Билкови рецепти при гастрит и стомашни проблеми
Възпалението на стомаха, което се проявява в резултат на различни механични, топлинни, химични, алергични, инфекциозни и други въздействия се означава като гастрит. Гастритът може да протече под две форми: остра и хронична.
Острото възпаление на стомаха се проявява със симптоми като: сухота в устата, оригване, гадене, понякога повръщане, колики в областта на стомаха, повишена температура и други. Терапията с билки в този случай се прилага симптоматично и подобрение настъпва в рамките на няколко дни.
Лечебните растения, които могат да бъдат полезни при остър гастрит са: цветове от лайка (имат противовъзпалително действие върху лигавицата), листа от мента (притежават спазмолитичен, анестетичен и газогонен ефект), листа от маточина (нервноуспокоително, спазмолитично и сънотворно действие).
Комбинацията от маточина и мента оказва своя благоприятен ефект при проблеми със стомашно-чревния тракт. При оплаквания от запек може да се включат и кори от зърнастец. Важно е при стомашните проблеми да се назначи подходящ хранителен режим.
Хроничният гастрит е състояние, при което настъпват морфологични изменения – атрофия или хипертрофия на лигавицата на стомаха. При този вид гастрит често се нарушава функцията на червата и жлъчката. Състоянието протича с леки оплаквания или дори без симптоми.
Билките, използващи се за лечението на този вид гастрит трябва да притежават противовъзпалително, спазмолитично, газогонно действие и да стимулират секрецията на стомашните жлези. За целта се използват лечебни растения, които съдържат горчиви вещества и слузи.
Горчивите вещества повишават апетита и подобряват храносмилането, но трябва да се използват продължително време. Към тях се отнасят: стръкове пелин, стръкове водна детелина, стръкове бял равнец, коренища блатен аир, стръкове червен кантарион и други. Слузните вещества са необходими, тъй като образуват защитна покривка върху лигавицата и противодействат на дразнението от солната киселина. Използват се главно: ленено семе, исландски лишей, семе от дюли и грудки от салеп.
За постигане на болкоуспокояващ ефект, освен мента, маточина и лайка може да се използват и стръкове от змийско мляко. При колики по лекарско предписание към билковите извлеци може да се добави тинктура от беладона.
При хроничните гастрити фитотерапията може да съпровожда медикаментозното лечение по преценка на лекуващия лекар. Освен това трябва да се обърне внимание и на храненето. То трябва да бъде често, по-малко, да се дъвче добре, да не се приемат едновременно и течности (които да разреждат стомашните сокове).
Остро възпаление на стомаха – остър гастрит
Рецепта №1
100 гр. стрък от синя тинтява
30 гр. листа от маточина
30 гр. корен от дилянка
30 гр. бял равнец
20 гр. жълт кантарион
20 гр. листа от мента
20 гр. цвят от глог
25 гр. стрък от мащерка
25 гр. цвят от лайка
Начин на приготвяне: 1 кафена лъжичка от билките се запарва в 400 мл. вряла вода за час. Пие се по 1 кафена чашка преди хранене 3 пъти на ден.
Рецепта №2
30 гр. стрък и кора от заря
30 гр. коренище от очеболец
25 гр. листа от мента
25 гр. цвят от лайка
20 гр. коренище пирей
20 гр. стрък синя жлъчка
20 гр. стрък великденче
35 гр. плодове кориандър
Начин на приготвяне: виж рецепта №1.
Рецепта №3
5 гр. корени от дилянка
10 гр. цвят от лайка
5 гр. стрък от синя тинтява
5 гр. коренище от акорус
10 гр. листа от блатен трилистник
10 гр. стрък от червен кантарион
10 гр. плодове от ким
20 гр. стръкове от бял равнец
10 гр. плодове от анасон
10 гр. плодове от резене
15 гр. листа от мента
Начин на приготвяне: пълна супена лъжица с билкова смес се залива с 250 мл. вряща вода и се оставя за 10 минути в затворен с капак съд. Запарката се изпива наведнъж топла и без захар. Най-добре е това да е 30 минути преди обяд.
