувала от финландците за последните 2000 години. Те са на мнение, че контрастният душ има имуностимулиращо действие, подобрява кръвообращението и зарежда тялото с енергия.

Утринна свежест и ревитализация на тялото

Започнете деня си с чаша топла вода, фреш от пресен лимон с щипка лют червен пипер. Този „еликсир” има детоксикиращо действие, богат на витамин С и подпомага освобождаването на мастноразтворимите мазнини.

 

 

 

Претърколете се в леглото, за да се ревитализирате

Сутрин след събуждане правете следното упражнение: легнете по гръб на леглото, присвийте към корема си коленете и ръцете. След това се залюлейте няколко пъти. Отпуснете се спокойно в леглото, вдишайте дълбоко и след това повторете предното упражнение. Може да повторите тази последователност толкова пъти колкото желаете. Това е едно отдавна забравено упражнение, принадлежащо към учението на Чигонг. Според това учение след изпълнението на упражнението се подобрява потока на енергията Чи в организма. Поради тази причина това упражнение се препоръчва за зареждане на организма от сутринта за целия ден. Ако направите повече повторения на упражнението ще усетите, че пулсът ви се е учестил, ще усетите затопляне на цялото тяло, тоест организмът ви ще бъде подготвен за предизвикателствата на деня.

Разтягайте се всеки час и ревитализирайте тялото си

По време на работа е хубаво да се разтягате всеки час, за да предотвратите поява на сънливост и скованост. Ако искате да се уверите в ефективността на „разтягането” може да изпробвате още сега това упражнение: Изправете се поемете дълбоко въздух и протегнете ръцете си над главата, задръжте така няколко секунди. След което започнете бавно да спускате ръцете си. След това наведете главата си първо назад, а след това и напред. Следващата част е нежно навеждане на горната част на тялото към коленете. Ще усетите първоначално разтягане, а след приключването на упражнението затопляне в гръбначни стълб и в ставите. Упражнението подобрява кръвообращението и освежава мозъка.

Кардио тренировките и ревитализация на тялото

Ако не тренирате редовно кардио тренировки има една основна причина поради, което трябва да станете постоянен в кардио тренировките. Причината е, че след всяка кардио тренировка, независимо от продължителността й (от 10 до 30 минути), в организма се отделят различни биоактивни субстанции, като ендорфини, серотонин, адреналин. Тези ендогенно продуцирани вещества подобряват работоспособността, подобряват тонуса на организма и най-вече подобряват настроението.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниЛеченияСоциални грижиЛайфстайлХранене при...СпортБотаникаСнимкиИсторияТестовеФизиологияАнкетиОрганизацииНормативни актовеДиетиРецепти