0 продукта

Анатомия

Хипофизна жлеза (glandula pituitaria)

Хипофизна жлеза - изображение

Хипофизната  жлеза представлява нечифтен орган, който се разполага в хипофизната ямка на - sella turcica. Над тази ямка се разполага твърдата мозъчна обвивка - diaphragma sellae. Последната съдържа отвор, през който преминава фуниевидното краче - infundibulum, което свързва хипофизната жлеза с хипоталамусната област на главния мозък.


Хипофизната жлеза има овална форма, приплесната в горно-долно и предно-задно направление. Дълга е 8-10 мм, широка 12-15 мм и висока 5-6 мм. У мъжа тя тежи средно 0,6 гр, а при жените по време на бременността тя се увеличава, като след раждането не се връща до пръвоначалното си състояние. При многораждали жени тя може да тежи и повече от 1 гр.


Цялата жлеза се разделя на две части: предна или аденохипофиза (предна) и неврохипофиза (задна). Тези части се различават по топогрфия, произход и функция.


- Аденохипофизата - adenohypophysis (lobus anterior), произлиза от ектодермалната покривка на първичната устна ямка. Към нея се отнасят три части: pars distalis, pars intermedia и pars tuberalis.


- Неврохипофизата - neurohypophysis (lobus posterior), произлиза от ектодермата на третото мозъчно мехурче. Към неврохипофизата се отнасят: lobus neurosis, който заема задната част от тялото на жлезата, infundibulum - инфундибулното краче и срединното възвишение - eminentia mediana.


В аденохипофизата, жлезният паренхим е изграден от три типа клетки: ацидофилни, базофилни и хромофобни. Между клетките се разполагат фенестрирани капиляри и тънка хлабава съединителна тъкан.


- Ацидофилните клетки (endocrinocyti acidophili), съставляват 30-40 %. Те са кръгли клетки изпълнени с ацидофилни гранули които съдържат хормони с протеинов характер. Тези клетки са соматотропни и мамотропни. Първите произвеждат соматотропен хормон (соматотропин) или наречен още растежен хормон. Мамотропните клетки произвеждат пролактин, хормон който стимулира образуването на майчиното мляко след раждането.


- Базофилните клетки (endocrinocyti basophili), са 4-10 % от всички типове клетки. Те са съставени от базофилни гранули които съдържат хормони с гликопротеинен характер. Тук спадат гонадотропните клетки които продуцират два гонадотропни хормона - фоликулостимулиращ и лутеинизиращ. Фоликулостимулиращия хормон стимулира овогенезата при жената и сперматогенезата при мъжа. Лутеинизиращия хормон подтиска развитието на Граафовия фоликул при жените, а при мъжете стимулира развитието на полови хормони от тестиса. Освен гонадотропните клетки тук спадат и тиротропните клетки които продуцират тиротропен хормон, който стимулира отделянето на хормони от щитовидната жлеза.


- Хромофобните клетки (endocrinocyti chromophobi), са 50-60 % от всички клетки. Те са малки и тяхната цитоплазма не съдържа гранули. Те не произвеждат хормони а се смята че са резервни клетки от които се развиват нови ацидофилни и базофилни клетки.


Неврохипофизата съдържа клетки - питуицити (pituicyti). Тези клетки не изработват хормони . Неврохипофизни хормони се произвеждат от невросекреторните клетки в две от ядрата на хипоталамуса. Невросекреторният материял се състои от неврохипофизни хормони, гликопротеина неврофизин и аденозинтрифосфат (АТФ). Тези хормони са вазопресин (антидиуретичен хормон) и окситоцин. Вазопресинът предизвиква повишаване на артериалното налягане при човека. При недостатъчна секреция на вазопресин настъпва заболяването безвкусен диабет. Окситоцинът стимулира съкращения на гладката мускулатура на матката по време на родовия акт, а също предизвиква отделяне на мляко от млечната жлеза по време на доенето.


Аденохипофизата се кръвоснабдява от горната хипофизна артерия, клон на a. carotis interna, докато неврохипофизата се кръвоснабдява от долната хипофизна артерия, клон на a. carotis interna. Кръвта от хипофизната жлеза се оттича от хипофизните вени, които навлизат в sinus cavernosus.

 

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 20 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Хипофизна жлеза (glandula pituitaria)" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Хипофизна жлеза (glandula pituitaria)"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.