Рецепта №4
15 гр. цвят от лайка
10 гр. листа от къпина
5 гр. стрък от камшик
10 гр. плодове от резене
10 гр. стрък от червен кантарион
10 гр. стрък от жълт кантарион
10 гр. листа от мента
15 гр. корени и стръкове от глухарче
15 гр. стрък от бял равнец
Начин на приготвяне: супена лъжица от сместа се запарва за 15 минути в 250 мл. вода. Чаят се пие топъл, преди хранене 3 пъти на ден.
Рецепта №5
100 гр. цвят от лайка
50 гр. листа от маточина
50 гр. листа от мента
Начин на приготвяне: в около 600 мл. кипяща вода се прибавят 2 с.л. от сместа. Кисне се за половин час и след това се прецежда. Запарката се приема по 150 мл., 20 минути преди ядене и вечер преди лягане. Чаят може да бъде подсладен с мед. Лечението продължава месец след отзвучаване на признаците.
Рецепта №6
60 гр. цвят от лайка
60 гр. стрък живовляк
60 гр. стрък риган
40 гр. стрък червено подъбиче
40 гр. стрък змийско мляко
Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от билките се добавят към 600 мл. кипяща вода и се варят 3 минути. Оставят се за още половин час да се накиснат и течността се прецежда. Отварата се приема по 6 пъти дневно в количество 80 мл., 15 минути преди и или 30 минути след хранене. Лечението продължава месец след отзвучаване на признаците.
Рецепта №7
100 гр. жълт кантарион
100 гр. цвят невен
60 гр. листа от мента
60 гр. листа от маточина
60 гр. плодове от копър
Начин на приготвяне: виж рецепта №6.
Рецепта №8
50 гр. ленено семе
150 гр. цвят от лайка
80 гр. листа от мента
80 гр. стрък живовляк
Начин на приготвяне: виж рецепта №6.
Хронично възпаление на стомаха – хроничен гастрит
Рецепта №9
60 гр. стрък от хвощ
60 гр. листа от бреза
50 гр. цвят от глог
40 гр. стрък бял имел
40 гр. корен бял оман
40 р. корен гръмотрън
40 гр. корен черен оман
25 гр. корен перуника
25 гр. корен жълта тинтява
25 гр. корен кисел трън
25 гр. стрък овчарска торбичка
20 гр. корен сапунче
20 гр. корен бъз
20 гр. стрък росопас
20 гр. стрък изсипливче
20 гр. плодове конски кестен
Начин на приготвяне: в половин литър вода се добавят 2 с. л. от билките и се варят за 10 минути. Чаят се приема по 1 винена чаша преди хранене 4 пъти на ден.
Рецепта №10
50 гр. корен синя жлъчка
50 гр. стрък синя жлъчка
30 гр. корен черен оман
30 гр. стрък мащерка
20 гр. стрък жаблек
20 гр. плодове анасон
20 гр. плодове копър
20 гр. плодове резене
15 гр. ленено семе
Начин на приготвяне: две супени лъжици от билковата смес се варят за 2 минути в половин литър вода, а след това се оставят за 2 часа да киснат. Готовият чай се пие по една чаша преди хранене 4 пъти на ден.
Рецепта №11 – хроничен гастрит придружен с диспепсия и безапетитие
100 гр. цвят от лайка
50 гр. листа от мента
50 гр. плодове анасон
50 гр. стрък червен кантарион
Начин на приготвяне: в количество от 600 мл. кипяща вода се запарват две супени лъжици от билковата смес - за 30 минути. От запарката се приема по 150 мл., 20 минути преди ядене и вечер преди лягане. Продължителността на лечението продължава 2-3 месеца. Следва почивка от 15-20 дни и лечението се повтаря. Цялата продължителност на лечебния курс е около 1-2 години.
Рецепта №12 – хроничен гастрит с намалена киселинност
50 гр. стрък червен кантарион
50 гр. стрък пчелник
100 гр. стрък жълта кантарион
60 гр. стрък живовляк
60 гр. плодове копър
60 гр. цвят невен
Начин на приготвяне: виж рецепта №11.
Рецепта №13
40 гр. коренище блатен аир
40 гр. стрък камшик
70 гр. стрък живовляк
70 гр. листа от мента
70 гр. цвят от невен
50 гр. стрък змийско мляко
50 гр. плодове резене
Начин на приготвяне: виж рецепта №11.
Рецепта №14 – хроничен гастрит с увеличена киселинност
100 гр. цвят от лайка
100 гр. стрък риган
50 гр. стрък живовляк
50 гр. цвят от невен
50 гр. плодове копър
50 гр. листа от мента
50 гр. листа от маточина
Начин на приготвяне: виж рецепта №11. При силно изразна киселинност е препоръчително да се приема и сок от картофи (3 пъти на ден по 150 мл.) или брашно от фий (печени и смлени семена по 1-2 чаени лъжички след ядене).
Рецепта №15 – хроничен гастрит с и без язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, придружен със запек, извън острия пристъп
200 гр. цвят от лайка
60 гр. корен сладък корен
50 гр. цвят невен
50 гр. листа мента
50 гр. кора от зърнастец
50 гр. листа от маточина
50 гр. стрък жълт кантарион
Начин на приготвяне: 2 с.л. от сместа (ако слабителният ефект е недостатъчен 3 с.л.) се вари за 3 минути в 600 мл. вода. Отварата се кисне за час и се прецежда. Пие се 6 пъти дневно по 80 мл., 15 минути преди хранене или половин час след хранене.
Рецепта №16 – хроничен гастрит със или без язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, придружен с диария
150 гр. цвят от лайка
60 гр. кора от нар
60 гр. стрък водно пипериче
60 гр. стрък камшик
40 гр. листа от мента
40 гр. плодове копър
40 гр. листа от маточина
40 гр. стрък жълт кантарион
40 гр. корен черен оман
Начин на приготвяне: в 600 мл. вода се варят 2 супени лъжици от сместа за 5 минути. След, което се киснат в продължение на час. Готовата отвара се приема 6 пъти на ден по 80 мл., 15 минути преди или 30 минути след хранене.
Повече за алтернативната терапия при гастрит може да прочетете в темата: "Алтернативно лечение на гастрит".
Понижена киселинност на стомаха, нервен стомах
Рецепта №17
25 гр. листа от водна детелина
20 гр. листа от маточина
20 гр. листа от мента
20 гр. корен от дилянка
20 гр. стрък жълт кантарион
15 гр. стрък синя тинтява
10 гр. стрък бял равнец
30 гр. плодове от анасон
30 гр. плодове от копър
Начин на приготвяне: 2 с.л. от билките се запарват в 500 мл. вряла вода за 2 часа. Чаят се приема по 1 винена чаша преди хранене 4 пъти на ден.
Рецепта №18
100 гр. цвят от бял равнец
20 гр. стрък пелин
40 гр. корен жълта тинтява
50 гр. корен синя жлъчка
50 гр. стрък синя тинтява
30 гр. цвят от ружа
30 гр. ленено семе
Начин на приготвяне: виж рецепта №17.
Още информация може да откриете в темата: "Натурални средства срещу нервен стомах".
Киселини в стомаха
Рецепта №19
20 гр. цвят от липа
20 гр. ленено семе
20 гр. корени от сладник
20 гр. коренище от акорус
20 гр. листа от мента
20 гр. плодове от резене
Начин на приготвяне: супена лъжица от билките се запарва в 250 мл. вода. За един ден се изпива 2-3 чаши чай.
Допълнителна информация може да прочетете в: "Домашни средства и методи облекчаващи киселинен рефлукс".
Стомашен кръвоизлив, кръвоповръщане, кръв в изпражненията
Рецепта №20
100 гр. корен черен оман
50 гр. стрък от хвощ
30 гр. стрък жълт кантарион
30 гр. стрък бял равнец
20 гр. стрък червено подъбиче
20 гр. корен синя жлъчка
40 гр. ленено семе
Начин на приготвяне: за 5 минути в 0,5 л. вода се варят 2 супени лъжици от билките. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти на ден, преди ядене.
Рецепта №21
50 гр. пресни цветове от бял равнец
50 гр. пресни цветове от жълт кантарион
50 гр. грудки салеп на прах
20 гр. пресни цветове от лайка
20 гр. пресни цветове от невен
Начин на приготвяне: цялото количество от билките се накисва в литър зехтин за един месец. След като сместа е готова за консумация се приема по 1 супена лъжица преди ядене 4 пъти дневно.
Рецепти при хроничен гастрит, които могат да се използват и при състояния на хроничен колит или язвена болест
При хроничните възпалителни заболявания на стомашния тракт и язвена болест в периода на лечение не бива да се консумират прясно и кисело мляко, газирани напитки и други дразнещи храни.
Рецепта №22
200 гр. цвят от лайка
50 гр. листа от мента
30 гр. ленено семе
Начин на приготвяне: в 400 мл. вряща вода се поставят 2 супени лъжици от билките и се запарват за половин час. Приготвеният чай се приема по 150 мл. сутрин и вечер преди лягане.
Рецепта №23
20 гр. цвят от лайка
50 гр. листа от мента
Начин на приготвяне: супена лъжица от билките се добавя към 400 мл. вряща вода и се запарва за 15 минути. Течността се прецежда в термос и към нея се добавят 4 ч.л. млечна захар. Приема се топла на глътки – сутрин, вечер преди лягане и при събуждане през нощта.
Рецепта №24
100 гр. цвят от лайка
50 гр. листа от мента
50 гр. шишарки от хмел
50 гр. листа от маточина
50 гр. стрък босилек
50 гр. корен от дилянка
50 гр. плодове от анасон
Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от сместа се варят в продължение на минута в 600 мл. вода. След това билките се оставят за 60 минути да киснат. Отварата се прецежда и приема 6 пъти на ден по 80 мл. Най-добре е това да става 15 минути преди хранене или 30 минути след това.
Рецепта №25
200 мл. цвят от лайка
50 гр. плодове от копър
50 гр. листа от мента
Начин на приготвяне: виж рецепта №23.
Рецепта №26
150 гр. стрък водно пипериче
50 гр. стрък полски хвощ
50 гр. корен черен оман
50 гр. кора от зърнастец
50 гр. цвят от лайка
50 гр. стрък живовляк
Начин на приготвяне: виж рецепта №24.
След като отварата бъде прецедена към нея може да се прибави и тинктура от беладона (20-25 капки дневна доза). При значително кървене полският хвощ може да се увеличи до 3-4 супени лъжици. Освен това може да се правят клизми и бани с отвара от дъбови кори и листа от смрадлика.
Рецепта №27
50 гр. листа от смрадлика
50 гр. кори от дъб
50 гр. стрък от водно пипериче
30 гр. цвят от лайка
30 гр. цвят от невен
30 гр. корен бял оман
Начин на приготвяне: 2-3 супени лъжици от билките се прибавят към литър вряща вода. Оставят се на огъня за 5-10 минути. С така приготвената течност се правят бани.
Заглавно изображение: framar.bg ©
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕФАЛГИН сироп 150 мл НАТУРФАРМА
РЕФАЛГИН таблетки * 20 НАТУРФАРМА
ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ГЕЛ ПРОТИВ СТОМАШНИ КИСЕЛИНИ И ПРИ РЕФЛУКС саше * 20
ВАЯ СТОПРЕФЛУКС саше * 14
ЛЕНИРЕФ дъвчащи таблетки * 20
НовЧЕРЕН ОМАН КОРЕНИ 100 гр. БИОПРОГРАМА
Библиография
Книга „Билките в България и използването им“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1973, автори проф. Иван Исаев Иванов, маг.фарм. Илия Иванов Ланджев, д-р мед. Гео Кирилон Нешев – кандидат на медицинските науки
Книга „Природна аптека“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1989, автори Димитър Памуков и Христо Ахтарджиев
Книга „Билките във всеки дом“ – медицина и физкултура, София 1982; автори Проф. Душка Станева, к.м.н., доц.Диана Панова, к.ф.н., н.с.I ст. д-р Лиляна Райнова, Иван Асенов, к.ф.н.
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- билки и подправки
- Методи и съвети за извършване на клизма
- Алтернативно лечение на гастрит
- Домашни средства и методи облекчаващи киселинен рефлукс и киселини
- Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
- Гастрит
- Диета № 2 – при гастрити, колити, ентерити
- д-р Румен Вълчев Тенев
- Инхибитори на протонната помпа
- Метоклопрамид
- д-р Милен Иванов Георгиев
Коментари към Билкови рецепти при гастрит и стомашни проблеми